Skriv ut  

Air Asia X vill öppna linje till Stockholm

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 30 juli 2018
Det är den jättelika flygplansorderna som ger nya resurser: Nu vill Air Asia X starta trafik på Stockholm. Det bäddar för ett priskrig på flygbiljetterna till Asien.

Qatar Airways meddelade nyligen att flygbolaget öppnar trafik på Göteborg i tillägg till den redan befintliga linjen på Stockholm. Emirates å sin sida är uppe i dubbla dagliga avgångar till Dubai från Arlanda och båda flygbolagen är väl etablerade inte bara i Sverige utan i hela Norden och har tagit en stor marknad av trafiken till Asien.

Det är en ställning som kan komma att hotas om det Malaysiska flygbolaget Air Asia X gör allvar av planerna på att starta trafik på Stockholm. 

Nyheten om den planerade expansionen dök upp i media för någon vecka sedan i samband med att flygbolaget presenterade köpet av 100 nya A330-900neo. Det ger resurser att på allvar ge sig in i konkurrensen om i första hand lågkostnadsmedvetna resenärer i Europa.  Air Asia X flög tidigare från Bangkok till Paris och London, två linjer som man nu vill återuppta tillsammans med den uttalade ambitionen att lägga Bangkok-Stockholm till linjenätet tillsammans med bland annat Prag och Wien och en rad andra destinationer i Afrika och USA.

– Air Asia X ska bli ett jättelikt flygbolag och återskapa och utveckla långlinjetrafik till lågpris, konstaterade en av grundarna, Tony Fernandes när flygplansordern var klar. 

Gör flygbolaget allvar av planerna, trafikstart är satt till hösten 2019, innebär det framför allt att Norwegian får en hård konkurrent på flygningarna till Bangkok. Det är ännu den enda destinationen i Asien som Norwegian har trafik på eftersom det fortfarande inte blivit några framgångar i förhandlingarna om Sibirienkorridoren. Norwegian har också slagit fast att den nya långlinjebasen i Köpenhamn är en del i arbetet på att öka trafiken österut. 

Men även Thai Airways finns med bland de flygbolag som i så fall får en oväntad konkurrent på trafiken till Thailand. Inte heller Emirates och Qatar lär ta lugnt på konkurrens från Air Asia X som, likt de två bolagen, har ett brett nät av linjer i Asien från både Bangkok och Kuala Lumpur. 

Med Air Asia X på Arlanda är det riggat för ett tungt priskrig om resenärerna till Asien.Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Frakt
Skrivet av Pilot, 2018-07-31 10:30:36
Frakt i allra högsta grad! Titta på vad sas och Norwegian har under golvet. Där finns mycket pengar och hämta inte minst för lågprisbolagen.
Anmäl inlägget
Air Asia X och Thai Air Asia
Skrivet av Mr €, 2018-07-31 09:43:06
Kan nog bli Air Asia X STO, OSL, CPH non-stop till Kuala Lumpur, BKK, Don Mueang, Phuket, Chiang Mai, Songkhla, Krabi och Ko Samui typ varje dag under vintern om något år då dess A330neo flotta växt till sig.
Anmäl inlägget
Nonsense
Skrivet av JC, 2018-07-31 09:42:11
AirAsia, kommer ikke til å starte noen linje til Stockholm i 2019. De gjør det bare for å få gratis reklame. Stockholm og København er to små byer, og de kommer ikke til å satse på dem .De har prøvd seg på store byer før, som Paris og London, og gav opp. Men journalistene hopper på.
Anmäl inlägget
@Pilot
Skrivet av Facklit, 2018-07-31 01:57:07
Vi talar om ett lågprisflygbolag och BKK av alla de slag... frakt spelar ingen stor roll.
Anmäl inlägget
Frakt
Skrivet av Pilot, 2018-07-30 16:58:51
Det finns så mycket pengar att tjäna på frakt så även halvfulla maskiner passagerarmässigt är en lönsam flight. Då blir det mer kilo över att ta frakt.
Anmäl inlägget
GOT
Skrivet av Fritz Klyka, 2018-07-30 13:46:11
Nå. Drömma kan man ju alltid göra eftersom det är gratis, men dom får gärna komma till GOT med en Ost/Sydostasienlinje också. Om knappt 2 år är expansionen av terminalen söderut med tre nya bryggor med kapacitet för att klara widebody-plan klart..
Anmäl inlägget
Thai Air Asia X, inte Air Asia X
Skrivet av Lågprisprofilen, 2018-07-30 11:11:00
Air Asia X har flugit mellan Kuala Lumpur och Europa. Men från Bangkok måste det handla om Thai Air Asia X, vilket är ett annat flygbolag under samma varumärke.
Anmäl inlägget
Air Asia
Skrivet av thomas, 2018-07-30 09:56:56
Tungt priskrig är bara förnamnet, Tony är en mycket skicklig affärsman, han har byggt upp ett fantastiskt flygbolag från konkursspillror som växt starkt i Asien, där han är motsvarigheten till Herb Kelleher (South West) Även framgångsrika Indiska Jet Airways kommer hit.
Anmäl inlägget
AA
Skrivet av Niclas, 2018-07-30 08:17:45
Air Asia flög från Kuala Lumpur till London och Paris för några år sedan och inte Bangkok. Med 9 i bredd på en A330 blir tom Norwegians Dreamliner ett lyft :)
Anmäl inlägget
Skyll alt på flygskatt
Skrivet av Jouhans, 2018-07-30 07:19:56
Men flygskatt! De måste vara omedvetna om det?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn