Skriv ut  

Göteborg på kartan när BMI Regional expanderar

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 13 februari 2014
Göteborg är en intressant destination och kan på sikt få fler linjer när BMI Regional fokuserar på de Skandinaviska länderna. Två svenska linjer och ansvar för linjen Kristianstad – Stockholm är en del i expansionen.
Men flygbolaget vill inte jämföras med Flybe Nordic som nu drar sig ur allt fler nordiska linjer.

Flygbolaget själv kallar det inledningen på en ny era. Det handlar om att sakta expandera efter att under ett år byggt upp verksamheten som ett fristående flygbolag. BMI Regional var tidigare en del av det stora BMI som 2012 köptes av IAG, alltså British Airways och Iberia och innan dess bland annat ägdes av SAS till 20 procent.
   
I slutet av förra året lades ett antal linjer ner, bland annat till Köpenhamn, Billund och Bryssel, samtidigt som antalet baser krymptes till två, Aberdeen och Bristol.

– Vi har sett över vår strategi på både linjesidan och chartertrafiken och fokuserar nu på ett utvalt antal linjer, dels från Storbritannien till olika destinationer, dels mellan olika länder inom Europa och det nya är att vi ser Norge och Sverige som två mycket intressanta marknader, säger Cathal O’Conell, vd på BMI Regional till Flygtorget på telefon från East Midland Airport.
   
För skandinaviskt vidkommande innebär det att det idag finns rutter från Aberdeen till Kristiansund, Oslo och Esbjerg, norsk inrikestrafik mellan Stavanger och Kristiansund, Harstad och Tromsö och två svenska linjer, från Göteborg till Birmingham och Stavanger.

– Linjen från Göteborg till Birmingham flögs tidigare av City Airline så marknaden var upparbetad, det fanns ett igenkännande kring flygplanstypen och går idag utmärkt med en stor del affärsresenärer. Att hitta linjer med ett stabilt underlag av affärsresenärer är det viktiga och ger oss stabilitet och lugn att fortsätta att utveckla linjenätet.
   
Den nya rutten mellan Göteborg och Stavanger invigdes så sent som den 23 januari vilket gör det för tidigt att uttala sig om vilka möjligheter den har på sikt. Den ligger dock helt i linje med den typ av trafik som flygbolaget vill bygga upp.

– På ett sätt har vi begränsade ambitioner och med det menar jag att vi vill växa i rätt takt och på sträckor där vår flygplansflotta på 18 Embraer ERJ passar. Sedan måste ett regionalt flygbolag alltid vara berett att ändra planerna och anpassa sig efter marknaden.
   
Stegen in på den skandinaviska marknaden sker i det tomrum som till del uppstått efter att Flybe Nordic drar sig ur allt fler av intraskandinaviska linjer. Nu närmast är det trafiken Bromma – Tallinn som läggs ner och kvar av ambitionen att bli ett starkt regionalt flygbolag i Norden, är en handfull finska inrikeslinjer tillsammans med Helsingfors – Norrköping och sommartrafiken från Helsingfors till Visby.

- Men vi ser oss inte som Flybe som ägnat mycket kraft åt att bygga baser och stationera flygplan i första hand i Finland. Som jag sa tidigare, vi ska flyga de rutter där våra flygplan passar.
   
De blåmålade Embraer-maskinerna är dock inte ovanligt på svenska flygplatser. Flyglinjen i Kristianstad har BMI Regional på wetleasekontrakt för inrikestrafiken till Arlanda. Dessutom har ett flertal svenska ishockeylag flugit till matcher runt om i landet i chartrade maskiner från flygbolaget och charterverksamheten är en viktig del i den framtida tillväxten.

- Vi letar ständigt efter möjligheter att bygga ut linjenätet som ju är basen för hela flygbolaget. Det finns gott om möjligheter i Sverige och Göteborg är definitivt en intressant destination.  Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Igen
Skrivet av Rune, 2014-02-16 19:48:32
Ja, det är precis kopia av City.
Gick ju inte så bra då, och kommer inte gå nu heller…
Alldeles för liten marknad i Skandinavien, och speciellt Gbg.
Anmäl inlägget
City
Skrivet av Kurt, 2014-02-15 09:53:41
Man skulle kunna säga att dom kör Cityairlines koncept fast i Engelsk regi.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn