Skriv ut  

Trippelkonkurrens mellan SAS, Ryanair och Norwegian

Flygnyheter, Redaktionen, den 26 augusti 2021
Ryanair har redan utökat de närvaron på Arlanda. Med den nya linjen till Barcelona blir det direkt konkurrens mellan tre flygbolag.

Ryanair flyttar in två flygplan till Arlanda och startar 21 linjer från flygplatsen i höst. Det var den något överraskande nyheten i början av maj. Flygbolaget siktar också högt och räknar med två miljoner passagerare per år när etableringen är gjord. 
- Vi har varit intresserade av Arlanda i flera år och fört kontinuerliga diskussioner med Swedavia. Nu är tidpunkten rätt, sa Eddie Wilson, Ryanairs vd under en presskonferens när planerna presenterades.
Ryanair gör ingen hemlighet av att målet är att sätta tryck på konkurrensen i Sverige och i första hand SAS och i dagarna lanserades ytterligare en linje från Arlanda, till Barcelona.

- Det är ett verkligen positiva nyheter att Ryanair fortsätter expandera i Sverige och på Stockholm Arlanda. Att de väljer att addera ytterligare en destination till det stora antal flyglinjer de lanserar i höst är verkligen ett styrkebesked och tecken på ökad efterfrågan, säger Charlotte Ljunggren, Direktör Marknad & Kommersiell Utveckling på Swedavia.
I och med den nya linjen till Barcelona så konkurrerar Ryanair med SAS på sex direktlinjer från Arlanda kommande höst: Göteborg, Malmö, Barcelona, Alicante, Malaga och Bryssel. Men det finns ytterligare ett flygbolag med ambition att konkurrera om passagerarna och Norwegian bygger nu sakta upp kapaciteten på Arlanda. På tre destinationer kommer SAS, Ryanair och Norwegian att flyga vinge vid vinge. Det är alla tre utpräglade privatresedestinationer som nu får över 3 400 stolar per vecka med de tre flygbolagen.

Barcelona – 2 553 stolar i veckan
SAS, 5 avgångar i veckan
Ryanair, 3 avgångar i veckan
Norwegian, 6 avgångar i veckan

Alicante – 2 898 stolar i veckan
SAS, 7 avgångar i veckan
Ryanair, 2 avgångar i veckan
Norwegian, 7 avgångar i veckan

Malaga – 3 435 stolar i veckan
SAS, 9 avgångar i veckan
Ryanair, 3 avgångar i veckan
Norwegian, 7 avgångar i veckanKommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Viss skillnad
Skrivet av Alexander, 2021-08-28 20:02:32
Korrekt så är det, men i det här läget är det inte hela världen det handlar om. Fri konkurrens råder, men att ett svenskt statligt bolag tycker att det är bra att ett av marknadens värsta bolag när det kommer till skatte och personalpolitik skall etablera sig på Sveriges största flygplats så kan man inte annat än höja på ögonbrynen. Danskarna slängde ut dem.
Anmäl inlägget
Pinsamt
Skrivet av Åh nej, 2021-08-28 15:06:34
Skulle skämmas så otroligt av att dyka upp på Arlanda för att flyga med Wizz eller Ryr.
Anmäl inlägget
Hela världen är inblandad.
Skrivet av thomas, 2021-08-28 13:05:00
Sorry Alexander så är den internationella flygmarknaden bara att gilla läget, anpassa sig eller lämna den. Svenska företag arbetar på samma "den internationella marknaden" och på dess villkor, med ständig och hård konkurrens.
Anmäl inlägget
Hur kan det vara bra Swedavia?
Skrivet av Alexander, 2021-08-27 21:04:07
Svenska staten/Swedavia tycker att det är bra att ett bolag som är känt för tveksam skattepolitik och katastrofal personalpolitik etablerar sig på Arlanda. Bolag som Norwegian och SAS som bedriver verksamhet i Sverige med svenska aktiebolag och svensk personal som betalar skatt i Sverige skall utsättas för skev konkurrens som i slutändan resulterar i minskade skatteintäkter till Sverige och uppsägningar av svensk personal. Hur kan det vara bra Swedavia/Sveriges riksdag?
Anmäl inlägget
Härligt
Skrivet av Gullan Purser&KonkurrensExpert, 2021-08-26 11:23:00
Men så spännande, skall bli intressant att jämföra nätverk, priser, service & GratisGottKafffeIndex.
Tror ett bolag kommer att sticka ut lite extra och ta hem matchen.
Anmäl inlägget
Vad är problemet
Skrivet av Kapitalisten, 2021-08-26 10:02:08
Konkurrens är alltid bra!
Anmäl inlägget
Vueling och Easyjet
Skrivet av Sune, 2021-08-26 08:27:14
Ni har glömt huvudbolaget på linjen Arlanda - Barcelona, Vueling, samt att även att
Easyjet flyger till Malaga från Arlanda.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn