Malmö Aviation utmanar SAS på Östersund
Publicerad den 3 september 2013
Igår morse klockan 06.55 startade Malmö Aviation trafik från Östersund till Bromma. Det var en SAAB 2000, målad i Malmö Aviations färger med 34 passagerare ombord som gjorde premiärturen.
– Skillnaden mellan turboprop och våra vanliga Avro-maskiner är knapp märkbar på sträckan. Det handlar om max ett par minuter långsammare med en SAAB 2000 som är ett fantastiskt flygplan, sa Per Braathen när Flygtorget träffade honom i förra veckan.
Med en produktion på 50 stolar i varje riktning och sammanlagt 400 stolar per dag på de fyra rotationerna, gör Malmö Aviation en medvetet försiktig start. På sikt blir det även jettrafik och sedan kommer flygningarna att växla mellan turboprop och jet när trafiken väl är etablerad.
Östersund – Stockholm är en av de få linjer i landet där SAS har haft monopol, vilket drivit upp biljettpriserna. Därför har det funnits efterfrågan på ytterligare ett bolag och det positiva gensvaret från marknaden var det som avgjorde satsningen.
– Vi startar försiktigt och ökar efter hand. Det hastar inte, när vi väl öppnar en linje så stannar vi. Vi har anställt 13 personer i Östersund till både kabin och marken och även öppnat en lounge där så vi ser det här som en långsiktig satsning, säger Håkan Wahlström, vice försäljningschef och påpekar samtidigt att det var elva år sedan sist som motsvarande insats gjordes och då på Umeå.
För Bromma innebär den nya linjen att flygplatsen får ytterligare betydelse som nav för inrikesflyget i Sverige.
– Vi vill naturligtvis utveckla flygplatsen och vi ser ju en verksamhet idag som vi inte haft sedan Linjeflygs dagar. Bromma har en position på inrikes som Arlanda inte kan mäta sig med och linjen till Östersund passar in i vårt tänkande, säger Olle Sundin, flygplatsdirektör på Bromma.
Det faktum att linjen går till Bromma och inte Arlanda understryker också det Brommas position som ”hela Sveriges flygplats”. Cirka 60 procent av de resande på Bromma kommer utifrån landet medan 40 procent är från stockholmsregionen.
– Av de 34 vi hade ombord på premiärturen från Östersund, skulle 14 vidare till andra destinationer i landet, säger Håkan Wahlström. Hittills har SAS haft i princip monopol på transfer mellan norr och söder. Marknaden på Östersund är cirka 380 000 passagerare per år och dem tänker vi ta upp kampen om nu.
Huvudkonkurrenten SAS flyger i snitt sex gånger per dag med en Boeing 737-600 eller 737-800. En del av de mindre belastade avgångarna flygs med en Boeing 717 från Blue 1. Tillsammans kommer SAS och Braathens att producera cirka 1 300 stolar per dag i varje riktning.
Kommentarer
Trots trogen SAS-kund så välkomnar jag Malmö Aviation. Ett klokt drag att börja med Saab 2000 som i praktiken är lika bekvämt för oss resenärer som s.k. Regional Jets. Mavia har också förstått vikten av att etablera ett varumärke, flygplanen är målade i bolagets färger istället för vitmålade flygplan registrerade i lågprisländer. Detta kommer bli en succé!
Ronny! Vad menar du?
Gamla propellerflygplan? Då tänker jag på DC3 och liknande. Inte är det väl Daisy som ska flyga den linjen?
Saab 2000 är ett jetdrivet flygplan med proppeller för framdrift. Vad menar du med jet plan? Turbofan? Princip samma konstruktion men med en fläkt istället för proppeller!
Men åk du “jet” istället och betala överpris på de få avgångar som finns!
Vem vill flyga gamla propellerflygplan när man kan flyga Jet?
Hur ska de lyckas få med alla skidor i de lilla bagageutrymmet? Tänk om planet är fullbokat av skidturister som alla ska ha med sina skidor? Eller byter de till Avron då?
2009-2010 flög Goldenair åt Östersundsflyg sträckan Östersund-Bromma med SAAB 2000. Linjen lades ner efter ett ca halvår. Vad är det som säger att det kommer att fungera nu?
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten