Stabil kurs för Bromma flygplats

Publicerad den 31 augusti 2010
Kommentarer
Bromma gamla stationsbyggnad tillhör de mest kända silhuetterna i flygsverige. Nu finns planer på att åter ta den ursprungliga avgångshallen i bruk när Bromma befäster sin position som cityflygplats.

– Vår främsta produkt är snabbhet och enkelhet, säger flygplatschefen.

Den vita stationsbyggnaden i renodlad funkis, invigd 1936, är k-märkt och det gamla trafikledartornet ska bli museum.
Men någon risk för Bromma flygplats håller på att förvandlas till ett museum finns inte. Det nya trafiktillståndet garanterar flygverksamhet fram till 2038.

– Det ger oss en horisont att arbeta mot, säger flygplatsdirektören Kjell-Åke Westin. Vi vill naturligtvis utveckla flygplatsen ytterligare och efterfrågan på den typ av service som cityflygplatser erbjuder ökar hela tiden.

Främst är det den snabba genomströmningen som tilltalar de cirka 2 miljoner passagerare som beräknas passerar Bromma i år. Att kunna anlända till flygplatsen 20 minuter innan avgång, eller att sitta i en taxi på väg in till stan 20 minuter efter att planet landat, det är ett tempo som inte många andra flygplatser klarar.

– Nej, storflygplatserna är ju inte så smidiga, om man säger, ler Kjell-Åke Westin.

I sin tur har den ökande efterfrågan inneburit att slot-tiderna på Bromma är på upphällningen, dels på morgnar och kvällar, dels för maskiner med en bullernivå över 86-89 decibel. Den planerade expansionen till 2,7 miljoner passagerare årligen måste alltså ske med hjälp av större och tystare flygplanstyper, inte fler rörelser.

Bromma flygplats

Saab 340 och Avro RJ85 passar väl in i Brommas profil och rent teoretiskt kan en Airbus 319 landa på Bromma "med rätt vind och god vilja" men det är inte där fokus ligger.

– Bullernivåerna är det som styr i första hand, fortsätter Kjell-Åke Westin. Maskiner med en ljudnivå under 86 decibel har vi utrymme för och just nu tittar vi på till exempel på hur Embraer 190 klarar sig hos oss. Över huvud taget är bolagens next-generation lovande och ger oss möjlighet att utveckla flygverksamheten.

Om bullerrestriktionerna är en del i planeringen, är infrastrukturen en annan. I nuläget behövs betydligt fler parkeringsplatser för flygplanen och i den masterplan som finns för Brommas expansion, är det de norra delarna av fältet som är aktuella för utbyggnad. Där håller i nuläget bland annat allmänflyget och en del helikoptertrafik till. I framtidsvisionen ska den användas till både rampverksamhet och en ny terminalbyggnad. Dagens terminal, som ursprungligen var flygplatsens första hangar, har restriktioner vad gäller om- och tillbyggnad eftersom även den räknas som kulturminne. En helt ny terminal, dessutom ansluten till nya spårtrafiken längs tvärbanan, skulle lösa många av dagens problem utan att Brommas främsta fördel, snabbheten till och från flygplanen, går förlorad.

Innan dess måste ett akut problem lösas i och med den trafik på London som Nextjet enligt planerna startar i höst. Det finns också ett flertal bolag som står i kö för att starta utrikeslinjer, väl medvetna om Brommas goda renommé. Finnairs nya linje till Helsingfors som startade den 16 augusti har fått ett större passagerarunderlag än vad någon räknat med.

Ett sätt att hantera utrikestrafiken är att åter börja använda den gamla, ursprungliga avgångshallen, Terminal 1 som den fortfarande kallas och som nu ibland används för chartertrafik.

– Men det kräver att vi investerar en hel del för att få igång byggnaden, säger Annika Ljungberg, operativ chef på Bromma.
De investeringar som krävs, enligt beräkningarna 300 miljoner i ett första skede, följt av ytterligare lika mycket, ska också tillgodose efterfrågan på fler kommersiella ytor, både butiker och konferensmöjligheter. Bromma har alltmer fått karaktären av hub för inrikesflyget och det skapar ett större behov av t ex konferens- och restaurangmöjligheter. Förra året omsatte Bromma 250 miljoner och lämnade en vinst på 50 miljoner.

Bromma flygplats

– Den kommersiella sidan är viktig, den står för hälften av våra intäkter och ska förhoppningsvis öka ännu mer., fortsätter Annika Ljungberg. Bromma flygplats är ju ett eget varumärke inom Swedavia numera och det ger oss möjligheter att marknadsföra oss på ett annat sätt än tidigare.

Det bärande budskapet i den marknadsföringen är begreppet cityflygplats. Kjell-Åke Westin ser Bromma som den enda egentliga cityflygplatsen i Sverige. I Europa finns ett antal liknande flygplatser och intresset för mindre, kompakta och snabba terminaler ökar.

– Frekvens är ett annat nyckelord i sammanhanget, säger han. Idag har vi 17 destinationer varav fyra utomlands, till Århus, Billund, Bryssel och Helsingfors och samtliga har flera dagliga avgångar. 90 procent av våra passagerare reser i affärer med ibland kort planering och kan alltid hitta en flight som passar. Det om något är kollektivtrafik i sin rätta form.

– Kan vi fortsätta att utvecklas med en ny terminal, fler utrikeslinjer och mer kommersiella ytor, då tror jag också att vi kan nå vår vision att bli Europas modernaste flygplats.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Markus
2010-08-31 21:10

Sas fanns ju på Bromma 2003 och hade de då stannat kvar hade de kunnat tjinga slotar för Sverigeflyg. Förstår inte varför någon inte börjar flyga Bromma – Luleå, den linjen om något borde vara eftertraktad.

SosseBosse
2010-08-31 20:07

Att SAS inte flyger på Bromma beror på Sverigeflygs uppätande utav slottider.

SE
2010-08-31 17:15

Tråkigt att SAS inte satsar på Bromma och släpper in Finnair. Vilket tydligen är en lyckad satsning.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten