LFV och SAAB får pris för flygledning på distans
Publicerad den 9 mars 2010Saab, med LFV Air Navigation Services som operativ partner, har utvecklat en lösning som gör det möjligt att leda trafiken på ett antal små och medelstora flygplatser från en gemensam flygledningscentral.
Kameror och sensorer placeras ut på flygplatserna. Allt de registrerar länkas i realtid över till en flygledningscentral och projiceras upp i en 360-gradersvy. Systemet testades framgångsrikt vid Ängelholms flygplats under våren 2009 och har nu tilldelats ett pris för sin innovativa nivå.
– Denna satsning är en del i LFVs utvecklingsarbete där vi förbättrar våra produkter samtidigt som vi arbetar för att sänka kostnaderna för våra kunder. Jag ser med glädje att arbetet uppskattats och hoppas att vi om något år kan se systemet i drift, inte bara i Sverige utan också i andra delar av världen, säger Thomas Allard, chef för LFV Flygtrafiktjänsten.
En jury bestående av Federal Aviation Administration, International Civil Aviation Organization, Civil Air Navigation Services Organization, International Air transport Association och Jane’s Information Group motiverade valet av Saab och LFV:
– Vi valde LFV och Saab eftersom ”Remotely Operated Towers” ger en möjlighet till att förbättra kapaciteten och effektiviteten på små och medelstora flygplatser. ROT är också ett utmärkt exempel på samarbete mellan industrin och flygtrafikstjänsten, säger juryns ordförande Ben Vogel på den internationella mediekoncernen Janes.
Säker och ekonomisk flygledning på distans
Skälen till att leda flygtrafik vid flera flygplatser från en gemensam central är både ekonomiska och säkerhetsmässiga. Vid små och medelstora flygplatser är beläggningen ojämnt fördelad över dagen, med enstaka toppar där arbetsbelastningen är högre. Istället för att hålla flera flygledartorn öppna kan resurserna samlokaliseras.
– Det känns fantastiskt kul att få ett sådant här erkännande för vår lösning, säger Per Ahl, försäljningsansvarig för Saabs flygledningssystem. Vi har jobbat hårt med att bygga ett säkert system som är lätt för flygledaren att använda, jämte de tester vi redan genomfört ser vi det här som ytterligare en bekräftelse på att vi gjort rätt.
Priset, som delades ut vid flygledningsmässan ATC Global i Amsterdam, uppmärksammar betydelsefulla händelser som leder till säkrare, effektivare och mer miljövänlig flygtrafik.
Kommentarer
Hur kan det vara “säkerheysmässigt” bättre att övervaka en flygplats genom ett kameraöga i stället för med det mänskliga ögat?? Och hur ska EN människa kunna övervaka flera flygplatser samtidigt? För det är väl där “ekonomin” finns? Det låter som om någon på LFV ger SAAB lite extra draghjälp ut på den internationella marknaden med sina produkter
Inget regelverk i något land kommer att tillåta att en central på Arlanda eller Sturup får sköta lokal flygledning på flygplatser.
Det kommer alltid att krävas fysisk personal på plats! Ifall det varit så enkelt så hade vi idag haft pilotfria plan eller kaptensfria last och passagerarfärjor.
Rädd för att hela projektet rinner ut i sanden då inga får eller vill bruka systemet i slutändan.
Bra idéer hamnar tyvärr i papperskorgen alldeles för ofta.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten