IATA: Värre än befarat
Publicerad den 23 mars 2009– Flygbolagen befinner sig nu i ett mycket trängt läge – de har skulder på 170 miljarder dollar så situationen är nu mycket värre – vi har inga kontanta medel, sade IATA:s generaldirektör Giovanni Bisignani på tisdagen.

Vad som främst oroar Bisignani är risken för att bolag ska behöva skyddas undan fordringsägarna (Chapter 11 – . motsvarar närmast den svenska lagen om företagsrekonstruktion) under den amerikanska konkurslagstiftningen.
Efter terrorattentaten i USA den 11 september 2001 försattes fyra amerikanska flygbolag i Chapter 11, men lyckades uppbåda tillräckligt med likvida medel för att kunna rida ut stormen.
– Banksystemet kunde hjälpa till, sade Bisignani.
Men den här gången kanske det inte finns tillräckligt med pengar för att hjälpa ett större bolag som går i konkurs.
– Jag är fullt medveten om att det finns en risk för att ett större flygbolag går omkull, sade han.
Men, tillade han, de ekonomiska stimulanspaket som regeringarna lagt fram borde förhoppningsvis hjälpa flygbolagen att hämta sig snabbare än de annars gjort.
Trots det sade han sig vara förvånad över att inget större bolag ännu gått omkull. Men den förvärrade ekonomiska och industriella situationen är oroande – och värre än vad den var efter september 2001.
Enligt vad Bisignani sade i ett konferenssamtal tidigare under dagen, rapporterar Flight Global, kommer flygbolagsindustrin inte att börja återhämta sig förrän tidigast 2010.
– Den här krisen omskapar vår industri, menade han.
Några goda nyheter hade Bisignani inte att komma med. Flygbolagens förluster i år kommer enligt prognoserna att bli 4,7 miljarder dollar, nästan dubbelt så mycket som de förluster IATA förutspådde i december.
När det gäller passagerartrafiken befarar IATA en minskning med 5,7 procent och för fraktflyget en minskning med 13 procent, framgår av ett pressmeddelande som gick ut på tisdagen.
Intäkterna kommer enligt IATA i år att minska till 467 miljarder dollar, från 530 miljarder dollar förra året.
Och hade det inte varit för de sjunkande bränslepriserna hade förlusterna varit än större.
– Bränslet är den enda goda nyheten. Men de lättnader som de sjunkande bränslepriserna medfört överskuggas av en minskad efterfrågan och de kraftigt fallande intäkterna. Industrin befinner sig på intensivvårdsavdelningen. Flygbolagen står inför två omedelbara, fundamentala utmaningar: att spara pengar och nogsamt matcha kapacitet och efterfrågan, sade Bisignani.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten