Skriv ut  

Här är de piloter som är mest tillfreds med jobbet

Flygnyheter, Redaktionen, den 1 december 2021
Närmare 6 000 europeiska piloter är tillfrågade om arbetsmiljön. Och det är i ett skandinaviskt flygbolag som piloterna trivs riktigt bra.

Rapporten är inte officiell än men resultatet har börjat sprida sig. Det är ECA, alltså European Cockpit Association som frågat 5752 piloter på 120 olika flygbolag i Europa vad de bland annat tycker om sin arbetsmiljö, anställningsförhållanden, relationen till arbetsgivarna och liknande. Det rapporterar norska e24.no

I Skandinavien har piloter från SAS, Norwegian, Widerøe och Flyr svarat på frågorna och med hjälp av de poäng som svaren ger har ECA rangordnat inställningen bland piloterna till sina arbetsgivare. I topp hamnar Air France, Martinair och Condor som alltså kan stoltsera med de mest nöjda piloterna i Europa. Sedan kommer, något otippat norska Widerøe med 97 poäng av 100 och en fjärdeplats, före sina övriga skandinaviska kollegor. Det bitvis tuffa arbetsuppgifterna, kortbaneflygningar till mindre samhällen längs de norska kusterna med många rotationer och korta markuppehåll är en utmaning, men ger å andra sidan en stark sammanhållning, är Widerøes egen förklaring till den höga placeringen.

- Även om undersökningen visar att vi är på rätt väg, måste vi fortsätta att utveckla oss och leta efter förbättringsmöjligheter. Luftfartsbranschen är i förändring och det kräver än mer av oss framöver och det enda sättet att utveckla Widerøe är tillsammans med de anställda, säger Stein Nielsen, vd i flygbolaget i en kommentar.

Widerøe hamnar med sina höga poäng i gruppen ”Utmärkta arbetsplatser”. Det gör även Flyr men det baseras på svaret från bara sju piloter medan det i Widerøes fall är 90 piloter som svarat på frågorna.
Nästa nivå är ”Goda arbetsplatser” och där återfinns både Norwegian med 74 poäng och SAS med 72 poäng. De 92 Norwegianpiloter som svarat ECA ger i stort företaget godkänt när det gäller anställningsförhållanden, facktillhörighet och tillföretagskulturen. Däremot finns en kvardröjande oro kring den tuffa ekonomiska återhämtning som Norwegian gått igenom och som fortfarande lämnar spår efter sig. Där måste flygbolaget jobba mer, menar piloterna. 

I SAS var det 313 piloter som deltog och de är i allmänhet nöjda med anställningsförhållandena. Men i svaren finns också en ökande oro för utvecklingen inom flygbolaget, att avtalet förbigås, att fackföreningarnas inflytande minskar och att förtroendet för ledningen just nu är nere på botten, allt enligt de dokument som E24 tagit del av.

I botten på listan återfinns, inte oväntat, Ryanair, 38 poäng och Wizz Air med 32 poäng. Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Braathens people AB
Skrivet av Greta, 2021-12-03 10:19:44
Tråkigt att BRA inte fick vara med. Hade varit intressant att höra resultatet därifrån.
Anmäl inlägget
Konstigt?
Skrivet av P, 2021-12-01 18:38:56
Sen när var det otippat?
Anmäl inlägget
Ni då?
Skrivet av Ettam, 2021-12-01 16:01:29
Du får väl gå till din egen branschorganisation och föreslå detta?
Anmäl inlägget
Vi då?
Skrivet av Matte, 2021-12-01 10:33:28
När tänker man göra samma undersökning för flygtekniker???
Anmäl inlägget
Intressant
Skrivet av Julle, 2021-12-01 09:31:26
Spännande och viktig diskussion. Jag är nyfken på hur piloter inom olika typer av operatörer uppfattar sin arbetssituation: frakt, charter, business aviation och airline. Ska bli spännande att se resultatet när det blir offentligt.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn