Sun-Air inte oroliga över SAS-konkurrens
Publicerad den 26 augusti 2013
I förra veckan startade SAS två nya linjer från Stockholm, till Billund och Aalborg. Det innebär att konkurrensen hårdnar när det gäller trafik mellan Jylland i Danmark och den svenska huvudstaden. Sedan länge är danska Sun-Air of Scandinavia operatör på dels Billund – Bromma, dels Aarhus – Bromma. Men Kristian Tvergaard, kommersiell direktör på Sun-Air, oroas inte av SAS kliver in på marknaden.
– Vi har varit etablerade på trafiken i närmare 20 år och har dessutom den stora fördelen att flyga på Bromma. Under årens lopp har bland andra Cimber och Maersk varit inne så konkurrens är inget nytt, säger han till Flygtorget.
Det danska flygbolaget Sun-Air är ett av de mer okända regionala flygbolagen i Skandinavien, specialiserade på flygningar från Jylland och de tre flygplatserna Billund, Aalborg och Aarhus till ett antal storstäder i Europa. Bolaget har ett franchisesamarbete med British Airways vilket innebär att de 15 flygplanen i flottan är målade i BA’s färger, går som BA-flighter, ingår i British Airways bonussystem och är anslutet till OneWorld via BA. Det samarbetet, att flygningarna till Stockholm sker med en Dornier 328 jet och går till Bromma, gör att Kristian Tvergaard tar lugnt på att SAS nu med fyra-fem avgångar i veckan lägger på cirka 700 stolar i varje riktning.
– Vi har till största delen affärsresenärer och de uppskattar jettrafik direkt till Bromma till skillnad från en SAAB 2000, det är ju Braathens Regional som ska operera trafiken och som flyger till Arlanda. Dessutom passar vår trafik in på linjen som gåt vidare från Bromma till Helsingfors. Vi har helt enkelt en annan produkt än den som SAS nu lanserar. Men visst, en viss press på priset blir det säkert.
Sverige är en viktig marknad för Sun-Air och bolaget flyger, vid sidan av linjerna till Stockholm, även Aarhus – Göteborg och Manchester – Göteborg. Just Göteborg är den destination där det kan bli tal om att utöka linjenätet. Rutten till Manchester tog Sun-Air upp efter City Airlines konkurs och det finns fler linjer som de flög som kan bli aktuella.
– Jag tror att det finns en marknad för oss på till exempel Göteborg – Zürich. Den tillväxt som vi ser i Sverige har Göteborg i fokus.
Kommentarer
Anledningen till City Airlines konkurs var väl delvis pga Skyways övertagande.
För många operatörer, hallå? Det finns ett glapp i det linjenät som finns idag. Visserligen vägs det upp lite av utbudet från GSE, men GSE är en okänd marknad för många.
Capt S, varför skulle just ANTALET operatörer vara ett problem i Göteborg eller någon annanstans?
Kan du förklara det?
Att City Airlines försvann vet ju alla om att det var funky business i botten med massa skumma halvfigurer i görningen. Göteborg kommer att gå mot en renässans.
SUN Air har ju klart att hålla igång trafiken ganska länge, så man får hoppas på att den är lönsam. Till Billund med Cimber var det hyffsat fult i kabinen, så SAS torde kunna få detta lönsamt med SAAB 2000 istället för jet kärror.
Varför City Airline försvann från GBG talar nog för hur många operatörer GBG tål.
Nej Maiken.
Du har bara fel. Är det så att man upplever Göteborg som en liten marknad så har man helt enkelt inte orkat undersöka den ordentligt.
Helt korrekt, Kålle!
Nä, Maiken! Marknaden i västra Götaland med Göteborg i centrum är stor. Marknadsekonomi fungerar inte alltid på den abc-nivå som du påstår.
Vaddå oförtjänt eftersatta? Finns det en marknad så finns det flyg! Göteborg är en relativt liten marknad!
Å används väl mer än AA av danskarna själva.
Håller med om att Göteborg är oförtjänt eftersatt när det gäller flygtrafik. Undrar varför med tanke på de stora företag som Volvo Cars, Volvo, SKF etc som finns i regionen.
Och hur var era kommentarer till konkurrensen mellan SAS och Sun-Air, de verkar ha stannat i sandlådan?!?
Förutom språklektionen nedan ägnar jag mig åt att kommentera om nyhetsartikeln. Kul att de tittar på Göteborg. -GOT behöver ett nytt flygbolag sedan City Airline försvann(Skyways). Zürich räcker inte. Prag och Wien är ett urval som behövs trafikeras igen.
Tack för förtydligandet, Seriös. Enligt ”retskrivningsreglerne” från 1948 så bestämmer man iaf själv om man vill stava sitt (person)-namn med AA eller Å. Enligt samma “regler” (§ 3.2) är det också valfritt att stava ortsnamn med AA eller Å. Det är dock möjligt att den senare delen lades till på 80-talet i samband med en skrivelse rörande landets lokala myndigheter, såsom du påpekar.
Första språkåpolisen har, som fler påpekat fel. Både Aarhus och Aalborg har nyligen antagit den nygamla stavningen. Samma sak skedde 1971 i Sverige när Hälsingborg åter igen blev Helsingborg.
Men det är ingen rättstavningsreform Kålle, utan lagar om kommunalt självstyre.
Språkpolisen 2 har snurrat till det för sig. Vi har många svenska namn på utländska orter, t ex Rom, S:t Petersburg (med kolon), Venedig och Köpenhamn.
…och Ålborg, och nyligen även Århus, har valt att stava med AA (på danska då).
Firenze heter Florens på svenska och Florence på engelska ;). Århus stavades tidigare Århus även på danska. Enligt en dansk rättskrivningsreform kan ortnamn stavas både dubbel-a (t.ex. AAlborg) eller “bolle-å” (t.ex. Ålbæk), det är upp till orterna själva att bestämma.
Aalborg stavas med två A, det är ju ett stadsnamn, i svenska språket är det Florence (Firenze) bland de få städer som inte har det samma namn som orginalspråket.
Aalborg stavas Ålborg på svenska, det gäller även Århus.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten