Norska trafiken ljuspunkt för Air Leap
Publicerad den 29 september 2021Ny tidtabell gav effekt direkt. Medan Air Leap brottas med vikande efterfrågan i Sverige, ökar den stort på inrikeslinjerna i Norge.
Air Leap meddelade i dagarna att två av linjerna läggs på is, från Malmö och Ängelholm till Bromma. Det är dotterbolaget Air Skåne som tidigare i år tog över flygningarna som flugit trafiken med en Saab 2000. Men den 11 oktober pausar Air Skåne Ängelholm- Bromma och från måndag 25 oktober Malmö- Bromma. Det är ett strikt kommersiellt beslut som ligger bakom beslutet.
– Att den lokala närvaron applåderats i marknaden är vi glada för, däremot har inte passagerarantalet nått upp i den nivå som behövs för att trafikera destinationerna för en långsiktig och hållbar affär. Vi kan konstatera att resor i jobbet inte kommit i gång riktigt och nått den nivå som vi förväntat. Det finns för närvarande en överkapacitet på flygstolar från de båda skånska flygplatserna till och från Stockholm, vilket innebär att vi beslutat att pausa de båda flyglinjerna, säger Jens Harrysson, Air Leap.
I sin tur beror det på att Air Skåne har gått från att vara i princip ensamma på sträckorna till att nu ha både SAS och BRA som konkurrenter, två etablerade varumärken som det är svårt att konkurrera mot. När det gäller Malmö tar dessutom Ryanair snart ett steg in i konkurrensen när det irländska flygbolaget i oktober drar igång trafiken mellan Arlanda och Sturup.
Med en time-out på de två linjerna krymper flygprogrammet hos Air Leap: Bromma – Visby, Bromma – Halmstad och Göteborg – Visby. Dessutom är nu den upphandlade trafiken mellan Arlanda – Örnsköldsvik igång. I tillägg till det flyger Air Leap även mellan Bromma och Oslo och från Arlanda till Mariehamn och Åbo. Och det är trafiken inrikes i Norge som i dagsläget är en tydlig ljuspunkt för flygbolaget. Oslo – Örland och framför allt Oslo – Röros har kommit upp i beläggning som påminner den innan pandemin. Det beror i sin tur på en förändring i tidtabellen där en Saab 340 övernattar i Röros för tekniskt underhåll och i och med det kan flyga en tidig morgontur ner till huvudstaden. Den kombineras sedan med en returresa på eftermiddagen vilket öppnar för möjligheten att flyga till Oslo över dagen, vilket inte varit möjligt tidigare.
– Responsen på den nya tidtabellen har varit god och på sex veckor har beläggningen ökat med 75 procent. Vi ser också att allt fler verksamheter har bokat flyget under hösten, säger marknadschefen Lars-Hjorth-Hansen i en kommentar.