Flygskatt inget lyft för miljön
Publicerad den 6 juli 2006Denna artikel publicerades i SVD 2006-07-06
Flyget har en mycket stark förankring hos svenska folket som hellre ser tekniska förbättringar än att nya skatter tvingar fram ett minskat resande. Det visar en ny Sifo-undersökning, skriver Peeter Puusepp, generalsekreterare för Svenskt Flyg.
Riksdagen har beslutat om en flygskatt med argumentet att den ska skydda miljön. Men svenska folket vill fortsätta att flyga och anser att ny flygplans- och motorteknik samt nya bränslen är bättre än skatter och regleringar. Det visar en färsk Sifo-undersökning som föreningen Svenskt Flyg låtit göra och som presenteras under den pågående Almedalsveckan.
Flyget har en stark förankring hos svenska folket. Svenskarna är ett folk som gärna reser och ska man resa lite längre är flyget en självklarhet.
Förespråkarna för flygskatten, hävdar att flyget "måste ta ansvar för miljön" och anser att en skatt är en bra metod. Det tyckte inte remissinstanserna. De flesta anser till och med att flygskatten försämrar möjligheten att introducera flygplan med bättre miljöprestanda. Svenska folket verkar hålla med.
Föreningen Svenskt Flyg bad Sifo att undersöka hur svenskarna ställer sig till flygets miljö- och klimatpåverkan (1000 intervjuade per telefon, 15 år och äldre, i hela landet under 5-8 juni 2006). Resultaten visar entydigt att flyget har en mycket stark förankring hos svenskarna och att svenska folket hellre ser tekniska förbättringar inom flyget än att nya skatter tvingar fram ett minskat resande.
Jämför man den här undersökningen med tidigare ser man att svenska folkets oro över miljö- och klimatfrågorna har ökat – det gäller också flygets påverkan. 69 procent av svenskarna anser dock att det är vägtrafiken som mest påverkar miljön – inte flyget. På frågan “Vilken miljöpåverkan från flyget anser du vara allvarligast?” svarar 48 procent att det är utsläpp av växthusgaser. Endast 4 procent uppger buller, trots att det var just bullerfrågorna som var i fokus när flygets miljöpåverkan började diskuteras. Men så har också flygplanen blivit allt tystare, bullret har halverats jämfört med tidigare och den utvecklingen fortsätter.
Inom den svenska flygbranschen anser vi att på samma sätt som bullerproblemen lösts – genom forskning och utveckling – ska flygets miljö- och klimatpåverkan hanteras. Genom teknisk utveckling, innovationer, effektivare motorer och på sikt nya bränslen ska flyget anpassas till att bli ett ekologiskt hållbart transportmedel. Svenska folket tycker likadant.
På frågan om vilket som är det mest realistiska sättet att minska flygets globala klimatpåverkan svarar inte mindre än 90 procent: “Satsa på ny flygplans- och motorteknik samt nya bränslen”. Endast 5 procent anser att man ska begränsa flygets påverkan genom att flyga mindre.
Det här är ett tydligt budskap till anhängare av flygskatter, regleringar och förbud för att minska flygandet. Svenska folket har en i grunden mycket positiv inställning till flyget. Nästan 70 procent tycker det är mycket eller ganska viktigt att få flyga utomlands på semestern. Bland de yngre är det ännu fler.
Flygskatten får tummen ner av svenska folket. Hela 80 procent tror inte att skatten kommer att minska utsläppen. Och tyvärr har nog svenska folket rätt. Skatten är ett missriktat försök att sätta ljuset på en viktig fråga, nämligen flygets roll i global klimatpåverkan.
Men precis som bilindustrin löser sin miljöpåverkan genom att miljöanpassa bilarna – inte genom att avskaffa dem – måste flyget göra. Under de senaste trettio åren har flygplanen minskat sin bränsleförbrukning till hälften räknat i passagerarkilometer och halverat bullret. Europeisk flygindustri har som mål att ytterligare halvera bränsleförbrukning och utsläpp av koldioxid till år 2020. Och detta räcker inte, ambitionerna sträcker sig till ett flyg utan negativ miljöpåverkan alls.
Inom flygbranschen är vi glada över regeringens beslut nyligen att satsa 83 miljoner för att stärka svensk flygindustris möjligheter att bidra med miljövänliga lösningar i de stora internationella flygplansprojekten. För att demonstrera branschens engagemang i frågor som rör flygets miljöpåverkan har vi tagit initiativ till en miljökommitté. Kommittén som leds av Lars B Johansson, professor i industriell miljöteknik, har som mål att på vetenskaplig grund och i samverkan med berörda myndigheter ta fram ett samlat svenskt miljöprogram för flyget.
Peeter Puusepp
Generalsekreterare
Svenskt Flyg
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten