Skriv ut  

BRA: ATR är som en miljöbil med propeller

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 20 maj 2019
Flygningen gick från Halmstad till Bromma. Väl framme kunde BRA konstatera att det var världens mest klimateffektiva flygning ”Våra flygplan är som miljöbilar med propeller, säger flygbolagets miljöchef.

BRA ATR
BRA ATR
 
BRA har nyligen fattat beslut om att fasa ut samtliga AVRO-maskiner ur flygplansflottan. Det innebär att BRA om senast två år hare en enhetsflotta med uteslutande turbopropflygbolag när jetmaskinerna blivit historia. Det har Flygtorget rapporterat om tidigare. 
         
Turboproppflottan idag består av dussinet ATR 72-600 vilken klassas som det mest klimatneutrala flygplanet på marknaden. Enligt flygplanstillverkaren förbrukar flygplanet 40 procent mindre bränsle och släpper ut 40 procent mindre CO2 när det jämförs med Bombardier CRJ 900 och Embraer 175. 
         
I samband med beslutet att fasa ut jetflottan beslutade BRA också att intensifiera informationsarbetet om vad ATR 72 är för ett flygplan och vilken miljöpåverkan det har, generellt och i jämförelse med andra regionalmaskiner. Ett första steg i den satsningen genomfördes i förra veckan med en flygning från Halmstad till Bromma, ett samarbetsprojekt mellan flygbolaget BRA, flygplanstillverkaren ATR, leverantörerna av biobränsle Air BP och finska Neste, Halmstad City Airport och Stockholm Bromma Airport.
         
Det var en fullsatt TF703 med 72 passagerare och med avgångstid 10.05 som flög sträckan och väl framme visade BRA på vilken klimatpåverkan flygningen haft, eller inte haft. Flygplanet var tankat med 50 procent biobränsle vilket i det närmaste halverade nettoutsläppen av CO2. 
– Som vi alltid sagt: det är utsläppen från flyg som ska minska inte flygandet och det är precis det vi bevisar är möjligt med dagens fullsatta flygning, sa Anna Soltorp, hållbarhetschef för BRA efter landningen på Bromma.

Nettoutsläpp på sträckan var 34 gram CO2 per passagerarkilometer och en utsläppsminskning på 46 procent CO2 jämfört med samma flygresa med fossilt bränsle.
 
Det kan jämföras med:
• Utsläpp samma flygresa med enbart fossilt bränsle på en av BRAs ordinarie flygningar: 63 gram CO2/km/passagerare.
• Svensk utsläppsgräns för miljöbil: 95 gram/km. Utsläppsgräns för Supermiljöbil: 50 g CO2/km.
• Registrerat utsläpp från Europas, kanske världens klimateffektivaste flygbolag: 66,7 g CO2/km/passagerare.
 
– Våra flygplan är som miljöbilar med propellrar, ja till och med bättre i många fall, fortsatte Anna Soltorp.
         
Den klimatoptimerade flygningen, döpt till The Perfect Flight, genererar heller ingen höghöjdseffekt. Enligt Naturvårdsverket uppstår den från ca 8000 meter och uppåt medan ATR-maskinerna flyger på cirka 6000 meter. Fortfarande finns det dock ett antal faktorer som påverkar möjligheten att ytterligare optimera en flygning liknande den som nu genomfördes. Anna Soltorp igen.
 
– Flera av de effektiviseringsåtgärderna ligger utanför flygbolagets kontroll, exempelvis flygvägar, inflygningsbanor, inflygningsprioritering och biobränsletillgång, men vi arbetar löpande för att påverka även dessa. Kommentera artikeln
Det finns 9 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Censur
Skrivet av TG, 2019-05-23 14:21:28
Jag försöker presentera ren vetrnskaplig fakta med källhänvisning men blir censurerad. Det är tydligt att sanningen måste till varje pris döljas.
Anmäl inlägget
Mina inlägg också
Skrivet av Göran, 2019-05-22 12:45:53
Det verkar vara mycket hård censurering av just den här artikeln.
Jag har bara påtalat att man skall jämföra äpplen och äpplen. Att jämföra en fullsatt ATR med 100% kabinfaktor med en bil med fem säten, men med bara en förare utan passagerare är inte bara missvisande utan också missledande. Om bilen är fullsatt är den plötsligt fyra gånger så miljövänlig som ATR:en
Anmäl inlägget
O-bra ATR
Skrivet av Envis, 2019-05-21 22:11:13
Synd att mina kommentarer filtreras bort. Upplever ni samma sak?,
Nåväl. ATR är iaf. Inte en säker maskin om man tänker på single-engine out performance. Det ligger på 11.000 fot. Inte så kul om vädret speciellt på låg höjd är illa.

o-BRA enligt mig.

//Dracula
Anmäl inlägget
BRA är missvisande
Skrivet av Uggla, 2019-05-21 17:10:23
Visst, ATR maskinerna är bränslesnåla. Däremot är det fel att jämföra dem med vad en bil släpper ut. Konkurrenten är tåget från orter som Umeå, Halmstad, Östersund osv.
Anmäl inlägget
Miljövänligt ja, men utan att känna ångest
Skrivet av Markus, 2019-05-21 09:45:13
Allt för klimatångestens skull. Jag ifrågasätter inte miljötänket, att ATR-maskinerna är bränslesnåla och att man fasar ut de äldre AVRO-kärrorna, men allt det här vill låta som att man håller på att rädda världen. Fortfarande utgör flygets andel av den totala utsläppen till endast 2-3 % (Naturvårdsverket)
Anmäl inlägget
@syrliga gubben
Skrivet av Anton, 2019-05-21 08:54:07
Eftersom du redan tycks känna till vad en sådan studie skulle landa i för slutsatser så kan du ju dela med dig av det? :)
Anmäl inlägget
Den stora lögnen
Skrivet av TG, 2019-05-20 23:52:17
Vilka dumheter, CO2 är nyttigt och bra för naturen. Växterna lever på CO2. CO2 är en naturlig gas och koncentrationen balanseras automatiskt i atmosfären av fotosyntesen. Undergångsprofeterna är bara ute efter dina pengar och driver lögnen om klimatförändringarna för att motivera ett högre skatteuttag. Ni kommer att förstå det här i framtiden eftersom ni inte kommer att få se några förändringar av klimatet.
Anmäl inlägget
Syliga kommentarer
Skrivet av Syrliga gubben, 2019-05-20 23:33:09
Gör en studie istället för ett normalt passagerarbelagt plan. Gör en komplett livscykelanalys och jämför med bilism och tågresande. Gör en komplett studie där flygplats, väg- och järnvägsbygge och skötsel ingår. Vi blir nog alla förvånade av resultatet. Den vanligaste längre bilresan i Sverige har bara en passagerare. Lite konstigt men så är det.
Anmäl inlägget
Äpplen och päron...
Skrivet av Anton, 2019-05-20 12:23:37
Om det nu vore så fint att biobränsleinblandningen var ens en tiondel av den som används i exemplet, snittbeläggningen inte var så låg som den är, och det bara reste en person i varje bil vid längre resor... Men absolut! Bra att använda något långsammare och bränsleeffektivare plan för att i alla fall ta några små steg i rätt riktning.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn