Oklart hur resegarantin gäller

Publicerad den 25 november 2005
Kommentarer

Utvecklingen av Internet skapar oklarheter om hur resegarantilagen ska tolkas. Varken Kammarkollegiet eller Resegarantinämnden kan idag exakt svara på hur resegarantin i vissa fall gäller. Samtidigt ifrågasätter representanter för reseindustrin varför det bara är paketresenärer som ska skyddas.

Resegarantilagen säger att den som arrangerar en resa med transport och övernattning, en paketresa, ska ställa garanti hos Kammarkollegiet. Även transporter som sker tillsammans med paketresor, s k stolsförsäljning, omfattas. Däremot omfattar inte resegarantin den som enbart köper en reguljärbiljett.

Lagen gäller vare sig det handlar om en resa med flyg, tåg, buss eller båt. Men det är om konkursade flygbolag och "strandsatta" flygresenärer som rubrikerna oftast har handlat. Nyligen var det EastJet, tidigare har det varit GoodJet , Expressresor, Aer Olympic…

Flyg slukar snabbt stora pengar. Frågan har ställts om det är alltför lätt att kunna starta flygbolag och att sälja resor med flyg.

Men här handlar det om hur resegarantin skyddar, eller inte skyddar, olika resenärer.

Vad gäller om man handlar sin resa via Internet?

"Vi betraktar det som en paketresa om t ex flyg och hotellrum för samma resa bokas hos och betalas till samma aktör", säger Gun Hemdal, byrådirektör på Kammarkollegiet till Flygtorget @airmail. 

Men om någon bokar sitt flyg och först nio timmar senare bokar hotell då?

Paketresa“Sker det på samma sida, så räknar vi det som ett paket och lägger garanti på det. Men det här är svårt. Vi måste räkna med att det kan komma att bli en utbetalning. Men om det sedan blir en utbetalning beslutar ju Resegarantinämnden…” 

Men Internets alla fiffigheter där man klickar sig vidare leder ibland till tolkningsproblem.

“Vi tolkar det så, att man på Internet måste vara kvar på samma sida och hos samma aktör för att det ska betraktas som ett paket”, säger Gun Hemdal. “Om man länkas över till en annan juridisk person (ett annat företag) för sin bokning av hotell, så blir det inte längre ett paket.”

“Det är svårt, det här”, säger Gun Hemdal.

Är det då inte är alltför svårt för vanliga människor att veta vad som gäller? Behövs det inte klarare regler?

“Jo, det behövs nog striktare regler. Det flyter lite grann.”

Dessutom, att Kammarkollegiet krävt in garantier från en arrangör är en sak. Men det är en annan sak om det blir fråga om utbetalning i den händelse något händer med leverantören av resen. 

Det är nämligen Resegarantinämnden som beslutar om medel från de ställda garantierna får användas. Resegarantinämnden består av två jurister med domarerfarenhet och av representanter för konsumenter och resebranschen.

Flygtorget @airmail frågar Bo Hedin, sekreterare på Resegarantinämnden, vad som gäller i följande fall:

Någon slår till och köper billiga flygbiljetter med Ryanair till Edinburgh. Men beställaren kan inte bestämma hur Hotellbokningman ska bo förrän nio timmar senare, när alla reskamraterna kontaktats. Först då bokas hotellrummen, också via Ryanairs hemsida. Är det då ett resepaket som omfattas av resegarantin?

“Bokning av flyg och hotell ska ske samtidigt. Men om det är vid samma inloggningstillfälle vet jag inte… Det är svårt att svara på eftersom frågan hittills inte ställts på sin spets. Men – i princip – ska det ske samtidigt.”

Är det kanske dags för en lag- och regeländring?

“Ja, kanske. Eller annars kan det skötas via praxis i nämnden. Men jag håller med om att det finns gråzoner.”

I resebranschen finns många som har synpunkter på hur resegarantin rent allmänt gäller idag.

Eivor Andersson, VD för Mytravel Sverige (bl a Ving och Always):

“Konsumentskyddet idag är svagt med tanke på hur resemarknaden har utvecklats med virtuella flygbolag och kunder som själva komponerar sin resa via nätet.”

“Kunden vet idag ofta inte vilket skydd man har. Den som själv paketerar via nätet saknar ofta skydd, medan den som köper en flygstol av oss har skydd. Samma konsumentskydd borde gälla för alla som reser.”

Resegiganten Mytravel hade per den 1 november 645 miljoner kronor i ställda garantier. 

Magnus Lundin på Internetresebyrån Travelpartner (som dessutom ansvarar för resebyrån på www.flygtorget.se), anser det märkligt att den som enbart köper flyg inte har något konsumentskydd.

“Det är ju inom flyget pengarna snabbt kan ta slut. Det har väl aldrig hänt att vi har skickat kunder någonstans med flyg och att det är hotellet som har gått i konkurs!”

Goda råd till den som köper en resa 


  • Är du osäker, så ring och fråga Kammarkollegiet om arrangören har ställt garanti. Kammarkollegiets hemsida planeras inom kort vara klar för att kunna svara på vem som ställt garanti. 


  • Köp flyg och hotell samtidigt av samma arrangör eller säljare, eller av   s a m m a  leverantör  på Internet. Då är det ett paket som skyddas av resegaranti. Köper man  bara en flygstol av en “charterarrangör” omfattas man av resegarantin.


  • Se till att få flygbiljetten av din resebyrå samtidigt som du betalar, särskilt av en liten resebyrå. Går resebyrån i konkurs, så har du nämligen ingen biljett, även om själva flygbolaget är kvar.


  • Var medveten om risken med att köpa flygbiljetter, särskilt långt fram i tiden, av flygbolag som bedöms kunna få ekonomiska problem.

Klicka nedan och se vilka som ställt resegaranti, och hur mycket, hos Kammarkollegiet per den 1 november.
OBS! Uppgifterna ändras efterhand!
Kammarkollegiets lista är uppställd så att den första gruppen, från A till Ö, omfattar arrangörer och den sista gruppen, A-Ö, återförsäljare.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten