Örnsköldsvik: Två flygbolag på en marknad
Publicerad den 4 februari 2020Två flygbolag ska nu etablera sig på Örnsköldsviks flygplats och de hoppas att konkurrensen ska öka marknaden. Men det finns de som tvivlar. "Två operatörer fungerar inte i längden", säger grundaren av Höga Kusten Flyg.
Det är länge sedan det stod två reguljärmaskiner samtidigt på plattan på Örnsköldsviks flygplats. Men i går morse var det dags för BRA och Air Leap att ta upp trafiken efter att SAS lämnat och dessutom ta upp konkurrensen med varandra. Tidtabellen skiljer bara fem minuter på den tidiga morgonturen vid halv sju då BRA flyger en ATR72 till Bromma och Air Leap en inhyrd Saab 2000 till Arlanda. Det är i och för sig inte första gången som det är konkurrens i stockholmstrafiken från flygplatsen. Tidigare flög SAS och Skyways vinge vid vinge till Arlanda, en konkurrens som slutade med att båda försvann och lämnade över marknaden till nystartade Höga Kusten Flyg.
Flygplatsen hade förra året 85 163 passagerare vilka, bortsett från en del mindre chartertrafik, uteslutande flyger till Stockholm. I Örnsköldsvik menar man att inrikesmarknaden ligger på minst 85 000 passagerare och kanske upp mot 120 000 passagerare per år beroende på hur trafiken utvecklar sig. Att två konkurrerande flygbolag inte nödvändigtvis slår ut varandra visar erfarenheterna från Skellefteå. Där tog Norwegian upp konkurrensen med SAS vilket gav ett rejält uppsving för flygandet i stort och flygplatsen kom upp i drygt 400 0000 tusen resenärer rekordåret 2018. Om samma framgångssaga blir aktuell i Örnsköldsvik återstår att se. De två bolagen flyger under vintern sammanlagt 32 flighter i veckan i vardera riktningen. Det är ett flygprogram som får Jan-Olof Backman, en av grundarna till numera nedlagda Höga Kusten Flyg att tvivla.
– Två operatörer kan inte fungera i längden. Marknaden är för liten. Det kommer att bli ett spännande chicken race. Den med störst krigskassa drar det längsta strået, sa han tidigare i år till tidningen Örnsköldsviks Allehanda.
Det hindrade inte att det var glada miner, bandklippning och tilltro till flyget i går morse.
– Det finns ett behov av att flyga från Örnsköldsvik. I den bästa av världar lyckas vi båda få fler att resa från Örnsköldsvik. Vi har ju två olika produkter, sa Emelie Ahlin, marknadschef på Air Leap till SVT.
En tid såg det ut som att även ett tredje flygbolag skulle ge sig in i konkurrensen. Sveaflyg är också mycket riktigt med i trafiken på Örnsköldsvik men som underleverantör till Air Leap.