MyTravel-koncernen får böta 3,2 miljoner!
Publicerad den 18 juli 2005Torsdagen den 14 juli fick MyTravel-koncernen - där bland andra Ving, Always och MyTravel Airways ingår i den Nordiska delen - beskedet från den brittiska finansmyndigheten: My Travel har på ett grovt sätt vilselett aktiemarknaden genom förskönade bokslut som presenterades i september 2002. MyTravel accepterar böterna men inte myndighetens grund till beslutet. För att vara exakt är bötesbeloppet 3 240.000 SEK.
Vi har tidigare här Flygtorget.se (se artikel från januari 2004) redogjort för misstankar mot MyTravel-koncernen när det gäller felaktig ekonomisk rapportering, en artikel som då ledde till vilda protester. MyTravels sympatisörer menade att det handlade om illasinnad rapportering.
Ett halvår senare var MyTravels långivare tvungna att fånga upp koncernen med historiens största lån inom resebranschen. De åtgärder som vidtogs visade sig snart inte räcka till varför ett “långivarstyrt” management inrättades vid sidan om driftledningen sökte möjligheter för bolaget att kunna fortsätta.
Efter betydande personalneddragning och avyttrande av tillgångar och många förlustverksamheter fann man en lösning. Men det var ytterst nära att resebranschen hade fått uppleva världens största resekonkurs som skulle drabbat flera länder, bland annat utvecklingsländer, och stora framtidsfrågor stod på stod på spel.
Något som hade varit intressant ur ett snävt svenskt perspektiv är hur den nuvarande resegarantin – som inte överensstämmer med EUs lag sedan 1992 – hade fungerat vid en konkurs i MyTravel- group. De av MyTravel ställda garantierna på ca 800 miljoner hade – som jag tidigare påpekat – absolut inte räckt eftersom den förutsätter en fungerande reseverksamhet och inte vad som sker i en kaotisk scenario, något som framgick med all tydlighet vid Tsunami-katastrofen.
Nu har engelska finansinspektionen kommit fram till i princip samma slutsats som vi skrev om här för 15 månader sedan och därmed bötfällt bolaget. My Travel har haft betydande svårigheter att reda ut sin koncernekonomi. Svensk-nordiska vinster räcker inte långt när det gäller att täcka upp moderbolagets våldsamma förluster. Eftersom koncernen inte i detalj redovisar sin verksamhet är det svårt att bedöma den verkliga vinsten i den nordiska verksamheten. Man undrar bara om det är okunskap eller ovilja när det dribblas med siffror inom snart sagt alla koncerner i alla branscher.
En kraftig nedbantning har nu skett i My Travel-koncernen. Bland annat har man sålt kryssningsfartygen och gjort fördelaktiga charteravtal samtidigt som man minskat utbudet över hela linjen. Nya gynnsammare lån och förändring i säkerheter ledde till bråk inför domstol med vissa ägargrupper.
Detta är en endast en i mängder av åtgärder som nu börja ge resultat. När man var på väg åt rätt håll kom Thailand-katastrofen som kostade bolaget betydande belopp. Marginalerna inom resebranschen är som bekant synnerligen små. Det är volymerna som ger vinst. Men endast om man kan utnyttja den egna flygflottan samt egna, långtidsinhyrda hotell maximalt samt att det finns resenärer i förväntad omfattning. Detta samtidigt som vi upplever en snabb och nästan total strukturförändring i resebranschen.
En del av MyTravels verksamheter i USA och andra länder har nu alltså sålts. Enligt dagens ledning är prognosen bara för en vecka sedan ett plus minus noll resultat i årets bokslut som är september / september. Denna förhoppning kommer nu grusas av den brittiska finansinspektionens böter.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten