Skriv ut  

Stopp för Norwegians köp av Widerøe?

Flygnyheter, Redaktionen, den 18 september 2023
En affär som minskar konkurrensen på flygmarknaden i Norge. Det menar det norska konkurrensverket som nu vill ha mer tid för att utreda frågan. Och under tiden står samgåendet stilla.

- Det här är en milstolpe i norsk flyghistoria. Vi är två norska flygbolag som har levt sida vid sida under många år och tillsammans kan vi flygmarknaden väldigt bra. Vi ska nu tillsammans skapa ett ännu bättre och heltäckande linjenät till alla våra passagerare.
Det konstaterade Norwegians koncernchef Geir Karlsen när nyheten om köpet av Widerøe presenterades. Enligt planerna skulle hela samgåendet vara klart i slutet av året. 

Men nu har det norska Konkurrenstillsynet, som utrett frågan sedan mitten av augusti, slagit till bromsarna, bland annat mot bakgrund av det faktum som Geir Karlsen pekade på; tillsammans får de två flygbolagen ett heltäckande linjenät i Norge. 

- Flygmarknaden är en stor och viktig marknad för de norska konsumenterna. En väl fungerande konkurrens är avgörande för att norska flygpassagerare ska ha det bästa möjliga utbudet till lägsta pris. Det är därför viktigt att vi ytterligare analyserar om Norwegian i och med köpet av Widerøe kommer att påverka konkurrensen på marknaden, säger Gjermund Nese på det norska Konkurrenstillsynet i ett pressmeddelande. 
Därför förlänger myndigheten den tid som de tar att genomföra en fortsatt analys fram till den 17 november och det finns klara invändningar mot köpet, säger juristen Katrine Amdam.

- Vår inledande värdering är att det finns anledning att tro att uppköpet är negativt för de norska flygpassagerarna. Vi kommer därför att jobba vidare med våra analyser för att komma fram till om det är aktuellt att stoppa uppköpet, säger hon. 
I dagsläget konkurrerar Norwegian och Widerøe på ett antal linjer, främst de stora, från Oslo till Bergen och Trondheim där också SAS flyger. Men en viktig del i affären är att Widerøe ska mata in passagerare från de mindre regionala flygplatserna till Norwegians linjenät. Hälften av Wideres passagerare reser vidare med antingen SAS eller Norwegian från exempelvis Trondheim eller Tromsö. Av allt att döma är konkurrensmyndigheten intresserad av om det sätter konkurrensen ur spel i och med att passagerarna efter samgåendet har genomgående biljetter från den lilla flygplatsen till någon av storstäderna och vidare ut på Norwegians linjenät. Det skulle effektivt stänga ute SAS från att konkurrera om passagerarna, särskilt som Widerøe redan avslutat allt interline- och bonussamarbete med SAS till förmån för Norwegians Reward-program tillsammans med fast-track, lounger och liknande service.

Norwegian har också en helt annan åsikt än Konkurrenstillsynet om konkurrenssituationen i Norge. De menar att om samgåendet inte blir av så kommer det att försvaga konkurrensen på norsk inrikes efter som Widerøe av allt att döma inte har kapacitet att överleva själva på längre sikt. Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Intresant
Skrivet av sv pf, 2023-09-22 22:33:13
Tror vad som helst om era myndigheter!
Anmäl inlägget
Interressant
Skrivet av pf, 2023-09-21 14:03:01
å få opplyst i hvilken aefferspress, Wallenbom?

Tror du virkelig vårt Konkurransetilsyn da hadde behandlet frågan ?

Tror du bør legge ned !
Anmäl inlägget
Försvarskontraktet
Skrivet av Boxer, 2023-09-20 10:30:20
Att boka en biljett från t.ex. ENOV till ENDU går inte på SAS webbplats. Däremot går det om man bokar via Widerøes hemsida. Storbrorskomplex? Kanske blir bättre när Norwegian igen tar över försvarskontraktet.
Anmäl inlägget
Var hittar du SAS i inlägget?
Skrivet av Wallenbom, 2023-09-20 08:43:20
Konstigt att du behöver dra in SAS i denna diskussion om Norwegians reklamkupp. Mitt inlägg handlade om det jag läser i norsk affärspress och deras skriverier om att affären aldrig kommer att genomföras. norwegian har helt enkelt inte pengar för detta.
Anmäl inlägget
@Wallenbom
Skrivet av GM, 2023-09-19 17:35:23
Vel, det er vel tøft for en SAS-fan å innse at Norwegian er nordens mest bunnsolide firma, som flyr med egne maskiner og tjener penger? Snart har man byttet ut samtlige innhyrde maskiner med egne Max8.
Har selv flydd Norwegian i sommer tur/retur Bucuresti og opplever et absolutt topp-produkt. Dette er alt annet enn subsiderte SAS og sure, gamle flyvertimmer som åpenbart ikke lenger har tro på selskapet. La dritten gå konkurs for godt!
Anmäl inlägget
Norwegians reklamkupp?
Skrivet av Wallenbom, 2023-09-19 10:34:12
Norwegian har verken pengar eller vilja att köpa upp Wideroe. Det hela är en reklamkupp av huvudägarna till och ledningen för Norwegian att ta bort fokus från det faktum att de är illa ute och få kunderna att tro att bolaget är framgångsrikt. Synd för ett gediget flygbolag som Wideroe att Norwegian skadar deras varumärke genom denna kampanj.
Anmäl inlägget
Sas ägde Wideröe
Skrivet av SP, 2023-09-19 10:28:09
Inget snack när SAS ägde Wideröe. SAS ville inte ha kvar den operationen och sålde bolaget.

Tror SAS klagat och ser problem med markservice på många flygplatser i Norge eller att det kan bli dyrare och sämre om Norwegian får inflytande.
På flera mindre flygplatser i Norge har Wideröe all markpersonal och markservice.
Så konkurrensen ligger nog mer på marknivå.
Anmäl inlägget
Det er jo helt villt av Konkurransetilsynet
Skrivet av pf, 2023-09-18 16:40:38
å ta med Oslo-Sandefjord som konkurrent til Oslo-Gardermoen, to flyplasser mer enn 150 km fra hverandre.
Anmäl inlägget
Konkurranse
Skrivet av GM, 2023-09-18 15:43:16
Norwegian flyr kun 737-800/Max8 og er ingen konkurrent til Widerøe på de fleste linjer. SAS flyr ATR og småmaskiner (egne og innleide) og konkurrerer dermed direkte med Widerøe i en langt større grad.
Anmäl inlägget
SAS
Skrivet av Johan, 2023-09-18 09:31:58
Vart var Konkurrenstilsynet när SAS köpte Wideroe för en massa år sedan? Där kan man prata om att få ett heltäckande linjenät helt utan konkurrens.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev