Kampen om långlinjerna – Helsingfors
Publicerad den 12 april 2011

En titt på världskartan räcker: Helsingfors ligger helt rätt för den med ambitioner att resa från Skandinavien till Asien. Det går att dra ett i det närmaste rakt streck från såväl Oslo och Köpenhamn som Stockholm, via Helsingfors och vidare till alla upptänkliga destinationer, från Delhi till Hong Kong och Seoul. Lägg därtill storcirkelrutten och passagerare på väg från de flesta västeuropeiska länder till Asien, passerar över den finska huvudstaden. Om de nu inte redan använder Helsinki-Vantaa som transitflygplats.
Den geografiskt strategiska placeringen är grunden för Vantaa som långlinjeflygplats. Den lokala marknaden ger knappast underlag för årets sommartidtabell som rymmer 74 flygningar i veckan från Helsingfors till tio städer i Asien, det senaste tillskottet är Singapore som startar i maj. Och fler lär det bli eftersom passagerartillströmningen ökar oavbrutet, på linjerna till Seoul och Nagoya ligger de på över 40 procents ökning sedan förra året.
– Vi räknar med 20 procent ökning på samtliga långlinjer i år, det är där flygplatsens stora tillväxt ligger, säger Kimmo Routsalainen, vice VD på Finnavia som äger flygplatsen.

Det är en tillväxt som de andra flygplatserna i Skandinavien inte är i närheten av. Samtidigt är det, till skillnad från konkurrenterna, en tillväxt som vilar på ett enda flygbolag, nämligen Finnair och bolagets trafik österut. One World-kollegan American Airlines startar visserligen i maj direkttrafik på Chicago, medan Finnair flyger till New York. Men de cirka 90 långlinjeförbindelserna ut från Vantaa varje vecka är och förblir Finnairs bidrag.
– Det är ett positivt problem att bara ha AY, fortsätter Kimmi Routsalainen. Naturligtvis vill vi ha fler flygbolag, vi har till exempel fört diskussioner med Thai Airways, men samtidigt finns stora tillväxtmöjligheter kvar hos Finnair. Vi är alltså lyckliga med Finnairs verksamhet eftersom den placerar oss på sjunde plats bland Europas flygplatser när det gäller Asientrafik.
Det täta samarbetet med Finnair har skapat den nisch som flygplatsen nu gör allt för att vidareutveckla. Med ständiga sänkningar av transittiden mellan connecting flights och långlinje, räknar flygplatsen med att vara ett alternativ för passagerare så långt ner i Europa som i Milano och Madrid.
– Vi jobbar hårt med gatemanagement, serviceutveckling och försöker minimera alla kulturella missförstånd. I nuläget kan vi hålla så korta tider som 35-45 minuter mellan ankomst från Asien och förbindelse vidare ut i Europa och tvärtom. Vi kan till och med vara konkurrenskraftiga på USA för resenärer i Östra Sverige.

Det klarar flygplatsen tack vare utbyggnaden av terminal T2 som stod klar i början av förra året och som nu har fler bryggor som klarar långdistansmaskiner. Samtidigt flyttade Finnair alla sina flighter till T2 och kan nu alltså hålla transittiderna så kort som en dryg halvtimme. Det är med långlinjetrafiken som grund som flygplatsen sedan utvecklar och lockar till sig europeisk trafik och därmed än mer affärer. Det ser Kimmi Routsalainen som det enda möjliga sättet att arbeta på och något som står i kontrast till konkurrenten på andra sidan Östersjön.
– Arlanda vill ha långlinjer, självklart. Men de vill ha vilken linje som helst och det fungerar inte om det inte finns passande connections.
Det resonemanget, plus Finnairs framgångar med att etablera trafik till Asien, har faktiskt inneburit bra affärer för ett flertal svenska flygplatser. Arlanda, Bromma och Norrköping bland andra, har direktförbindelser till Vantaa. Frekvensen, bara från Stockholm är 68 dagliga flygningar, vilket knappast varit verklighet om inte den finska flygplatsen utvecklats till den hub den är.
Att Helsingfors inte är slutmålet för resenärer på långlinjerna skvallrar också statistiken om: Drygt 80 procent av de 1,1 miljoner inkommande långlinjepassagerarna reser vidare.
– Det stora flertalet av dem kommer från Japan och Korea vilket innebör att vi lyckats sälja in Helsingfors som en bra transitväg också för passagerare som reser till Europa.
Det är en utveckling som måste fortsätta, Helsinki-Vantaa är vad Kimmi Routsalainen själv kallar en ”one-way-hub”, alltså helt beroende av att kunna locka till sig passagerarströmmar från norra Europa på väg till Asien.
– Vi är glada över att vi är så bra på det vi gör och vi satsar på att bli ännu mer effektiva.
Kommentarer
För underlaget till att hålla långlinjer lönsamma så krävs att affärsklassresandet stödjer flyget.
Sverige är en större industristat än Danmark. Antalet svenska företag, verksamma i t.ex i Kina är nära 900 företag.
Sedan kan jag inte förstå att svenska företag inte ställer hårdare krav på SAS.
Volvo gruppen, Volvo cars, Atlas Copco, Sandvik, SKF, ABB, H&M, Ericsson, Scania, Electrolux och SCA.
Om dessa företag skrek till lite så ser vi snart en förändring. Det tror jag.
Danskarnas chauvinistiska provokativa attityd har du. Typiskt dansk att anse andra är idioter. Men saken är den att utan SAS hade vikten på CPH varit mindre. Inte dålig men betydligt mindre. Och faktum är ju den att danskarna anser ett splittrat SAS som ett reelt hot. Med all rätt. Men Stockholm är inget hot mot CPH. ARN och CPH ligger i helt annorlunda demografiska områden. Så CPH må fortsätta vara framgångsrikt. Men låt även ARN och för den delen GOT få chansen att skapa eget nät.
Logik
Premiss 1: Fler direktlinjer är att föredra före färre.
Premiss 2: Hade inte SAS funnits hade det funnits ett större underlag för direktlinjer från Sthlm (alt. Gbg/Oslo).
Slutsats: För Sthlms (alt. Ggbs/Oslos) del vore det en fördel om SAS inte fanns
Hvad ville alternativet have været? Jo tre betydelig svagere selskaber end det SAS vi ser i dag. Samtidig tre selskaber der formentlig kun ville kunne opretholde ganske få IC ruter fra deres egen hovedlufthavn – med mindre nogle havde fundet på en Finnair strategi, men så proaktive har svenskerne vel aldrig været.
Jo vi nyder godt af SAS her i København og det er vi taknemmelige for… Og hvis de sure opstød fra Stockholm fortsætter kommer vi kun til at nyde det endnu mere.
För en gångs skull håller jag fullt och fast med dej. Är det nåt ni danskar kan så är det att locka till och skapa tilldragningskraft.
Dina försök att rationalisera SAS val av Köpenhamn som hub är illa kamouflerat egenintresse. I ditt resonemang utgår du från att det är givet att de Skandinaviska länderna ska ha ett gemensamt flygbolag med en hub. Problemet är att detta inte är optimalt för en majoritet Skandinaver. För alla norrmän och de allra flesta svenskar skulle ett eget nationellt flygbolag vara bättre. Sthlm och Oslo skulle då ha fler direktlinjer och Köpenhamn färre. Varför skulle inte vi föredra det?
Det handler ikke om Gulf Air eller om dette er et godt eller dårligt selskab – det handler om at man er i stand til at tiltrække ny trafik og nye selskaber.
Dette er CPH gode til fordi man dels har en effektiv markedsføringsafdeling og fordi der forefindes et transfer og lokal marked som er interessant for flyselskaberne.
…og inden nogen begynder så er det hverken økonomisk rentabelt eller effektivt at at have en Europa hub på CPH, en Asien hub på ARN og en Nordamerika hub på OSL.
Derfor er CPH valgt som bedste alternativ for en samlet hub – og når det er sagt har SAS jo stadig en betydelig trafik og udbud af ruter fra de sekundære hubs i ARN og OSL.
Man må acceptere at hvis SAS skal flyve til Tokyo så kræver det uanset hvilken by man flyver fra i Skandinavien betydelig feed
CPH er begunstiget af at ligge på vejen til Europa og er derfor en naturlig hub for Europa trafikken hos SAS. Dette skaber feed volume som kan udnyttes i forhold til IC ruter, hvorved CPH også bliver den mest attraktive IC hub.
Det betyder at folk fra STO nogle gange bliver nød til at starte med at flyve den forkerte vej – hvilket jeg forstår kan være irriterende
Att man ska skriva i offentliga sammanhang så borde det krävas att man är både läs o skrivkunnig. Personen som man intervjuat i artikeln har fått sitt namn stavat på flera olika sätt. Inget av dom rätt. Skäms!
Ännu en svensk journalist som inte fattar att det finns svenska benämningar i Finland, att Helsinki-Vantaa är Helsingfors-Vanda på svenska. Sluta omedelbart med det!
Sedan är vice vd:ns namn Kimmo Ruotsalainen, inte Kimmi Routsalainen.
Väldigt slarvigt!
Lysande liknelse! Nu är även min 3-åriga dotter med på banan.
Du vet verkligen inte vad vi menar. Så jag gör en liknelse, som man gör till barn.
Två stycken på samma gata köpte en ny Audi. Den ene betalade allt själv men lät grannarna åka med(HEL).
Den andre lät grannarna betala större delen och lät grannarna åka med. Fast han/hon körde den som sin egen(CPH).
Copenhagen. Grattis till Gulf Air. You can keep them. Ett riktigt dåligt flygbolag.
Trodde inte du förresten var så dum att du gjorde jämförelsen CPH och HEL. Men det var du.
Nog förstår du väl varför svenskar och norrmän är irriterade på SAS? Antag att även Finland varit delägare i SAS och fått övriga delägare att inbilla sig att det är en bra ide att ha HEL som hub. Jag tvivlar på att ni danskar hade uppskattat att först flyga upp till Helsingfors och byta innan ni flyger vidare till säg EWR. Nog förstår du väl att det vore bättre för Sverige att ha ett eget nationellt flygbolag? Till skillnad mot er..
Klaga inte, SAS startade långlinjer från ARN på både BKK och BJS men kunderna uteblev, inse att svenskar norr om skåne av någon anledning ogillar SAS, varför vet jag inte men jante är ett bra tips.
…ingen nogen begynder på at CPH udelukkende lever på SAS og at der ikke er noget lokalmarked fra København, så lad mig da informere om at Gulf Air i dag har annonceret at de starter Bahrain-CPH fra 1. juli med 4 ugentlig flyvninger udført med 737 BBJ fra Privat Air.
Hermed har CPH inden for det seneste år tiltrykket tre selskaber fra Mellemøsten – Qatar, Emirates og Gulf Air. Ja tak…
En smule komisk at HEL og Finnair her bliver hyldet, når det er baseret på nøjagtig samme forretningsmodel som CPH (endda i mere ekstrem grad på HEL) – nemlig én stærk hub med betydelig fokus på feed og et stærk transfer produkt som medvirker til at folk flyver en “omvej”.
Men med SAS og CPH handler det nok mere om følelser, da der øjensynligt er nogen her som føler sig forrådte af sine egne og synes verden er noget så uretfærdig…
Håller med föregående. Det hela är så uselt skött och Sverige och Norge fått stå för notan så danskarna kan få en fin flygplats och bra linjer så de kan gynna danska businessresenärer. Också förvånad hur det kommer sig att svenska företagstoppar har accepterat detta i åratal. Är det lättja?
inte först får garantier för svarta siffror på den..visionärt? NOT. Finessen med statliga ägare är ju att kunna prioritera skandinaviska intressen. När detta inte längre är tillåtet, så måste bolaget drivas av kapitalister, som vill satsa för att vinna. Nu har SAS fastnat mittemellan, Ointresserade ägare som bara via konsultförslag administrerar ett krympande bolag, och en VD som helt saknar mandat att driva bolaget. Bara att gratta Finnarna till ett bra jobb.
Reser ofta på Asien och USA.
Jag kan inte förstå orsaken att svenska affärsresenärer ska dels bli tvungna att dels börja vår dag tidigare och avsluta vår dag senare än mina danska och finska kollegor. Varför har inte stora svenska företag kommit med krav på SAS tidigare. Läste att CPH-SHA är en prestigerutt för AP Möller. Kul! Vi har ju ett par småbolag som Volvo, Saab, Atlas Copco, Ericsson som kanske skulle tycka det vore bra att finnas i åtanke också.
är resultatet av SAS politiska styrning. Köpenhamn gör storvinst genom att norrmän och svenskar fåraktigt finner sig i att utgöra underlag för deras storflygplats. Finländarna kapar smart åt sig den Asientrafik som till och med för världens dummaste fårskock är orimlig att leda via Kastrup. Förlorare är naturligtvis fårskocken själv som på alla sätt får betala för kalaset, inte bara genom tid och pengar, utan även genom skatten och färre interkontinentala flyglinjer från sina egna städer.
Bra skrivet F undersam…
Artiklarna här på flygtorget är ofta väldigt slarvigt skrivna.Självklart är det 68 flygningar per vecka. De flesta av dem till Stockholm-Arlanda. Eller ska jag skriva hellre skriva Tukholma- Arlantaa?
Helsinki gateway har varit ett väl fungerande nav till interkontinental trafiken.
Sen insåg dom ganska enkelt att de hade sitt strategiska läge mot öst. Detta samtidigt som utvecklingen kom igång.
Stockholm kan aldrig bli något om inte SAS antingen tänker om eller att ett nationellt svenskt flygbolag gör Stockholm till nav. Eller kanske Göteborg. Men där måste det byggas ut en del om det ska kunna ske. Förvånad att inga av våra stora svenska företag inte har ställt krav på SAS.
Var är alla danskar och öresundsbor som dissade Stockholm/Arlanda förra veckan. Kanske de har insett att deras snack om cirklar och befolkningsmängd är nonsens. Finnarna har lyckats skapa en perfekt transitväg. Starkt europanätverk att knyta till sina långlinjer. Stämmer att Arlanda är beroende av utomeuropeiska aktörer. Deras satsningar är mer osäkra än det konceptet som Vanda och Kastrup har.
Ja. Jag hade välkomnat en sådan lösning. Inte bara för egen del. Det hade varit bra för landet att bryta detta beroende av utländska flygplatser och flygbolag för att kunna ta sig till andra kontinenter.
Håller återigen med. Det är inte försent att ändra på läget. Sälja SAS Sverige och använda pengarna till att i samarbete med andra svenska flygbolag och andra investerare bilda ett bolag vi svenskar kan kalla “vårt bolag”. Det skulle kunna funka. En interkonthub på hemmaplan med bra connections inrikes kommer dom flesta att välkomna.
68 dagliga flygningar till Stockholm står det i texten. Knappast….. Man menar nog per vecka.
Ni i Norge skulle definitivt ha mer linjer på longhaul.
Precis som Sverige.
Norge och Sverige bör bryta sig ur SAS. Rädda det som räddas kan.
Dock är vi 50 år försent. Kan bara lyfta på hatten för finnarna. Ett klokt folk. Som lyckats. Dom har lite mer sammanhållning. Något Sverige saknar. Men det är inte försent.
Eftersom varken Swedavia eller SAS verkar bry sig om den svenska marknaden och Arlanda så kan vi svenskar nog glömma fler långlinjer utan vi måste byta både en eller flera gånger om vi ska utanför Europa….. tragiskt med tanke på att Sverige är den absolut största marknaden som SAS har men som dom skiter totalt i….
Historisk var det administrasjonen i S, største lufthavn(nærmest kontinentet) i DK og største vedlikeholdsbasen i N.
Nå er vel basen i N nesten vekk, så det er vi her oppe i oljeberget som bør kreve mer av SAS.
Kan bara hålla med dig. Kunde ha varit ARN. Bara en i raden av historiska chanser Sverige sumpat. Vi är Nordens största ekonomi och SAS:s största ägare. Skäl nog för att kräva mer långlinjetrafik till ARN. Men icke. Den sjuka CPH-fixeringen har fått pågå år efter år medan finnarna i lugn och ro kunna förverkliga sina visioner. Svensk politisk flathet i ett nötskal och nu sitter finnarna och hånler åt oss. Med rätta! Snacka om Dumme Schweden.
Tänkte bryta trenden och tycka till om innehållet.
Detta skulle kunnat varit Stockholm-Arlanda.
Men Sverige valde att skänka bort allt. Hallå! Öresundsbor.
Dra cirkel nu! Helsingfors är lite mindre än Göteborg.
Berätta för mig hur era cirklar funkar. Eller är cirklarna rubbade?
Till Flygplats: Vi har inga problem med “världsspråket”. Vi vill bara att man talar samma språk genomgående.
Vice vd:n för Finnavia har i texten ibland förnamnet Kimmi och ibland Kimmo. Efternamnet Routsalainen är också skojigt- det betyder “svensk”. Förmodligen är han bättre på svenska än Anders Carlsson.
Vad tycker ni om att alla flygplatser bytt till Airport? Vilket problem det här måste bli för Er som har svårt för världsspråket.
Helt korrekt från föregående talare.
Skärpning Herr Carlsson
Sluta omedelbart att skriva Vantaa och Helsinki när du skriver på svenska, herr Redaktör. Skriver man på svenska använder man de svenska geografiska namnen – Basta!!!
Det heter Helsingfors och Vanda.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten