Malmö Airport växer med ny trafik
Publicerad den 10 april 2014
Förra året passerade drygt 2,1 miljoner passagerare Malmö Airport. På utrikessidan är det ett tapp på cirka fem procent, en nedgång som till största delen beror på att Ryanair valde att dra bort sex av åtta linjer från flygplatsen. Det är samma öde som drabbade de flesta svenska flygplatser med ryanairtrafik. Flygplatschefen Peter Weinhandl väljer att se de två kvarvarande, London och Malaga, som en garanti för att Ryanair förr eller senare återvänder till Malmö.
Förra årets nedgång har dock inte märkbart sänkt genomströmningen på flygplatsen. I dagarna meddelade Wizz Air att de startar två nya linjer, till Sofia och Bukarest och det gör flygbolaget till största operatör med sammanlagt nio linjer.
– Jag räknar med att vi egentligen inte tappat särskilt mycket utan är tillbaka på samma siffror som innan Ryanair drog ner kapaciteten, säger Peter Weinhandl till Flygtorget.
Men det är inte enbart nya linjer med Wizz som gör att framtiden ser ljus ut. I botten finns inrikestrafiken med SAS, Malmö Aviation och Norwegian som står för cirka 50 procent av verksamheten. Därefter kommer lågkostnadstrafiken och det är en medveten satsning sedan fyra år på att dra till sig sådan och det av högst naturliga orsaker.
– Vi är granne med Nordens största flygplats och utsikterna att vi skulle kunna locka till oss reguljär linjetrafik, är naturligtvis små, alltså måste vi ha ett antal olika ben att stå på.
Ett av dem är frakten som bland annat ser en Boeing 747-8F från Airbridge Cargo som en gång i veckan flyger sträckan Amsterdam – Moskva med mellanlandning i Malmö. En annan är chartern som lever kvar ungefär på tidigare nivåer och möjligen återhämtar sig en del sedan Ryanair stängt bland annat Alicante, Mallorca och Barcelona.
– Det riktigt spännande är kryssningstrafiken som börjat angöra Malmö istället för Köpenhamn och det drar mycket flygtrafik. Förra året hade vi två Boeing 747 från Pullmantur Air nere samtidigt och hanterade 4 000 passagerare under en enskild lördag. Flygbolaget var mycket nöjt med genomströmningen och turnaroundtiderna så det pekar på att de kommer tillbaka också i år. Över huvud taget klarar vi turnaround på 25 minuter och eftersom vi inte har något slotning av landningstiderna ger det bra tillträde för flygbolagen.
I slutet av förra året fick Malmö Airport ett nytt miljötillstånd som ger 77 000 rörelser per år varav 40 000 för tung trafik. Samtidigt meddelade Transportstyrelsen att flygplatsen numera räknas som ett riksintresse och i det ingår ett system med parallella rullbanor. Malmö Airport har idag två banor, huvudbanan på 2 800 meter och en mindre bana på 797 meter.
– Ytterligare en landningsbana ligger långt fram i tiden, efter 2020 men jag räknar med att vi får en på sikt och det är väsentligt för att ha en hållbar infrastruktur för flyget i hela regionen.
Kommentarer
Flygplatsen är väl medveten om att parallella TWY, high speed exit, ny terminal (parallellt med plattan) höjer kapaciteten i ett första steg. Ny RWY kräver dock åratal av förarbete. Miljötillstånd, väst/östlig riktning hänsyn Kastrup etc.
Man har givetvis planering på kort, medel och lång sikt.
Bygg ut antalet gater innan ni börjar snacka om bana nr 2. Som sagt, Gatwick har väl runt 35 miljoner pax och bara en bana.
Det är inte reportern som “glömt”. Flygtorget är en PR-megafon för flygbranschen och inget oberoende medium. Chefen för Sturup vill nog tiga om detta, särskilt Vilnius. Den kommer förmodligen aldrig igång. Flyglinjen till Pristina kommer och går med olika flygbolag…
Reportern har glömt att skriva om den nya linjen med Air Litaunica till Vilnius och den nya linjen med Adria Airways till Pristina.
Jag skrattar på mig.
Vi behöver mer manöverutrymme på plattan. En ny parallell landningsbana behövs när vi passerar 10 miljoner pax, kanske runt år 2064.
Arbetar med bagagehanteringen på Malmö Airport och kan säga att allt som oftast så är bagaget på bandet mellan 5-10 min efter det att planet har stannat vid gaten. Men som med allt annat uppkommer det ibland hinder som gör att bagaget dröjer.
Vet de inte om Pullmantur kommer tillbaka, så här cirka 2 månader i förväg??
Tur att jag vet att Pullmantur har Malmö som angöringshamn enligt deras hemsida 🙂
Min erfarenhet är den motsatta. Bagaget kommer rullande i samma stund som du anländer till bagagebandet.
För övrigt väldigt skönt att kunna ta med familjen i bilen direkt till flygplatsen. Parkeringen en vecka kostar mindre än en enkelresa över bron. (om den ens är öppen). Hoppas på ännu fler direktlinjer ut till Europa!
Otroligt vilken övertro Swedavia har till att nya rullbanor ska attrahera nya flygbolag till deras flygplatser. Gatwick hanterar mer flyg ensamt än hela Sverige och de på en bana.
Det är possitivt att läsa om utvecklingen på Malmö Airport men se först till att bagagehanteringen fungerar bättre. Med ett ankommande flygplan vid lunchtid kan man fvänta 20-39 min på väskorna och man kan inte ens hålla reda på vilket av dom 2 bagagebanden väskorna skall komma på.
Bedrövligt, lär något av Kastrup!
Låter väldigt spännande, men för oss som inte har flygspråket men nyfikenheten på vad som kan komma att hända på Malmö Airport, vänligen förklara det nästan poetiska: “Minska antalet reroutings till andra flygplatser med att öka klassningen på inflygningssystemet.”
Man kanske skulle börja med att klara av dagens trafik på ett vettigt sätt innan man bygger en ny bana. Minska delays = fast/speed exit från rullbanan och att samtidigt kunna köra in på plattan samtidigt som ett flyg pushas ut. Minska antalet reroutings till andra flygplatser med att öka klassningen på inflygningssystemet.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten