Skriv ut  

Premiär för Air India i Stockholm

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 17 augusti 2017
Det var en efterlängtad premiär när Air India landade på Arlanda för första gången. Nu finns den första direktlinjen mellan Sverige och Indien på plats. Den ger ytterligare en snabb förbindelse österut via New Delhi.

– Nya linjer är alltid goda nyheter.

Det sa handelsminister Ann Lindhe innan hon klippte bandet på Arlanda igår. Det innebar att Sveriges första direktlinje till Indien var ett faktum när AI168, en B787-8 med en helt kvinnlig besättning, premiärflög sträckan till New Delhi. 
 
Air India
Air India
 
Innan dess hade det varit sedvanlig vattenbåge när maskinen landade på Arlanda, en ankomst som enligt vissa källor tagit tio år att få till stånd. Det har länge varit många turer fram och tillbaka om vilken flygplats som Air India skulle välja, Stockholm eller Köpenhamn, innan det till slut blev klart med trafik till båda städerna. Det kunde Flygtorget berätta om redan i maj.

– I dagsläget är det mycket möjligt att vi börjar flyga till Stockholm. Troligen startar trafiken den 15 augusti men vi har lite arbeta kvar innan vi kan göra ett officiellt uttalande, kanske redan nästa vecka, sa Pankaj Srivastava, kommersiell direktör i Air India då.

Arlanda är nu Air Indias tionde destination i Europa och har enligt Swedavias beräkningar en marknad på cirka 90 000 resenärer, one-way, årligen. 

– Det unika är att vi har cirka 50-50 när det gäller svenska och indiska resenärer och samma fördelning när det gäller business och lesiure, säger Elisabet Axtelius, direktör för Swedavia Aviation Business

Air India blir även ett komplement för resenärer österut. Enligt marknadsanalysen fortsätter cirka två tredjedelar av passagerarna till New Delhi ut på linjenätet till Asien och Australien. Flygbolaget är också just nu inne i en stark tillväxtfas och bygger upp flygplansflottan med både nya B787 och B777. Det ger i sin tur möjlighet att öppna nya destinationer. Stockholm och senare Köpenhamn är några av de nya för året tillsammans med bland annat Nairobi, Los Angeles och Washington. 

AI167/168 flygs inledningsvis tre gånger i veckan, onsdag, fredag och söndag. När linjen till Kastrup öppnar i september flygs den på tisdag, torsdag och lördag. Sammantaget ger det trafik mellan New Delhi och Skandinavien sex dagar i veckan. Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

AI
Skrivet av VIA fortsettelse, 2017-08-19 19:19:43
de aldri flyene profitabelt.
Anmäl inlägget
AI
Skrivet av India Eksperten, 2017-08-19 18:13:38
Tror nok desverre ingen av dere har rett her.
Det har i reservasjonene vært godt om plass på de første flightene inn og ut.

Men dette er helt normalt og skjedde også fra VIE.
Mer skeptisk er jeg desverre til Kastrup.
Her ser vi nå enveis priser inn i India med connection på under 300 EUR. Tror de skal slite mer her med EK sin A380 og dobble Qatar. Med disse prisene så fyller
Anmäl inlägget
Barn
Skrivet av Ålderskontroll, 2017-08-19 12:14:10
Med den skit som skrivs av trollen här borde man ha ålderskontroll på inläggen. Det här som skrevs av Handling var verkligen pubertalt. Många ungdomar som skriver vet ingenting om flyg utan vill bara leka och tramsa. Air India har haft hög Loadfactor på de första flygningarna!! Punkt!!
Anmäl inlägget
AI passagerar siffror
Skrivet av SGH anställd, 2017-08-19 02:48:21
Både på premiär turen i onsdags och turen idag fredag var det 250+ passagerare på det inkommande flyget och 200+ på det avgående flyget tillbaka till Delhi.
Det fanns även frakt ombord på båda avgångarna från arlanda!

Så Handling har uppenbarligen fel uppgifter och väljer att skriva ut det. Vilket gör att man får felaktig information och en tråkig nivå på flygtorget överlag med massa falska uppgifter som sprids hej vilt.
Anmäl inlägget
Air India
Skrivet av Moderering, 2017-08-18 22:18:08
Det är skandal att troll skriver skit om antalet PAX på invigningsturen. Flygplanet var i stort sett fullt på vägen hit. Skandal att inte trollen här modereras bort.
Anmäl inlägget
Tråkigt val
Skrivet av Zeke, 2017-08-18 21:24:43
Synd att flyget trafikerar New Delhi och inte Bombay. Det är väldigt långt från Dehli till populära destinationer i Indien, tex Goa och Kerala. Många svenska företag är etablerade inte alltför långt från Bombay.
Anmäl inlägget
Uppenbarligen troll.
Skrivet av Handling=0koll, 2017-08-18 14:01:46
Det var mer pax än vad handling skriver.
Personen var uppenbarligen inte Load på AI.
Anmäl inlägget
Fullt
Skrivet av Air India, 2017-08-18 10:45:49
Jag stod och tittade på antalet som steg av och det föreföll vara ett i stort sett fullt flygplan. Vad snackar ni om???? Troll!!!
Anmäl inlägget
angående Handling´s inlägg
Skrivet av nicke nyfiken, 2017-08-18 08:13:33
Finns det fler som kan bekräfta att det endast var 23 in och 38 ut???
tycker det låter osannolikt
Anmäl inlägget
Load
Skrivet av Handling, 2017-08-17 20:21:10
Kul med Air India!

Inn: 23 pax
Ut: 38 pax

Tyvärr inget cargo.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev