Omvägar i norsk inrikes
Varför flyger sas och ofta även norwegian långa omvägar i norsk inrikes för att undvika svenskt luftrum? Titta på exempelvis Oslo-Alta eller Oslo-Kirkenes, där i Kirkenes fall svenskt luftrum undviks men inte finskt. Kommer ihåg att det inte var så för några år sedan, då tog de rakaste vägen. Har kostnaderna för att använda svenskt luftrum ökat så mycket att det är värt att ta dessa omvägar och därmed förlänga flygtiden?
svar
@SAScaptain då kan man konstatera att du aldrig har flugit norsk inrikes, eller har noll koll på vilka grunder SAS OP planerar din rutt. Förmodligen det senare.
Precis som @Storcirkel säger, har aldrig blivit ”re-routad” för någon avgifts skull. Det är betydligt dyrare att flyga runt.
Norskt luftrum borde vara billigt med tanke på hur eftersatt infrastrukturen är.
Deras radiosystem måste vara något som tyskarna lämnade efter sig, går knappt att höra. Dessutom ett av de sista länderna i världen att inte ens ha datalänk.
Kostnaden att flyga över ett FIR regleras i landets unit rate för året. Sveriges ligger under 2025 på 91.5 EUR och Norges på 53.95 EUR. Så även om bolagen behöver använda mer bränsle för att ta en omväg så sparar dom pengar genom att undvika svensk luft när skillnaden är så stor. Tittar man tillbaka några år så var det mer jämnt mellan länderna och då tog man ingen omväg. Sverige var till och med billigare än Norge runt 2020.
@storcirkel God tanke, men det är faktiskt fel. Många gånger blir vi aktivt planerade runt svenskt luftrum för att undvika de högre luftfartsavgifterna som Rut säger.
Det är för att de flyger efter storcirklar.
Korta svaret-Ja! I Sverige efterskänker vi inte “pandemiavgifterna”, därför är avgiften avsevärt högre än Norge/Finland