Kastrup satsar på att bli störst i norra Europa

Publicerad den 20 mars 2012
Kommentarer
Kastrup satsar 3 miljarder på att bli den främsta flygplatsen i norra Europa. World Class Hub kallas satsningen och tar sikte på att utmana Amsterdam, Helsingfors och den kommande storflygplatsen i Berlin. Samtidigt visar trafiksiffrorna från början av året att alla de övriga nordiska flygplatserna ökar mer än Kastrup. På Arlanda är man därför inte särskilt oroade utan mer undrande inför strategin på Kastrup.
Kastrup

Kastrup har nyligen antagit ett ambitiöst utvecklingsprogram kallat ”World Class Hub”. Med investeringar på tre miljarder danska kronor de närmaste fem åren ska bland annat terminal 2 och 3, finger C och stora delar av bagagehanteringen byggas ut. Närmare 6 000 kvadratmeter ny- och ombyggnad är ett avstamp för att ta upp kampen med i första hans Schiphol i Amsterdam, den kommande Berlin Brandenburg och i viss mån Vantaa i Helsingfors. Målet är att bli den viktigaste flygplatsen i norra Europa och därmed räknar den danska flygplatsen inte längre Oslo och Stockholm som konkurrenter. Det motiveras bland annat med att medan Gardermoen och Arlanda har närmare 50 procent inrikespassagerare, står utrikesflygningarna för 80 procent av trafiken på Kastrup.
– Det klart att vi fortfarande är konkurrenter men det viktiga är att se vår egen strategi utifrån Arlandas verklighet och inte jämföra hela tiden. Arlanda är en mycket attraktiv flygplats och har ett varumärke som också vi investerar stort i, säger Mikael Persson, marknadschef på Arlanda.
          Arbetet på att bli en World Class Hub kräver att feedertrafiken in till Kastrup ökar. SAS, Blue1, Cimber och FlyBe är därför viktiga pjäser i spelet. SAS har redan 40 procent av trafiken på flygplatsen, ser sig som en strategisk partner och välkomnar positioneringen i Europa. Blue1 har nyligen satsat på att börja mata passagerare från de mindre flygplatserna i Finland, förbi Helsingfors, till Köpenhamn och både Cimber och FlyBe har ambitioner på att bli tydliga regionala flygbolag med trafik på Kastrup, dit båda bolagen snart har trafik från Bromma.

Kastrup (CPH)

– Det är ambitiöst att bygga en stor hub när resenärerna vill ha direktlinjer, säger Lars Lindqvist, informationschef på Arlanda och sätter fingret på en svaghet i Kastrups strategi.
          Det är i första hand de interkontinentala linjerna som behöver matartrafik. När det gäller kort- och medeldistans inom Europa ökar efterfrågan på direktlinjer. Norwegian, liksom övriga lågkostnadsbolag, bygger hela sitt linjenät på flygningar direkt till destinationen och vill heller inte se höjda avgifter på ett utbyggt Kastrup. Även SAS öppnar allt fler direktlinjer från flygplatser, till exempel Stavanger och Bergen, som tidigare alltid haft sina utrikesförbindelser via Kastrup. Över huvud taget är majoriteten av SAS nya europalinjer från andra flygplatser än Kastrup.
– Stockholm kan i betydligt större grad än Köpenhamn bära egna direktlinjer ut i Europa, säger Mikael Persson. Vi har ett större befolkningsunderlag, en större besöksnäring och fler huvudkontor. De investeringar vi gör de närmaste åren ska göra Arlanda till Nordens attraktivaste flygplats, en flygplats med en massa läckra affärer. Vi ser oss som en World Class Airport och ska hjälpa resenärerna att ”avoid suburbs” som Kastrup.
          Det finns statistik som understryker resonemanget om efterfrågan direkta linjer. I januari hade Helsingfors, Oslo och Stockholm alla tre större passagerartillväxt än Köpenhamn.
          På en punkt är dock Kastrup fortfarande störst och det är när det gäller utbudet av långlinjer. Det är också där som strategin World Class Hub kommer till sin rätt. Den riktar sig i första hand mot KLM som idag flyger till 11 destinationer i Danmark, Norge och Sverige och matar passagerare till Schiphol. En annan klassisk konkurrent är Helsingfors och Asientrafiken som hämtar resenärer från hela Norden. Ett stort antal passagerare som Kastrup vill ha tillbaka.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Jan Banan
2012-03-25 01:41

Varför ska jag flyga via CPH när det finns bättre alternativ?

Eurbonus Gold
2012-03-24 20:36

CPH är Nordens största flygplats, med flest antal passagerare, flygplansrörelser, flyglinjer både intra- och interkontinentalt samt högst fraktvolym. Hur kommer det sig? Flygplatsen är attraktiv för resenären samt att underlaget är störst i Norden. De flesta svenskar anländer till CPH via tåg eller bil då merparten av Sveriges befolkning bor i södra Sverige. Dock så tror jag fler långlinjer behövs för att fullt ut lyckas med satsningen, främst SFO/LAX/SEA, GRU, JNB, DEL, HKG.

Gnurra
2012-03-22 12:05

Precis samma inställning har Schiphol gentemot CPH, Preben. Gå in på Schiphol på Wikipedia eng version så får du se vilka dom betraktar som sina konkurrenter.

Gnosjö
2012-03-22 10:09

Kastrups affärsidé bygger helt på SAS föråldrade monopolstruktur där man betraktar resenärerna som transportobjekt som ska tas från en punkt till en annan, på det sätt som passar SAS bäst. De allra flesta svenskar vill flyga direkt och har inget som helst intresse att utgöra fyllnadsmaterial för Kastrups stora drömmar. På grund av SAS Kastrupfixering, som missgynnar Sverige, så är det få svenskar som känner lojalitet för SAS. Utan den lojaliteten har SAS och Kastrups ingen framtid.

Arnold
2012-03-22 06:36

CPH en konkurrent till AMS??? Holländarna skrattar nog trädojerna av sig:-)

Krille
2012-03-22 04:20

Nu har dansken fått total rusånga! CPH, denna “suburb airport” en konkurrent till suveräna Amsterdam-Schiphol?? Hahahaha!! 49.8 milj pax år 2011. En sjunde landningsbana planeras och nya terminaler projekteras. De 3 mdr kronorna är ju som en dansk i Östersjön i jämförelse med AMS’s ambitioner. Dessutom bor det närmare 35 milj människor i Holland, Belgien, Luxemburg, västra Tyskland. Områdets närinsliv är också flerfalt större än hela Nordens.

Kalle
2012-03-21 11:45

Detta är ett roligt, evigt trätoämne mellan till exempel Stockholmare och sydsvenskar. Det bor väldigt många under en timma med flyg, från CPH. Närmare en och en halv timma med tåg från CPH, för ca 150kr, bor det många svenskar. Sedan har CPH dubbelt så många anslutningar som tex HEL, plus överlägsen volym för frakt, jämfört med både STO och HEL.

Otto
2012-03-21 11:12

CPH har större upptagningsområde. Därför satsar SAS mer på långlinjer från Kastrup än från Arlanda. Svårare än så är det…

Ronny Ponny
2012-03-21 06:58

På Arlanda är man upptagen med andra mål, som t.ex. förbjuda passagerare. Senast var det supershuttle som lades ner p.g.a. höga avgifter och även flygbussarna kommer drabbas. Swedavia vill tydligen att förbjuda passagerare som kommer till Arlanda på annat sätt än cykel.

Alias
2012-03-21 00:48

Så länge SAS fortsätter att subventionera CPH så finns den möjligheten. Skelle man däremot se till kundernas bästa så skulle Kastrup snabbt rasa i volym och intäkter! SAS har tyvärr ett politiskt ok att släpa på så det blir nog så i fortsättningen också att Norrmän och Svenskar ska flygas till CPH för att gynna Dansk flygindustri.

Peter
2012-03-20 23:58

Som vanligt är dansken väl kaxig. Kastrup lever till stor del på transfer från Sverige och Norge. Förhoppningsvis köps SAS av Lufthansa och då ersätts Kastrup av Berlin.

Sierra
2012-03-20 23:58

Vadå dansk inrikes? Finns det?

Fakta
2012-03-20 22:28

Vid ett flertal tillfällen har jag sett (på CPHs websida) att man drar OSL över samma kamm som ARN, d.v.s. Att hälften av all trafik är inrikes. ARN spelar nu en helt annan roll än Gardermoen, inrikestrafiken är nu ned till 25% i jämförelse med OSL som betjänar ett land som inte kan betjänas med järnväg.
För SAS överlevnad skull borde man ha gjort ARN till ett Asiennav.

Nicolai
2012-03-20 21:07

Tycker det är konstigt att hela 20% av flygtrafiken från kastrup är inrikes(!) Går inte att jämföra Danmark med Sverige eller Norge där inrikesflyget faktiskt behövs.

stefan
2012-03-20 19:38

Bor inte i Stockholm,och har närmare till både OSL o CPH men jag använder ARN ändå,klart bästa flygplatsen! Tycker vi ska stötta våran flygplats o bli störst i Norden! Tänk inte Stockholm,tänk svenskt!

USA
2012-03-20 19:25

Skall man till Stockholm eller Oslo och kommer från USA ser man oftast till att byta i USA till ett direkt flyg eller direkt till en annan flygplats i Europa än Kastrup, och sedan till ARN eller OSL.
Detta för att tjäna tid och en flygning. Annars gillar jag Kastrups koncept för de som skall “hubba” med butiker av klass och öppenheten.

Pelle
2012-03-20 17:42

Som vi alla vet ligger Arlanda alldeles för långt ute i periferin.

Mackan
2012-03-20 14:33

Dax att arn börjar jobba för fler långlinjer och att SAS satsar mer på oss svenskar. För min del så byter jag hellre ute i Europa än i CPH med tanke på alla strejker och förseningar som danskarna sysslar med… senast förra veckan förstörde dom för många av oss i cph. Aldrig mer byte i cph för min del.

Preben
2012-03-20 12:34

Man tar inte ens upp Arlanda för flygplatsen är alldeles för liten i jämförelse!

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten