SAS minskar i Norge – det beror på vem som räknar
Publicerad den 6 maj 2010Norge har länge varit en viktig marknad för SAS. Geografin och svårigheterna att färdas landvägen, har gjort norrmännen till ett flygbenäget folk. När SAS 2001 köpte konkurrenten Braathens, nådde bolaget 95 procent av den norska inrikesmarknaden. I sig en ohållbar och knappast lyckad situation. En av få medtävlare då var det lilla bolaget Norwegian Air Shuttle, sedermera Norwegian.
Idag är situationen en annan. Norwegian kom i mars, enligt siffror från norska luftfartsmyndigheterna, upp i 38 procent av norsk inrikes. Därmed har de tagit rygg på SAS som enligt samma mätning låg på 47 procent. Det fick en aktieanalytiker på handelsbanken Capital Markets att spekulera i om inte Norwegian skulle vara förbi SAS redan i vinter. Som en viktig faktor i analysen är Norwegians arbete på att förnya sin flygplansflotta med upp till 40 nya 737-800 och därmed kan öka passagerarkapaciteten på linjenätet.
– Det är riktigt, säger Anders Lidman, analytiker på Aeropol. Det är bara att ta tidtabellen för leveransen av de nya flygplanen och sedan lägga till den ökade kapaciteten, så går det enkelt att räkna fram när Norwegian är förbi.
– Å andra sidan är det just bara ett räkneexempel. Norwegian är ett lågkostnadsbolag som håller priserna i schack. Men det är en kostnadspress som kräver allt större flygplan och de fungerar inte på de många mindre linjerna i Norge.
Det är ett resonemang som Sture Stölen, IR Direktör på SAS gärna fullföljer. Särskilt som bolaget i dagsläget har 42 destinationer över hela Norge medan Norwegian har koncentrerat sina 15 linjer till framför allt de stora städerna.

– I västra Norge håller vi just nu på att anpassa produkten och flytta över trafiken från våra egna Fokker 50 till Widerøes Dash-maskiner, säger han. Precis som vi redan gjort i nordnorge. I siffrorna ser det då ut som att vår marknad minskar men eftersom vi räknar oss som en koncern där Widerøe ingår, innebär det att vi fortfarande har drygt 60 procent av inrikesmarknaden i Norge.
Sture Stölen påpekar att frekvensen på de olika linjerna också måsta tas med i beräkningarna.
– Våra viktigaste kunder är affärsresenärerna och de vill ha flexibilitet och valmöjligheter. Vi har fortfarande klart flest avgångar per dag, både inrikes i Norge och mellan de nordiska storstäderna.
Alldeles oavsett hur räknandet går till, är konkurrensen på inrikesmarknaden i Norge stenhård.
– Absolut och jag vet faktiskt inte vad de ska göra för att hantera den, säger Anders Lidman. En fördel är trots allt det faktum att de kan fånga upp passagerare i Trondheim och sedan ta dem med långt ut i världen via Oslo. Å andra sidan sitter de fast i ett system med hubbar som ger flygplatserna stor makt. Norwegian å sin sida kan välja flygplatser och destinationer på ett friare sätt. Det är faktiskt en ödesmättad match inför framtiden.
Sture Stölden ser dock flera hoppfulla tecken:
– Vi tål jämförelse med konkurrenterna, säger han. Vi har gjort en kapacitetsreducering som fått ner kostnaderna i bolaget. Nu har vi en kostnadsbild som vi inte haft förut och kan expandera i takt med marknaden när det vänder.
Kommentarer
SAS 42 städer i Norge mot Norwegians 15….sanning med modifikation? Den enda stad som Norwegian inte flyger till där SAS kör 737 är Longyearbyen. Wideröe står för resten.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten