Hur är det att jobba som flygtekniker?
Hej!
Har börjat fundera på att söka flygteknikerutbildning till hösten men skulle vilja få en bättre bild av hur det är att jobba som det innan jag hoppar på en utbildning. Läst lite i andra trådar här och på andra forum, men många trådar är gamla så tänkte bara höra om det jag läst stämmer idag.
1. https://osyh.se/flygtekniker/ funderar på denna utbildning. Har jag förstått rätt att när jag är klar med dom två åren så blir jag mekaniker och därefter behöver jag jobba 1-2år innan jag kan ta cert som tekniker?
2. Hur är lönen som mekaniker och tekniker? Läst om löner på allt mellan 17.000-40.000 så vet inte riktigt vad som stämmer. Hur ligger ingångslönen ungefär?
3. Vad har man för arbetstider? Vanligt med övertid eller att man måste gå in under lediga dagar och jobba?
4. Hur ser en vanlig arbetsdag ut? Vad är roligast/tråkigast med jobbet?
5. Lätt eller svårt att få jobb efter avslutad utbildning?
Tacksam för svar, och berätta gärna om det är något mer ni tycker är viktigt att man känner till om man funderar på att plugga till flygtekniker 🙂
svar
Räknas 2 års jobb som mekaniker som 2 års praktik? Hur är det tänkt att man ska få lön under praktiken?
Jag hade sökt en skola som har både B1 och B2. Då ökar du chansen att få jobb, nu får du troligtvis jobb oavsett om du bara har en av utbildningarna då det är brist på tekniker.
Lönen är som du säger väldigt varierande, du kan få jobb på en liten verkstad och få ca 20 k som ingångslön. Men tror att du kan räkna med 30k och rätt snabbt komma upp till 40k När du blir klar med praktik så är lönen 45-50k (med tillägg ca 60 k)
@Bosse:
Nej du har helt rätt!
Det råder en mycket stor brist och efterfrågan på certifierade flygtekniker just nu.
Till signaturen Flygtekniker varför kan du inte göra praktiken hos SAAB självklart har dom verksamheter med easa part145 tillstånd till exempel i Nyköping och även i Linköping.
Har jag fel om jag säger att det verkar vara stor brist på Flygtekniker?
Till Flygtekniker självklart kan du få praktik på flera ställen på SAAB dom har 2 olika EASA Pert 145 verkstäder en i Linköping och en i Nyköping.
1. Om du klarar alla examineringar och prov samt uppnår kraven för att få så kallat Basic Training så är den externa praktiken 2 år. Om du skulle missa något där så är det istället 3-5 år.
2. Efter b1.1 utbildningen för dina 2 år som mekaniker så kan du räkna med en grundlön på omkring 28k/månad. Som tekniker kan du räkna med ungefär 5-10k mera
3. När det kommer till arbetstider så varierar det beroende på om du jobbar på line- eller base-underhåll, samt för civilt eller militärt. Som linetekniker/mekaniker så är det för det mesta nattjobb, då det är på natten som planen är på marken. För base-underhåll och för militärt underhåll så verkar det vara vanligare med 7-16.
4. Det varierar betydligt beroende på vilket företag du hamnar hos. Men generellt sett så handlar det om att utföra Workorders (planerat arbete) och att fixa defekter som kan ha uppstått. En stor del av arbetet består av inspektioner, till skillnad från bilverkstad och liknande där det handlar om reparationer.
5. Som tidigare nämnde här så går det i vågor. Under corona så var det väldigt svårt medans det just nu är många företag som söker efter tekniker
@Volt Med ditt teknikercert så kan du jobba som tekniker hos alla bolag med en godkänd EASA part-145 verkstad. De allra flesta finns inom EU men du kan även till viss utsträckning hitta arbete utanför EU, sålänge de har rätt tillstånd.
Kan man som flygtekniker söka jobb globalt eller är certifikaten begränsade till EU?
Tjena,
Jag har praktik just nu som mekaniker och det är absolut något av det roligaste jag har gjort när det kommer till jobb. Så jag kan starkt rekommendera att plugga till flygtekniker, och skulle det vara som så att du inte skulle tycka om det, så kommer du ändå få en väldigt bra utbildning som kan ge jobb i andra branscher.
Värt att nämna om du inte redan visste är att den utbildning du har länkat är ämnad för att bli tekniker på helikoptrar, sen får du lägga till moduler, som det kallas, för att bli tekniker på flygplan. Här är en länk till alla YH utbildningar i Sverige, du vill kolla efter det som heter B1.1 om du vill jobba på dom vanligaste passagerarkärrorna https://www.yrkeshogskolan.se/hitta-utbildning/sok/?query=Flygtekniker
Och här om du vill söka på alla part-145 verkstäder registrerade i Sverige, söker du på part-147 så får du upp alla skolor som är reggade i Sverige. https://sthav.transportstyrelsen.se/extweb/Sth/Sth/certifikateTypeId/form/sv
Tack för era utförliga svar!
Hur tar jag reda på vilka verksamheter som är easa part145? Finns det gott om såna? Trivs väldigt bra där jag bor idag, undrar om man behöver va beredd på att flytta på sig för att göra praktiken?
Alltid varit intresserad av teknik och tycker det här verkar ännu mer spännande nu när jag fått era svar. Är inte heller så sugen på ett 7-16 jobb så tror att det här skulle kunna passa mig. Blir kanske en ansökan till utbildning i helgen 🙂
Hej, efter ca 20 år som flygtekniker (dock inte längre, då jag funnit ett yrke som passar mig bättre i nuvarande livssituation) så kan jag rekommendera en flygteknikerutbildning. Främsta anledningen är nog pga att det är en bred utbildning och man har glädje av kunskaperna/utbildningen även om man skulle vilja jobba inom andra områden/yrken.
Hur mycket glädje har en pilot av sin utbildning om hen vill jobba med något annat? (Inte jättemycket om du frågar mig).
Lönen har varit bättre jämfört med många andra yrken, men kanske till största delen pga skifttillägg, ob och övertid. Har någon/några månader haft över 100kkr/månad (svenska bolag). Men då har det varit många extra övertidstimmar på helgdagar. Löneökningarna har tyvärr med åren varit ganska snåla om ens någon, det gäller nog i hela flygindustrin tills utvecklingen vänder. Senaste åren låg min teknikerlön (inkl. alla tillägg) runt 700-800kkr/år. När man blir äldre stirrar man (jag) sig inte lika blind på pengar, kan man betala räkningarna och har ett jobb/kollegor man trivs med, så kan man förhoppningsvis glädjas åt det. Finns väldigt många som vantrivs med sitt jobb, det har jag aldrig gjort, har alltid tycket det varit kul att åka till jobbet, även om man kunnat hålla sig för skratt vissa nätter, när man är helt ensam med sin lilla pannlampa i mörkret med sinande batteri i regn och blåst, man är genomblöt, fryser så man knappt kan röra sig och det sticker i fingrarna av kyla och man försöker laga en hudraul-/fuel-/elkoppling som trilskar medan man i tankarna letar nya värmekällor så som bromsar, däck, motorer, avgasrör mm att värma sig vid mellan de allt kortare ronderna med problemet.
Det bästa med jobbet är ju nog variationen och glädjen att laga/reparera och lösa problem, helst i roliga/trevliga kollegors sällskap på sköna sommardagar/nätter. Men visst återkommer inspektioner/arbetsuppgifter hela tiden som inte är jättekul, precis som inom alla yrken.
Man kan säga att det finns två olika typer av flygteknikerjobb (line och base). Jobbar man line jobbar man ofta mycket utomhus i alla väder och temperaturer, ofta ensam, alla årets dagar och mycket nätter (då man kan jobba på planen, de flyger (förhoppningsvis) på dagarna, om det är passagerarflyg, cargo omvänt), ofta 12h, vilket inte är för alla och kanske det man ska fundera extra mycket på om det är vad man vill göra, ofta under mycket stress när något är trasigt eller en broms behöver bytas t ex och tiden rinner iväg innan planet/planen ska flyga. Eller beslut ska fattas om huruvida flygplanet är ok att flyga med eller inte, med vetskapen om att det är väldigt dyrt att ställa en kärra och drabbar många, men samtidigt ska vara så säkert att man skulle våga skicka alla sina nära och kära med planet. Men för mig har ovanstående varit en stor del av tjusningen. Skiftarbete med långa skift gör också att man får många perioder med mycket ledighet.
En för mig stor fördel med jobbet är att det är lätt att skilja på jobb och fritid, vilket kan vara svårt inom en del andra yrken, där man tvingas lösa uppgifter oavsett om det är arbetstid eller inte, är man ledig som flygtekniker behöver man inte grubbla på rapporter, redovisningar, projekt, förberedelser, presentationer för kunder/ägare eller vad det nu kan vara.
Att jobba “base”, tungt underhåll, är lite mer likt att jobba i en fabrik, ofta inomhus i bekväm miljö och med kontorstider. Men mycket av det har sedan länge flyttats till låglöneländer.
Jag har haft tur och haft lätt att få jobb, men det går i vågor, nu verkar det hyffsat lätt att få jobb igen vad jag förstått, många bolag anställer igen, efter ett par år med covid. Hur det ser ut framöver är svårt att säga, men då bra med en utbildning som är användar inom många områden/yrken.
Med ett certifikat i handen så tillhör du genast en betydligt mindre skara personer att välja från när bolagen söker personal, gäller alla yrken som kräver någon form av cert/behörighet.
Glad påsk!
Hej,
1.
helt rätt, 2 års YH, sen 2 års praktik på en easa part145 verksamhet alltså inte hos Saab eller militären. Måste vara civilia flygplan.
2.
Grundlön för mekaniker utan tillägg för skift och annat ligger på runt 26-27000
Grundlön för tekniker 28000 – 40000 i sverige, högre utomlands.
+ tillägg, normalt startar du på 28-30 som ny tekniker och får högre för varje år i branschen.
3.
Arbetstiderna för passagerartrafik är oftast nattjobb, eller varierande natt & dag. 12 eller 9 timmar.
Frakt och militärt är dagtid vanligare, både skift och 07-16 jobb.
4.
Svårt att säga, stor skillnad beroende på var man arbetar, men i mitt fall så kommer man in på kvällen, flygmaskinen tas in i hangaren och man arbetar med det planerade arbetet tills flygplanet är redo att rullas ut igen och lyfta på morgonen. Dagpass kan vara stressiga på grund av snabba vändningar i trafiken, problem som uppstår vid lastning, boarding, start av motorer osv osv.
Stor variation, utmanande och man blir bra på mycket.
5.
Svårt för tillfället, lättare när man är färdig tekniker med typkurs i certet.