Skriv ut  

Norwegian bygger ut flygplansflottan

Flygnyheter, Redaktionen, den 28 oktober 2021
En storsatsning på nästa sommar. Det kräver fler flygplan. Nu har Norwegian leasat ytterligare 13 Boeing B737-800 med ett avtal som drar kostnader bara när flygplanen är i luften.

Tillväxtplanerna inför nästa säsong är ambitiösa: sommaren 2022 ska Norwegain flyga 269 linjer. Det är en tillväxt som fått bland andra Björn Kise, kompanjon med Björn KJos och själv en gång i ledningen för Norwegian, att i dagarna investera 35 miljoner i flygbolaget. Han menar också att Norwegians börsvärde på cirka nio miljarder är alldeles för lågt.

Den kommande tillväxten i linjenätet kräver också fler flygplan. I dagsläget har Norwegian 51 flygplan i flottan, alla B737-800. Det antalet ska successivt ökas till upp mot 70 under nästa år. I går blev det också klart med ett leasingavtal för 13 Boeing B737-800 som ska levereras under sista kvartalet i år och första kvartalet nästa år. 

Flygplanen levereras alltså under den kommande vintersäsongen. Norwegian har dock kommit överens med leasingföretaget, som ”sedan tidigare samarbetar med flygbolaget” om ett avtal enligt ”power by the hour”. Det utgår alltså inga kostnader så länge som flygplanen står på marken, bara när de är i trafik. Med den modellen byggs flygplansflottan ut till ett minimum av löpande kostnader samtidigt som kapaciteten och möjligheten att fatta snabba beslut om nya linjer behålls. 

De 13 flygplanen är inte fabriksnya, de kan till och med tidigare ha flugit i Norwegian innan flottan reducerades under den ekonomiska upprustningen. Avtalet ger därför möjlighet att de inhyrda maskinerna byts mot moderna versioner från antingen Boeing eller Airbus. I dagsläget har Norwegians flygplansflotta en snittålder på lite drygt sju år. 

I det trafikprogram för sommaren 2022 som presenterades tidigare i år ligger fokus på den norska marknaden: 

Norge: 136 rutter (20 inrikes, 116 internationella)
Danmark: 54 rutter (1 inrikes, 53 internationella)
Sverige: 53 rutter (4 inrikes, 49 internationella)
Finland: 26 rutter (2 inrikes, 24 internationella rutter)Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Vi får se när det
Skrivet av Jaja, 2021-10-29 13:42:10
blir dags för nästa aktieemission, bolaget fortsätter sälja på tok för biljetter med förlust Man förlorar ca 0,25 NOK per passagerare km, i snitt.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn