Tullinge Flygplats blir valfråga – igen!

Publicerad den 25 september 2001
Kommentarer

På 80-talet blev en utbyggnad av Tullinge F18 en valfråga i Botkyrka kommun och flygplatsmotståndarna vann. Valet 2002 kan det bli en liknande situation men utgången är långt ifrån klar. Regeringen har ju pekat ut Tullinge Flygplats som bostadsområde – men vem skall bygga och bo där? Statliga förvaltningsbolaget Vasallen som äger F18 projekterar området och förhandlar med allmänflyget som – tillsammans med polisen – driver verksamhet på flygplatsen.

Det råder oenighet i Botkyrka kommunstyrelse när det gäller planeringen för bebyggelse av F18. När beslutet skulle tas reserverade sig moderaterna, folkpartiet och miljöpartiet.
– Det är av fler skäl. Vi vill inte ha en så kraftig bostadsutbyggnad, det finns inte så stor efterfrågan. det är bara Per Nuder och Göran Persson som driver det här, säger moderaternas talesman till lokaltidningen Mitt i Botkyrka.
– Vi tycker att de verksamheter som finns, polis och flyg, ska få finnas kvar. Det är viktigt för hela regionen att det finns en bana för småflyg. Det är rena vansinnet att slänga ut dem. (s) och (v) kunde dock med majoritet klubba igenom beslutet.
Men flera större namninsamling har lämnats in och flera tusen har engagerat sig i frågan. Det finns en stark uppställning för fortsatt flyg på Tullinge och det blir sakert en stor fråga i det kommande valet.

Det finns även juridiska problem med att kasta ut flygklubben som har ett verksamhetstillstånd som inte utan vidare kan avfärdas. Ett annat stort problem med en stängning av Tullinge är att det samtidigt inför begränsningar på Bromma som en konsekvens av förhandlingar mellan Stockholms Stad och Luftfartsverket om nytt avtal. Allmänflyget riskerar nu att hamna i kylan. Det är långt till Eskilstuna och Västerås och risken är att många istället använder Barkarby flygplats som även det är stängningshotat.
– Det är viktigt att allmänflyg får finnas kvar på Tullinge tills någor närliggande alternativ som kan ta hand om ett stort antal allmänflygrörelser färdigställts, säger Harald Rosén, generalsekreterare i Svenskt Flyg. Bromma och Arlanda kan inte ta emot utestängda allmänflygare i stor skala.
-Det kan leda till flygförseningar och oönskade konflikter mellan tung och lätt trafik.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten