Framåt för flygfrakt på Arlanda

Publicerad den 7 maj 2007
Kommentarer
43 000 ton flygfrakt hanterades vid Arlanda under första kvartalet i år. Det är 22,5 procent mer än under försgta kvartalet förra året.

Bilden: Jade Cargo 747-400ER

Bakgrunden till ökningen är att fyra nya fraktflygbolag valt Stockholm/Arlanda som ny fraktdestination.
 
"Att en flygplats får så många nya aktörer på så kort tid är unikt" säker Björn Ragnebrink, affärsutvecklare frakt på LFV.

  
De nya fraktbolagen är Korean Airlines Cargo, Cathay Pacific Cargo, China Airlines Cargo och Jade Cargo.

Sedan tidigare flyger British Airways Cargo och expressbolagen DHL, UPS, Fedex och TNT på Arlanda.
 
Enligt Björn Ragnebrink är LFV:s prognos för de närmaste åren att flygfrakten till Arlanda ska öka med cirka fem procent per år.
 
"Men just i år väntar vi oss tvåsiffriga tillväxttal med tanke på de nya bolagen", säger Björn Ragnebrink.
 
Niklas Härenstam, presschef på LVF Stockholm Arlanda Airport, säger till Flygtorget @irmail att man nu framför allt "lägger ned krutet" på Alanda för att få mera frakt västerut.
 
"Nu när vi har fått fyra flygfraktbolag som flyger österut, så är Asien ganska väl intäkt, så nu satsar vi på att få flyg västerut, så Att Asien knyts ihop med USA."

Karsten Bjärbo, LFV

Karsten Bjärbo, LFV

 
Karsten Bjärbo, fraktansvarig på Arlanda, säger att Arlanda ännu inte är så stort på frakt med ett 40-tal flygfraktrörelser i veckan, dock med tunga sådana.
 
"Men många av drakarna vi redan har fått och några andra kan tänka sig att flyga på Arlanda och fortsätta vidare mot USA från Arlanda", säger Karsten Bjärbo.
 
Karsten Bjärbo påpekar, att Arlanda ju också förutom fraktflygen har 72 flygbolag för passagerare som också tar frakt, förutom lågkostnadsbolagen."
 
"De flesta av lågkostnadsbolagen tar inte frakt därför de ju är så kvicka med sin turn-around (att landa och åter ge sig iväg), att de inte hinner ta frakt. Annars tar ju t o m charterbolagen frakt idag, inte minst frukt och grönsaker."
 
Karsten Bjärbo säger också att Göteborg redan har omfattande fraktflygningar västerut mot USA:
 
"Och det ska man förstås fortsätta att ha. Bl a har de ju Volvo som stor kund. Men att vi får in frakt till Arlanda från Asien och att den ska flygas vidare västerut från Göteborg är ingen bra lösning. Därför talar mycket för att vi på Arlanda också kommer att få fraktflyg västerut."
 
Björn Ragnebrink påpekar att det svenska näringslivet vinner på effektiva transporter direkt till stora marknader som Asien. Han säger att också norska och finska företag förjar använda Arlanda som fraktflygplats.
 

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten