Gröna inflygningar snart på export

Publicerad den 7 mars 2008
Kommentarer
Av Mats Palmgren Att köra motorerna på lägre varvtal under landningen när planet ändå ska ner och att samordna inflygningen med markkontrollen så att inte onödig tid tillbringas i luften låter som självklarheter men är nyheter som flygsverige nu vill presentera till världen. Gröna inflygningar har testats på Arlanda i två år. I onsdags tog SAS för första gången journalister på en provtur. Flygtorget var med - på en resa som inte skilde sig mycket från andra.

– Förhoppningsvis blir det en flygning där inget särskilt händer, var också de sista orden som SAS vd Anders Ehrling framförde i sitt välkomsttal i gate 32 på Arlandas terminal 4 innan vi bordade en nypolerad Boeing 737.

Zvejnieks

Andris Zvejnieks, kommunikationsdirektör SAS Sverige.

För passagerarna ska alltså allt vara som under en vanlig flygning. Några kanske märker att motorerna minskar varvtalet när planet går in för landning. Min medpassagerare tjoar i alla fall glatt och säger att nu går motorerna på lägre varv. Andris Zvejnieks, som han heter, är kommunikationsdirektör på SAS.

 

Det gröna med den här inflygningen, förklarar han, är bränslebesparingen: i snitt 150 kg per flygning med ett kortlinjeflygplan som maskinen vi sitter i. Det motsvarar ett minskat koldioxidutsläpp på ca 450 kg. Beräkningen baseras på 2000 gröna inflygningar som SAS har genomfört på Arlanda sedan januari 2006.

cockpit

SAS SK7011 med pilot Hans Sjöberg vid spakarna.

 

Smartare trafikledning

Lika viktigt som det låga varvtalet är samordningen med trafikledningen. Flygplanet skickar uppgifter till en dator hos kontrollstationen på marken. Genom att maskinerna håller kontinuerlig kontakt blir det lättare att beräkna tiden för landning. På så vis slipper planet gå ner i etapper eller cirkulera ovanför flygplatsen.

Liknande tankar ligger bakom ett annat pilotprojekt som LFV nu sätter i drift och som inte helt oväntat kallas för gröna avgångar. Eller Departure Management, att skapa ett smidigare flöde ut till startbanan för att undvika trafikstockningar och spara bränsle.

Bara de gröna inflygningarna skulle minska koldioxidutsläppen med 50 000 ton per år på Arlanda, räknat på om alla Arlandas 107 790 landningar under 2007 kunde ha använt metoden.


Initiativ för export

Men på andra håll är väl flygbolag och flygplatser i framkant när det gäller att effektivisera och bespara, hur kommer det sig att ingen i hela världen redan använder de här teknikerna?

– Många aktörer är inblandade, varje flygplats används av ett antal flygbolag. Ibland är det kanske stora och tunga organisationer där samordning inte är så enkelt eller inte har varit prioriterat, svarar Andris Zvejnieks.

landningsställ

Alla delar av planet kontrollerades innan start.

Dock finns det flera initiativ för samarbete inom EU, som också finansierar utvärderingen av gröna inflygningar som SAS har genomfört. Peeter Puusepp som är generalsekreterare för Föreningen Svenskt Flyg är övertygad om att den svenska flygbranschen tillsammans med politiker kommer att spela en aktiv roll för att effektivisera det europeiska luftrummet.

– Gröna inflygningar är en början, vi har fått många erfarenheter av försöken och hoppas exportera kunskapen. Vi vet att flera länder, också utanför Europa, är intresserade, bland annat träffade vi ministrar från Kina förra året som är mycket intresserade, säger Peeter Puusepp.

Notering: Onsdagens provflygning utgick från Arlanda och slutade på Arlanda – vi åkte alltså upp och vände. Resan tog en knapp timme. SAS meddelade redan innan flygningen att den var fullt klimatkompenserad – dvs flygbolaget har köpt utsläppsrätter som sponsrar projekt som förbättrar miljön.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten