Rättsligt efterspel till Air Force One

Publicerad den 17 september 2013
Kommentarer
Under den tid som Airforce One stod parkerad på Arlanda var all trafik med affärsflyg förbjuden. Helt fel, menar företrädarna för affärs- och taxiflyget som överklagat beslutet. Men de får inget stöd av Förvaltningsrätten som menar att det var rätt att stänga luftrummet.
Air Force One

Air Force One

När det amerikanska presidentplanet Air Force One närmade sig Arlanda infördes restriktioner för den reguljära linjetrafiken.

Tidsintervallet för start och landning utökades och orsakade en del mindre förseningar. Att de inte blev särskilt omfattande berodde bland annat på att den amerikanska presidenten anlände när den värsta morgonrusningen lagt sig. Det dröjde därför inte länge förrän allt trafik var tillbaka på vanlig nivå.
           
Men affärs- och taxiflyget på Bromma och Arlanda var tvungna att ställa in alla flygningar under hela den tid som Air Force One stod parkerad på Arlanda. Det innebar drygt ett dygn från den 4 till 5 september utan trafik och det har fått allmänflygets intresseorganisation AOPA,  att reagera och i efterhand överklagat beslutet till Förvaltningsrätten.

– Det finns många konstigheter och motivationer saknas också, skriver organisationen i ett uttalande. Dessutom menar de att restriktionerna var otydligt formulerade och att de tagits utan konsekvensutredning.
        
Förvaltningsrätten i Linköping som behandlat ärendet, menar dock att de var rätt att stänga luftrummet. Upprätthållande av allmän ordning och säkerhet under statsbesöket övervägde över de skäl som AOPA framfört.
        
Det är Transportstyrelsen som hanterar frågorna kring luftrummet i Sverige och i det aktuella fallet hade att ta hänsyn till krav från svensk polis, försvarsmakten och Secret Service.

– Det var tunga instanser som presenterade sina kravbilder och de kom sent, bara ett par dagar innan besöket. Vi försökte mildra en del av kraven kring de restriktioner som till slut infördes, säger Lars-Erik Bladh som ansvarar för luftrumsfrågor på Transportstyrelsen.
        
Beslutet att låta just affärs- och taxiflyget, tillsammans med en del mindre charterflygningar stanna kvar på marken, baserades bland annat på att de inte har samma säkerhetsscreening som den vanliga reguljära trafiken. Det är också, enligt Transportstyrelsen, svårare att kontrollera avreseflygplatser och flygvägar.

– Vi har kontinuerliga luftrumsmöten där kommande störningar i flygtrafiken, till exempel miltära flygövningar, kan förberedas. I det här fallet kunde vi inte förrän relativt sent överblicka hur alla de olika kraven sammanföll. I det läget har vi mandat att införa nödvändiga åtgärder utan att diskutera med berörda parter.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Sven
2013-09-18 03:16

Att restriktioner införs är ju helt normalt. Men man kan fråga sig hur det kan vara okej med “vanlig” flygning, men inte avancerad flygning (dvs man bankar mer än 60 grader).

I ärlighetens namn så har jag väldigt svårt att se att Obamas säkerhetsmaskineri krävde en sådan regel.

Stockholmspolisen är dock livrädd över allt som stavas avancerad flygning sen 39:an ramlade ner 1993. Det faktumet att man ALDRIG flyger AVA över tättbebyggt område har polisen aldrig fattat.

Trist
2013-09-17 22:49

Som vanligt saknar myndigheterna ryggrad och böjer sig snällt fram och drar ner byxorna när de känner sig osäkra allt för att rädda sitt eget skin…

Kapten Kangaroo
2013-09-17 16:12

Ja vi arma skattebetalare får väl lägga en skärv till USA´s president. Hej och hå så det kan gå !

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten