Nytt Eurobonus ska stärka SAS affärer

Publicerad den 4 februari 2014
Kommentarer
Lättare att klättra uppåt i bonusnivåerna och ett större utbud av tjänster och rabatter. SAS nya bonussystem ska locka än fler resenärer men också ge dem ett mervärde så att de blir trogna kunder och därmed stärker flygbolagets affärer.

Inspirationen kommer bland annat från Qantas som lyckats höja flygbolagets intäkter med 1,5 miljarder genom att utveckla sitt lojalitetsprogram. Den 1 april sjösätts därför SAS Eurobonus ”new generation” som bland annat har till ambition att höja antalet bonusmedlemmar från dagens 3,2 miljoner till 5 miljoner.
        
I det nya, uppgraderade Eurobonus kompletteras de nuvarande tre klasserna med ytterligare en nivå, Diamond. För att ta sig dit krävs 100 enkelresor under en tolvmånadersperiod och SAS räknar med att cirka 20 000 personer ska kvalificera sig till den nya nivån. Ytterligare ett steg upp finns sedan tidigare den riktigt exklusiva skaran, 2 200 personer, som har ett så kallat Pandion men det kräver mycket stora inköp och tillträdet kommer enbart via en personlig inbjudan.
        
De nya reglerna fokuserar dock mer på de breda lagren av resenärer, de som har det vanliga standardkortet eller silver eller guld. För att locka än fler att välja SAS, sänks bland annat gränsen för att få ett silverkort, från 20 enkelresor per år till tio. Det ligger i linje med bolagets satsning på att locka de inte så frekventa flygresenärerna, de som årligen gör fem tur- och returresor. Redan idag har 143 000 personer ett silverkort och den gruppen kommer alltså att öka betydligt.

– Historiskt har vi belönat lojalitet från våra kunder med att ge poäng som premie. I framtiden ska våra medlemmar vänta sig lojalitet från SAS och få ett mervärde som är unikt, säger Eivind Roald, koncerndirektör för försäljning och marknad.
        
Det är en strategi som bygger på det faktum att SAS trots allt inte kommer att ta sig ner till de prisnivåer som lågkostnadsflygbolagen i allmänhet och Norwegian i synnerhet kan hålla. Alltså är trogna kunder, mervärde, service och tjänster lösningen.

– Vi måste öka intäkterna på annat än flygbiljetterna, säger Henrik Edström, pressansvarig på SAS till Flygtorget.
        
Eurobonuskunderna ska nu få ett bredare utbud än vad flygbolagen normalt har. Idag ingår ett 30-tal företag i programmet och levererar i första hand tjänster. De ska utökas till kanske så många som etthundra och bland dem kan allt från teleföretag till detaljhandel komma att ingå.

– Det här är bara starten på en långsiktig strategi för att positionera och differentiera SAS och vi vill skapa tydliga fördelar för dem som är medlemmar. Med en rad starka varumärken ger vi medlemmarna unika förmåner i vardagen och när de är ute och reser, säger Eivind Roald.
        
Med fler resenärer följer också en ökande andel utestående bonuspoäng, en ”skuld” som sedan ska lösas in hos SAS. Det finns ingen statistik över hur många som väljer att använda sina poäng varje år. Antalet flygbiljetter som kan köpas med poäng på en enskild avgång är starkt begränsat, det kan aldrig bli tal om att göra en flygning med en majoritet gratisåkande bonusresenärer. De flesta väljer att använda poängen till uppgraderingar, fri bagage och andra servicetjänster som gör resan enklare och mer bekväm.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Urban
2014-02-04 16:26

Företagen skulle tjäna betydligt med pengar om deras resenärer inte styrde sin reseplanering pga bonyssystemen. Men det är ju syftet från flygbolagen. Att skapa kundlojalitet. En lojalitet som går ut över de som ofta betalar. Företagen.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten