Flygteknikerskolan står högt i kurs
Publicerad den 23 oktober 2007
De ville egentligen bli stridspiloter men den dåliga synen satte stopp.
Kvar fanns jobb inom flyget - men på marken. Så fick det bli och nu satsar Angelica Westling, 21 och Mikaela Andersson, 19 på att bli flygtekniker vid en av Sveriges två skolor med rätt att certifiera, enligt EU:s luftfartsbestämmelser.
Bilden: Mikaela och Angelica i cockpit
– Jag älskar att meka. Och roligast hittills har praktiken på Saab Nyge Aero och på Priority varit, säger Mikaela Andersson.
Varje år kommer det schweiziska flygbolaget Jet Aviations till skolan för att anställa de bästa eleverna innan de hunnit sluta på skolan.

– Skulle jag få jobb i Basel vore det självklart jätteroligt, säger Mikaela som gärna vill resa och även skulle kunna tänka sig att arbeta i Storbritannien och Tyskland.
Känns det lyxigt att flygföretag kommer hit och ber er jobba för dem innan ni ens har slutat skolan?
– Ja, det är klart. Men så såg det inte ut efter ”Nine eleven”. Flygbranschen tenderar att förändras i takt med omvärlden, säger Angelica som gick sitt första år 2002, i samband med terrordåden i USA.
Båda tjejerna har pojkvänner som också är intresserade av flyg. Den ene arbetar som teknisk operatör och den andre utbildar sig till flygingenjör i Västerås. Vad är tjusningen med flyget?
– Jag gillar alla motorer. Men det är klart att det är häftigare att meka med en flygmotor än med en bussmotor, säger Mikaela och skrattar.

Angelica är inne på samma linje:
– Prestige. Mycket ansvar. Bra lön och ett godkänt arbete hos luftfartsmyndigheten – alltså ett helt OK jobb, säger hon.
En flygtekniker har ansvar för en viss del av ett flygplan. Efter avslutat arbete ska en manual signeras. Hur kommer det att kännas att signera ett jobb första gången – och veta att ni har ansvar för människors liv?
– Nervöst. Stort ansvar. Men också otroligt kul! Säger tjejerna.
I hangarerna – där eleverna tränar flygtekniska arbeten – står ett tjugotal flygplan. Bland annat en smäcker, vitlackerad Saab 2000 och en mindre, minst lika vit – Saab 340. Båda värda en förmögenhet och skänkta till skolan av branschen.
– Sådana här plan kommer vi att arbeta med i framtiden. Självklart är det roligast att träna på stora, säger Angelica och kliver in i cockpit, där flygteknikerna har till uppgift att bland annat undersöka lampor och displayers, samt att kontinuerligt gå igenom flygplanets systembevakning som registrerar eventuella fel under flygning.
Att läsa till flygtekniker är intressant men också jättejobbigt, tycker både Mikaela och Angelica. Studietimmarna är fler än på de flesta andra utbildningar, något som yrkeshögskoleutredningen snart ska se över.
– Ibland är det riktigt hemskt. Vi börjar klockan åtta på morgonen och är inte klara i skolbänken förrän vid fem. Och då ska man hem och laga mat, tvätta och slappa en stund. Sedan är det dags att läsa läxor, säger Mikaela.
Angelica som tagit tre sabbatsår och hunnit bli 21 innan hon fortsatte att läsa sista året på skolan för att bli flygtekniker, håller med.
– Mycket att läsa är det. Och roligast är det att jobba praktiskt. Men nu är det bara ett halvt år kvar tills vi är färdigutbildade. Jag har en väninna som jobbar som flygtekniker på Bromma Air Maintenance, BAM. Hon gick ut som kursetta härifrån. Dit ska jag också söka, säger hon.
Fakta om flygteknikerutbildningen
Två skolor i Sverige har rätt att certifiera enligt de Europeiska luftfartsbestämmelserna, vilket innebär att eleven efter avslutad skolgång kan arbeta som flygtekniker inom 30 länder. Skolorna ligger i Nyköping och i Västerås.
I gymnasieskolans årskurs lär sig eleven grundläggande fordonskunskap. Under årskurs 2 och 3 läser eleven flygtekniska kurser. Under den eftergymnasiala flygteknikerutbildningen (4:e året) fördjupas och förstärks de tidigare kunskaperna i gymnasieutbildningen.
Vill du veta mer? Gå in på: www.edu.nykoping.se/flyg, www.vasteras.se/hasslogymn
även information under Branschkarriär.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten