Flygledarsamarbete Norge – Sverige !?
Publicerad den 11 mars 2003- Både Sverige och Norge skulle tjäna på ett fördjupat samarbete kring flygledarutbildning. Under våren bör det klarna om vi kan skapa ett partnerskap, säger Jan Blyckert, chef för flygtrafikledningsskolan SATSA på Sturup, som leder projektet för att få Norge som partner.
Diskussionerna mellan Sverige och Norge om ett samarbete kring flygledarutbildningen går nu in i en ny fas.
De frågor som nu ska utredas under är bland annat formerna för ett gemensamt ägt bolag, hur ett produktionsavtal kan se ut, personalkonsekvenser, hur utbildningsplaner kan skräddarsys och vilket arbetsspråk skolan ska ha.
– Fler kommer nu att engageras i arbetet. Siktet är inställt på att ett bolag ska kunna bildas under nästa år. Vi vill försöka hitta en konstruktion som är öppen för fler partners, säger Lennart Björk, affärsutvecklare på Luftfartsverkets Koncernstab, en av dem som arbetar med projektet.
– Det är den här typen av strukturella förändringar som kan bidra till att sänka kostnaderna för luftfarten, säger han.
Norge har tidigare köpt flygledarutbildning av SATSA men har på senare år köpt den i USA. I höstas började en svensk-norsk arbetsgrupp utreda om Norge kan gå in som partner i den svenska flygtrafikledningsskolan. Alternativet för Norge skulle kunna vara att bygga upp en egen skola.
Idag finns det en överkapacitet i Europa vad gäller flygledarutbildning. Det kan tala för att egen skola inte är ett så ekonomiskt intressant alternativ för Norge.
– Att gå in som partner i SATSA skulle vara ett bra sätt för Norge att tillförsäkra sig en långsiktig försörjning med flygledare till en låg kostnad, fortsätter Lennart Björk.
Han påpekar att export av tjänster blir viktig för SATSA även om man blir ett svensk-norskt bolag.
– Lyckas vi inte få till stånd samarbete med Norge måste vi gå vidare och försöka hitta andra partners och vi diskuterar även med Danmark, säger Jan Blyckert, som har det här året på sig att hitta en lösning.
I år startar SATSA-skolan på Sturup ingen ny flygledarkurs för den svenska flygledningen men har avtalat med beställaren om att bibehålla en strategisk kapacitet för att kunna utbilda 30 flygledare per år.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten