Nya EU-regler ett dråpslag mot svenska flygplatser

Publicerad den 22 april 2013
Kommentarer
Inga ekonomiska stöd till Europas flygplatser. Det är innebörden i ett förslag från EU-kommissionen. Om det införs skulle det slå ut merparten av de svenska regionala flygplatserna.

Sverige har Europas mest utvecklade system av flygplatser. De 36 fristående och 11 statliga flygplatserna bildar ett nät av flygmöjligheter och binder samman ett långt och bitvis glesbefolkat land.
– Flyget och flygplatserna är en viktig del i infrastrukturen samtidigt som de skapar arbetstillfällen, säger Penilla Gunther, riksdagsledamot för (kd) det enda parti som har en utarbetad politik för turismen och därmed flyget i landet.
           
Men just nu arbetar EU-kommissionen på ett direktiv som vill införa begränsningar för offentliga bidrag till flygplatser. Av landets samtliga närmare femtio flygplatser är det bara de tre-fyra största som ger vinst och därmed inte behöver ekonomiska bidrag från kommun, region eller landsting.

– Under en miljon passagerare årligen går det inte att driva en flygplats utan statligt eller kommunalt stöd, säger Peter Larsson, vd för Sveriges Regionala Flygplatser.
           
Går EU’s planer igenom innebär det att i princip alla regionala flygplatser i Sverige måste stänga.
           
Situationen i Sverige understryks av den nya organisationen som infördes när Swedavia och LFV delades och Swedavia fick i uppdrag att driva tio flygplatser i statlig regi. Det innebar att en mängd mindre flygplatser, bland annat Karlstad, Skellefteå, Kalmar och nu senast Sundsvall övergick till att bli kommunala angelägenheter och därmed i behov av offentliga bidrag.

– Alltså har vi idag vinster i Swedavia och förluster ute i kommunerna. Att det systemet över huvud taget infördes är en gåta eftersom det strider mot de flesta regler som finns. Det är det missbruk av dominerande ställning men nu, med EU-direktivet på väg, har verkligheten hunnit i kapp det politiska beslutet.
           
Det säger Lars H Hjelmberg, analytiker på IAOPA, som dock menar att en återgång till det tidigare systemet, kan rädda en mängd flygplatser.

– Om staten äger flygplatserna räknas de i EU’s ögon som att de är del i ett trafiknavsystem och då är det inte förbjudet med ekonomiska bidrag. Alltså är det bara att gå tillbaka till det tidigare systemet för att rädda våra flygplatser.
           
Peter Larsson hoppas att EU-direktivet, när det presenteras någon gång under året, kan komma att innehålla möjligheter till undantag. Sveriges geografi är helt annan än den i Europa och landets politiker måste ta förslaget på allvar.

– Införs EU-reglerna vore det ett dråpslag mot hela det svenska flyget, säger Peter Larsson.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Gunnar C
2013-04-23 13:21

Det går säkert att få undantag för glesbygdsflygplatser – d.v.s. större delen av Sveriges småflygplatser. Det positiva med förslaget är att det blir ett dråpslag mot Ryan och andra som lever högt på att klämma offentliga pengar – alltså de facto understöd – ur flygplatser av typen Skavsta mm. Det är bättre att de resande betalar än att de som inte reser betalar via skatten!

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten