Kurvade inflygningar får miljöpris

Publicerad den 19 mars 2013
Kommentarer
Utprovningen av miljöanpassade inflygningar, Vingaprojektet, har belönats med ett europeiskt miljöpris. Nu ska LFV gå vidare och se på vilka flygplatser som kurvade inflygningar kan bli verklighet.

Det kallades Vingaprojektet och är ett samarbete där bland andra LFV, Swedavia och Chalmers i Göteborg provade ut möjligheterna att minska flygets miljöpåverkan i närheten av flygplatserna.
           
Under åren 2010-2011 gjordes prov där Novair provflög olika kurvade in- och utflygningsvägar kring Landvetter flygplats med en Airbus 321. Men också taxning på banorna ingick i testen.   

– Det är en av våra ordinarie maskiner som uppgraderats lite, bland annat vad gäller navigationsutrustning. Ur pilotsynpunkt är det inte särskilt komplicerat och vi övar det redan i simulatorn, berättade Henrik Ekstrand, pilot och Vinga-ansvarig på Novair, för Flygtorget när testerna genomfördes.
           
Sedan dess har projektet utvärderats och den färdiga analysen och framför allt de goda resultaten har nu fått internationell uppmärksamhet. I förra veckan fick Vingaprojektet utmärkelsen Environmental Award. Priset delades ut i veckan vid den årliga flygtrafikmässan ATC Global i Amsterdam.
           
Kärnan i Vinga är att glidflyga in mot flygplatsen utan gaspådrag och svänga in mot banan betydligt senare än vad som görs idag. De sker genom att använda RNP-navigering med hjälp av GPS istället för fasta radiofyrar på marken. Då kan de traditionella gröna inflygningar, rakt på banan, som gjorts förut bytas mot de mer sofistikerade och kurvade inflygningarna. Väl nere på marken sker körningen med bara en motor.

– Det är ett nytt sätt att operera hela inflygningsproceduren vid en flygplats, säger Per Fröberg, pressansvarig på LFV.
           
I Göteborg sparar den nya inflygningen ungefär tre minuters flygtid vilket i sin tur minskar bränsleåtgången med cirka 150 kilo och koldioxidutsläppen med närmare ett halvt ton. På Landvetter, med 30 000 landningar per år ger det snabbt stora miljövinster när tekniken är fullt utvecklad. Men också på mindre flygplatser ger det effekt. LFV ska nu börja prova ut på vilka flygplatser i landet som Vingainflygningarna ska bli verklighet.

En flygradar över Stockholm – Stockholmradar.com

Skriv en kommentar

Kommentarer

Anders
2013-03-20 21:38

Jag trodde gröna alt kurvade inflygningar var std sedan MÅNGA år sedan. Ganska sorgligt att detta anses vara en nyhet, att det sparar bränsle.
Dett är ju ngt självklart i min bok i varje fall ……

Hemliga Harry
2013-03-19 17:26

Tror du att det är bara Novair som flyger taxfree sprit kors och tvärs till sina PAX?

Sv:PAX
2013-03-19 14:30

Vi dricker endast S. Pellegrino. Jag ser inga problem med att gott, drickbart och kolsyrat vatten flygs till lilla Sverige.

SOS
2013-03-19 14:21

Civiliserade länder har haft sådana inflygningar länge. Inte för miljön, utan för att spara bränsle. Detta miljösnack har blivit en sjukdom.

PAX
2013-03-19 12:38

Då kan ju Novair sluta med att frakta all taxfree fram och tillbaka som de gör nu. som att man beställer varor på ut resan så ligger de på stolen vid hemresan. onödigt. likaså alla varor som de köper från andra länder som sen fraktas till Svergie. som vatten från Italien. då är det priset som gäller och inte mljön, eftersom de vill att man inte man skall packa så mycket i baggaet eftersom det skulle spara på bränsle kostnaden.det tar bort liksom udden med Novai.r,s mlijötänk.

.
2013-03-19 12:28

Gröna inflygningar har alltid funnits, dvs rör inte gaspedalen förrän maskinen är fullt konfigurerad för landning. Skit i kurvor, ge bra vektorering, och använd banorna på ett sunt sätt på Arlanda i stället.
Dagens kurvade inflygningar till Arlanda används dessutom i stort sett aldrig och detsamma gäller för övrigt RNAV inflygningarna.

Aron
2013-03-19 12:10

Vilken pilot ligger på 2500 for 15 nm ut?
Det är inte vidare proffsigt.

Ior
2013-03-19 07:11

Hur funderar du?
Om man kommer och normalt ska ut på 15 Nm final på 2500fot och istället får tekniken att kurva runt tidigare och glida ner rakt på glidbanan på 8-10Nm istället… det verkar både snabbare och bättre.

Miljövän
2013-03-19 06:59

Jag tar mig för pannan då våra “miljövänner” bara hör buller och ska få oss att svänga runt allt från sommarstugor till kommuner. Detta på låg höjd med låg fart….

Vill man nå miljömålen bör man inse att rakt och kort, med friare fart på inflygningen ger minsta utsläppen. OCH, hör o häpna, bullret minskar det med…

/Miljövän

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten