Skriv ut  

Ny flyglinje rakt över Nordkalotten

Notiser, Anders Carlsson, den 16 januari 2014
I veckan invigdes flyglinjen mellan Uleåborg och Tromsö, via Luleå. Det är en begränsad serie flygningar och tjänar som test inför planerna på en fast tvärförbindelse som enligt planerna drar igång i höst.

Flyglinjer i öst – västlig riktning, tvärs över Nordkalotten men bland annat Luleå som nav har provats förut. Barents Airlink flög 2007 en Jetstream 32 med 19 stolar på sträckan Luleå – Tromsö. Idag går det att flyga från Luleå till Gällivare och Kiruna och till Umeå och vidare till Östersund. Sedan i måndags finns också en kort serie flygningar på sträckan Uleåborg – Luleå – Tromsö.

- Det är fyra flygningar som sker under filmfestivalen i Tromsö och vi ser det som ett fullskaligt försök att få igång trafik på tvärsen och involvera alla tre länderna här uppe, säger Ann-Christin Viklund, flygstationschef i Luleå till Flygtorget.
         
Det är Braathens Regional som flyger en SAAB 2000 på sträckan men om de även ska ta hand om den planerade trafiken i höst är inte klart. En maskin med 50 stolar är av allt att döma för stor för en sån regional linje. Att det finns underlag i regionen visar en marknadsundersökning som nyligen genomförts.

- Luleå flygplats har ju passerat miljonvallen när det gäller passagerare så vi är sjätte största flygplats i landet. Idag har vi 16 dagliga avgångar till Stockholm, den väg som alla måste ta, även om de ska till norra Finland eller Norge. Nu ska vi istället försöka tänka på tvären och Nordkalotten är ett hett område.
         
Luleå flygplats återinvigdes i början av december efter en omfattande ombyggnad. Framför allt är det terminalområdet, säkerhetskontrollen och gaterna som anpassats till de störra passagerarströmmarna.
Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Sundsvall
Skrivet av Sundsvall , 2014-01-19 16:16:13
Luleå-Sundsvall då? Direktflyg
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn