Skriv ut  

WOW Air på väg att uppstå som WAB Air

Flygnyheter, Redaktionen, den 15 juli 2019
WAB eller Neo. Det kan vara namnet på ett nytt isländskt lågprisflygbolag i spåren efter WOW Air. Just nu konkurrerar två grupper om att komma igång.

Det var den 28 mars i år som det isländska lågkostnadsbolaget WOW Air blev kvar på marken med närmare 400 miljoner kronor i skulder. Det satte stopp för ett flygbolag som kopierat Icelandairs sätt att driva flygtrafik mellan Europa och Nordamerika med ett transitstopp på Island. Till skillnad mot Icelandair satsade WOW på priser som få andra flygbolag kunde möta.

Inledningsvis gjorde Skúli Mogensen som grundat WOW och med täta kontakter med Sverige la den första linjen till Sverige på Västerås flygplats, ett försök att återstarta flygbolaget. Men nu verkar andra ha tagit över stafettpinnen och denna gång är det två från varandra fristående grupper finansiärer som siktar på ett nytt lågprisflygbolag med säte på Island. Den ena gruppen, av allt att döma pågår en regelrätt kapplöpning om att hinna först, jobbar med arbetsnamnet WAB, uttytt We Are Back eftersom två personer som tidigare var med i ledningen av WOW finns med. Den andra kallar sig Neo och drivs av amerikanska intressen. De har enligt uppgifter i isländska media köpt upp delar av konkursboet efter WOW innehållande bland annat manualer, reservdelar, bokningssystem, uniformer och annat. Med det som bas kan det gå att snabbt återstarta ett nytt flygbolag. 
 
Båda grupperna arbetar efter liknande upplägg: Redan ett stycke in på nästa år ska verksamheten komma igång med en mindre flotta på fem-sex flygplan och drygt dussinet destinationer i Europa och Nordamerika, allt med sedvanligt transitstopp på Island. Isländska flygmyndigheter behandlar just nu ansökningar från båda grupperna.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingNyheten har en egen tråd i vårt Flygforum

Misslyckanden i flygbranschen
Skrivet av thomas, 2019-07-17 12:34:07
Wizz lämnade fordringsägare med 500 miljoner i skulder, det borde vara så att alla nystartade ska tvingas ha en fond på en 500 miljoner, som kan tas av vid KK, varför skulle detta lyckas, med samma koncept
Anmäl inlägget
Hm vågat
Skrivet av Gh, 2019-07-16 05:39:47
Har bankerna på Island redan glömt bankrisen på ön för några år sedan?
Anmäl inlägget
nfw
Skrivet av Kent, 2019-07-15 18:33:44
kommer detta att lyckas, om inte Wizzair går in som operatör. Det finns en anledning till varför WOW konkade. löner mv. på Island är aldeles för höga för low cost airlines
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev