Header banner ad
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Tillbaka till forum

Defence mechanism test- hur funkar det.

Tråden startades av Erik

Hur funkar ett dmt. Hur går det till? Några tips? Finns det att tillgå på nätet?

Publicerad den 2013-10-08 21:38
Skriv ett svar
Antal svar: 9

svar

Frasse
2013-10-11 09:56

Det finns en betydande skillnad mellan vad man ser och vad man ser. Sensation är vad du ser i den meningen att din kropp ser det. I fallet syn, allt ljus som ögat tar emot. Perception är den del av det ögat tar emot som hjärnan registrerar och kan arbeta med.

Psykologiska försvarmekanismer påverkar inte sensation. Två individer med likvärdig synförmåga ser exakt samma sak. Däremot kan skillnaden vara stor i vad de kan ta till sig av vad de ser. Och det är här bl.a annat försvarsmekanismerna kommer in i bilden. En individ med starka försvarsmekanismer kan (förmedvetet) rensa bort stora mängder information som inte stämmer överens med den egna uppfattningen. Och inte ens veta om det själv. I flyget har detta vid flera tillfällen inneburit att man följt sin egna uppfattning, mot både bättre vetande och instrument, hela vägen ner…

Partypooper
2013-10-11 08:25

Om du har ” bra ” DMT kan du upptäcka faror i tid. Börjar man en flygutbildning idag med 30 års slav arbete framför sig har man rätt taskig DMT enligt mig.

Erfaren
2013-10-10 23:33

DMT är lika dumt som allt annat psykologerna hittar på för att fylla sina plånböcker, förlåt jag menar välja vilka som fungerar som piloter.
De kan ju inte ens skilja ut riktigt sjuka människor och släpper ut mördare gång efter annan.

Mr. Hyde
2013-10-10 12:34

Nä du, Dr. Watson, det var inte Carl Lager vid KTH som jobbade fram DMT, det var i stället några forskare vid Lunds universitet med Ulf Kragh i spetsen, som gjorde det. Men dessa forskare hade inte alls DMT som urvalsinstrument för piloter i tankarna. De studerade allmänt det man brukar kalla perceptgenesen, men det går jag inte in på här. En av de unga adepterna vid Lunds universitet, Thomas Neuman, hade dock sinne för affärer och lyckades sälja DMT till bl a Flygvapnet i Sverige (och några länder till) förebärande att man genom det kunde sålla bort alla haveribenägna piloter. Och det köpte man med hull och hår för det lät ju väldigt bra.
Men redan i början av 80-talet skrevs forskningsrapporter om att DMT var värdelöst vid urvalsprövningar av piloter, något som senare har bekräftats även av andra studier. Men människan vill ju gärna låta sig luras, särskilt av det som presenteras via någon listigt ihopsatt teknisk apparat.

Jonny Rutten
2013-10-10 12:13

Har man farliga försvarsmekanismer så kommer dessa inte att finnas kvar i all evighet. Farliga försvarsmekanismer är obearbetade psykiska trauman som orsakar mental låsning. Det finns samtalsterapi mm!

Dr.Watson
2013-10-10 11:32

En serie bilder med en växande hotbild. Man vill veta när du anser att situationen är hotfull tillräckligt för att agera. Utvecklades av bland annat Karl Lager beteendevetare på KTH. Flygvapnet var den första användaren av detta test.
Psyktesterna utvecklades under FV storhetstid 50-60 talet. Man ville filtrera bort “dumhuvudena” och mensorna (IQ>160) Det visade sig att de flesta olyckorna orsakades av dessa individer. Medelmåttorna hade lägst olyckstal. Finns inget myndighetskrav (EASA) på DMT för trafikflygare då det är ett svenskt system. Normal intervju med psykolog räcker (billigare).

Göran Rising
2013-10-10 11:13

Det finns tydligen fortfarande psykologer som tror att psykiska försvarsmekanismer fungerar som ingjutna klossar i människans inre. När de väl har satt sig där de sitter blir de kvar i samma former tvärs genom hela livet. Men all modern psykologisk forskning säger att det inte alls är så. Psykiska försvar är elastiska och flexibla, ibland minskar de i storlek, ibland växer de till, ibland förvandlas de och blir till andra typer av försvar etc.. DMT har studerats av forskare världen över. Som ett instrument i urvalssammanhang förkastas det av de flesta. Som urvalstest för pilotyrket har det sannolikt värde noll.

Erik
2013-10-10 10:20

Tack!

Försvar
2013-10-09 15:35

När jag gjorde det:
Du tittar in i ett mikroskåpsliknande instrument.

Där tittar du på bilder som visas en mycket kort stund.
Efter det ombeds du att beskriva det du såg.

Utefter din beskrivning på det du ser så kan psykologen dra slutsater om din försvarsmekanism.
Ingen idé att leta över nätet efter exempel utan gör testet med öppet sinne så går det bra.

Lycka till

Skriv ett svar

Antal tecken 0/1500