Skriv ut  

Fler flygplatser hotas av nedläggning

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 10 september 2014
Det är inte bara Brommas framtid som hamnat i fokus under valrörelsen. Redan 2012 menade Miljöpartiet att ”ett flertal flygplatser med stadsnära lägen bör läggas ner” och det är en åsikt som lever kvar och bland annat kan komma att drabba Jönköping Airport, visar en rundringning som Flygtorget gjort.

Jönköping flygplats
Jönköping flygplats

Det var i en partimotion som lades fram till Riksdagen 2012 som Miljöpartiet skrev att ”vi föreslår att ett flertal flygplatser med stadsnära lägen bör läggas ner”. Det uttalandet har senare följts upp med liknande uttalanden.

- Ja vi menar att all flygtrafik söder om Sundsvall är onödig och kan ersättas med höghastighetståg, säger Stina Bergström, som är trafikpolitisk talesperson i Miljöpartiet.

Det skulle i så fall innebära att merparten av flygplatserna i mellersta och södra Sverige, bland andra Örebro, Västerås, Kalmar, Växjö, Jönköping, Ängelholm och Karlstad kan komma att betecknas som onödiga. Samtidigt betonar partiet att någon handgriplig nedläggning inte ska ske. Istället ska de ”lida sotdöden”.

- Nej, det finns ingen att-sats i motionen som man röstar om. Det finns alltså ingen lista på flygplatser som ska läggas ner. Däremot driver Miljöpartiet på kommunal nivå lokalt stopp för kommunala subventioner till flygplatser, skriver pressekreterare Sven Elander i ett sms till Flygtorget.

En av dem som tagit på sig det lokala arbetet är Birgitta Sievers, kommunpolitiker i Jönköping och som återkommande hävdar att Jönköpings Airport ska läggas ner.

– Den byggdes ursprungsligen som en reservflygplats till Göteborg och Stockholm men flygbolagen vill inte ha den som det, de flyger hellre till Köpenhamn. Dessutom finns Landvetter drygt tio mil bort och är en bättre flygplats så ja, absolut, Jönköpings flygplats ska läggas ner och pengarna användas där de behövs bättre.

Den tydligt negativa politiska inställningen till flygplatserna från Miljöpartiets sida var en av huvudpunkterna när Sveriges Regionala Flygplatser, SRF, i dagarna hade styrelsemöte. Peter Larsson är vd för SRF.

– Det finns en djup oro bland våra 37 flygplatser. En nedläggning av Bromma eller att en flygskatt införs är var för sig allvarliga hot, båda tillsammans blir nästan övermäktigt att hantera. Om nu dessutom lokala politiker agerar för att de kommunala driftsbidragen ska försvinna, då stupar de flesta av våra flygplatser, säger han.

Partilinjen som säger att de flesta av landets flygplatser söder om Sundsvall är onödiga slår dock inte igenom på alla håll. I Växjö är Cheryl Jones miljöpartistisk kommunpolitiker med en något avvikande inställning.

– Det är riktigt att vi kan lägga ner flera flygplatser i Sverige men Smålands Airport här i Växjö vill jag inte lägga ner. Vi måste ha en flygplats i sydöstra Sverige. Men jag förutsätter att näringslivet, som säger att vi behöver flygplatsen också är villiga att bära kostnaderna och det gör de inte än. Men flygplatsen här ska vara kvar.

Peter Larsson igen:

– Det visar hur laddad frågan om flyget är och att den kommer att vara en tung post i eventuella förhandlingar efter ett regeringsskifte. Socialdemokraterna har sagt att Bromma ska vara kvar och att någon flygskatt inte ska införas. Men vi vet ju alla att i förhandlingar måste man alltid släppa fram kompromisser. Jag skulle vilja säga att blir det ett regeringsskifte då har i praktiken Stefan Löfven de regionala flygplatsernas öde i sina händer.

Missa inte Flygtorgets nyhetsbrev - vi bevakar flygbranschen!
Kommentera artikeln
Det finns 9 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Sverige utan tillväxt
Skrivet av Stor FL, 2014-09-12 10:59:47
Miljöpartiet har bestämt sig för att Sverige inte ska ha någon tillväxt. Därför är deras ambition, som de sällan talar högt om, att slå ner på allt som är en förutsättning för tillväxt. Dit hör en god och flexibel transportsektor, dit hör en stabil och god energiförsörjning osv. i det perspektivet är ju nedläggning av flygplatser en självklar åtgärd! Det räddar inte miljön eller klimatet. Det kommer vi inte ha råd med!
Anmäl inlägget
Nu är det nära...
Skrivet av stefan, 2014-09-11 16:55:17
MP har ett antal extrema förslag,där detta om att lägga ner flygplatser är det mildaste av dom.... Lövet måste ge dom nånting och det är inte alls omöjligt att detta blir en realitet! Tragiskt o direkt farligt!
Anmäl inlägget
Miljövänner?
Skrivet av Sunt förnuft, 2014-09-11 12:46:31
Det är helt fantastiskt att miljöpartiklarna anser att kärnkraften är förhatlig, men tåg som drivs med el från till hälften kärnkraft och under kalla vintrar med dansk och tysk kolkraft är miljövänliga! Att flygets andel av utsläppen är en väldigt liten del jämfört med t ex den tunga trafiken talar men också väldigt tyst om. Nästa steg kanske blir att låta kommunerna ta över alla olönsamma järnvägar och mindre trafikerade riksvägar och sedan dra in alla bidrag?
Anmäl inlägget
tåg ja
Skrivet av mr railway, 2014-09-11 12:15:16
Mp åberopar gladeligen järnvägen som bästa alternativet. Men vem betalar kostnaderna där för utbyggnad och underhåll, behövs inte de pengarna också någonstans? Tåget bullrar också, HELA VÄGEN till skillnad från flyget o det förfular landskapet. Dessutom är det inte mer miljövänligt om vi ska göra som Mp vill o stänga kärnkraftverk innan alternativa källor finns o istället köpa in el från kolkraftverk.
Anmäl inlägget
Dream on Miljöpartiet
Skrivet av jep, 2014-09-11 09:32:35
Skall vi gå på Miljöpartiets kan vi lika bra stänga Sverige totalt. Detta är ju utopi att bara skriva något sådant. Men för jissenam rösta på rätt parti på söndag så vi inte släpper in sådana idioter.
Anmäl inlägget
Nuvarande politik gör redan detta
Skrivet av Peter, 2014-09-11 00:10:26
Alla mindre flygplatser svälts ju redan ihjäl med dagens system där man mjölkar pengar från de stora flygplatserna. Gör som norge istället som fördelar vinsten från större flygplatser till mindre, så får vi ett levande flygsverige med ett väl fungerande nät för både stad och landsbyggd.
Anmäl inlägget
Bidragsberoende
Skrivet av flygkassan, 2014-09-10 22:43:01
Visa mig den flygplats som klarar sig utan bidrag och där flyget betalar samma skatter som andra färdmedel?
Anmäl inlägget
Propagandatider
Skrivet av Putin, 2014-09-10 16:08:21
Ja tänka sig att det råkas skrivas en sådan tramsig snyftare med fem dagar till valet...... Kan det vara så att P Larsson och hans allianspolare saknar några röster och är ute och fiskar bland flygfolket???
Anmäl inlägget
Trams
Skrivet av Bullshit, 2014-09-10 13:44:34
Det är ett parti utan majoritet som vill att vi åker höskrinda och återvänder till stenåldern. Varför skrivs det om detta. Den nedläggning som beskrivs kommer inte att hända.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Bose
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev