Regeringen flaggar ut flyg från Sverige

Publicerad den 7 juli 2002
Kommentarer
I Sverige försvann nästan var tionde flygresenär i juni månad. Det är allvarligt nog, men än mer allvarlig att den svenska regeringen - genom beslut och ickebeslut – gör Sverige alltmer otillgängligt med flyg, något som kan bli förödande för samhällsekonomin. Skattemiljarder går till järnvägsprojekt som Hallandsås och stöd till snabbfärjor. Bara för räntan på de 5 miljarder som de två hål i väggen vid åsen kommer att kosta, så kan alla som reser med tåg mellan Göteborg och Köpenhamn/Malmö kunna flyga gratis i all framtid till en energikostnad som är likvärdig med att åka bil på sträckan. Och med stora tidsvinster för resenärerna. Visste Du att en snabbfärja till Gotland med 900 passagerare och 200 bilar förbruka nästan 4 liter/mil och passagerare, 6 gånger mer än om Du flyger till Visby! Detta är – enligt forskare som räknat på Stena Express – lågt räknat och om färjan är halvbelagd blir det 7-8 liter per mil! Flyget i Sverige får dock stå för sina kostnader, och får dessutom nya pålagor och sämre villkor än i andra länder. Sådan är den svenska trafikpolitiken.

I EU-kommissionens protokoll från den 2:a juli 2001 kan man konstatera att Sverige är det enda land inom EU som inte förlängt krigsförsäkringsgarantierna till flyget. Även om Bosse Ringholm och Björn Rosengren fått Norge med sig – en stat utanför EU som det senare stadsrådet har ett speciellt förhållande till – så framstår Sverige nu alltmer som flygfientlig avvikare inom den europeiska gemenskapen. Frågan är också om inte regeringens agerande strider mot riksdagens betänkande och beslut. Däri framgår att Sverige skall söka gemensamma lösningar på krigsriskgarantier men verka för att nuvarande garantier avskaffas. Såväl riksdagen som vissa statsråd har det senaste halvåret uttalat att svenska flygbolag och flygplatser inte skall ha sämre villkor än andra länders under pågående – av FN sanktionerade – krig mot terrorismen. Men regeringen har redan från den 11 september sett till att svenska företag har de dyraste krigsriskgarantierna trots att vi inte haft krig på 200 år, står utanför NATO och har en hotbild som är väsentligt lägre jämfört med många andra länder inom EU. 
Riksdagen har även – så sent som i 1998 års trafikpolitiska beslut – uttalat sitt stöd för säkerhetslösningar för flyget med andra välutvecklade luftfartsnationer som förebilder, och FN-organet ICAO har rekommenderat medlemsstaterna att förlänga garantierna. Men nu går alltså Sverige sin egen väg!


Det bästa sättet att finna gemensamma lösningar på globala problem är, enligt regeringens argumentation i frågor som till exempel Kyoto-avtalet, absolut inte att hoppa av. Tvärtom, Sverige har skarpt kritiserat länder som däri inte samordnat sig med FN.


Sverige har en ogynnsam kostnadsnivå för flygföretag och flygplatser jämfört med till exempel Danmark och Finland. Regeringens avvikande agerande kommer sannolikt att fortsätta när det gäller kostnader för investeringar i flygplatsskydd. Björn Rosengren har redan uttalat att flygpassagerarna i den svenska glesbygden skall stå för allt detta, något som EU-parlamentet dock motsatt sig. Men även i detta avseende, liksom när det gäller införandetakten av de höjda säkerhetsnivåerna, får man förmoda att Ringholm och Rosengren hittar en egen väg som missgynnar den svenska flygtrafiken.


I detta sammanhang är det inte så konstigt att flygbolag hellre satsar på trafik från Kastrup eller Helsingfors än på Arlanda där kostnaderna för security och försäkringar blir lägre och mer förutsägbara. Svenska Britannia, Novair, Malmö Aviation, Skyways, Nordic Airlink och SAS bör överväga att registrera om sina bolag och flygplan till Danmark för att få likvärdiga villkor som Ryanair, Sterling, MyTravel, Maersk och Finnair. Den svenska flygmarknaden är liten med få kunder som skall betala infrastrukturen. Minskar trafiken – som nu sker – så höjs kostnader för varje flygbiljett. Vi kan nog snart se hur en inrikesresenär – t ex en student i Umeå – får betala 400 kronor i flygplatsavgifter och försäkringar för en returbiljett som kostar – just det – 400 kronor.


I Sverige är vi alltså på väg mot kraftigt ökade inrikespriser – något som leder till minskat resande på Arlanda, Landvetter, Sturup, Umeå, och de flesta mindre flygplatser i det svenska inrikesnätet. Detta leder till mer resande på vägarna, minskad turism och näringsliv ute i landet och ökade samhällsekonomiska kostnader.


Ut ur landet kommer man att kunna resa billigt med flyg. Inte minst med flygbolag som till exempel Sterling, Ryanair, Virgin Express och MyTravel registrerade i länder vars regeringar följer internationella rekommendationer. Det ser mörkt ut för näringslivet i vårt avlånga land som blir alltmer otillgängligt för resor över dagen, studenter på Universitetet i Umeå samt anställda i flygbolag och på flygplatser i Sverige.


Bland annat dessa frågor vill vi diskutera med de av ämnet intresserade politiska partierna i Visby på tisdag. Ulrica Messing med ansvar för regionalpolitik, turism och konkurrensfrågor kommer dit. (se program)
Du är varmt välkommen att lyssna om det finns någon ljusning i sikte efter valet, hur det än går!

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten