Skriv ut  

Transportstyrelsen ger flygplatsen i Sälen gul-grönt ljus

Flygnyheter, Redaktionen, den 2 augusti 2019
Scandinavian Mountain Airport har nu klartecken från Transportstyrelsen. Men det är ett grönt ljus med förbehåll. Flygplatsen måste komplettera de säkerhetsbedömningar som gjorts för ett permanent godkännande.

I slutet av maj blev IATA-koden klar och Sveriges nya flygplats, Scandinavian Mountain Airport heter numera SCR. Det var ett viktigt steg mot den planerade premiären den 22 december och en förutsättning för att flygbolagen ska få in flygplatsen i sina bokningssystem.
I går kunde så ledningen för flygplatsen bocka av ytterligare en punkt på checklistan i och med att Transportstyrelsen har gett grönt ljus för trafik i luftrummet och de flygprocedurer som finns i ansökan.

Men Transportstyrelsens godkännande är villkorat. I de flygsäkerhetsbedömningar som flygplatsen gjort saknas en del delar som Transportstyrelsen har begärt. Därför gäller det helt nya tillståndet bara fram till 1 september. Innan dess måste de saknade uppgifterna om säkerhetsprövningen av det nya luftrummet ha kompletterats ansökan, annars dras tillståndet tillbaka.

Konkret vilka detaljer som saknas i ansökan är inte känt. Det kan ha att göra med närheten till norskt luftrum. Den nya banan på 2 500 meter ligger i riktning15/33 och mindre än fem kilometer från den norska gränsen. Det innebär att in- och utflygning måste ske över norskt luftrum. 

Det mesta pekar dock på att landets nya flygplats invigs som planerat helgen 22 december i år. Då landar den första kommersiella flygningen på flygplatsen. Det är BRA som blir det flygbolag som officiellt inviger trafiken när en morgonflygning från Malmö landar klockan 08.45 den 22 december. Vid sidan av flygningen från Malmö har BRA ett kommande flygprogram med ytterligare fyra linjer på säsongsbasis, från Bromma, Göteborg, Ängelholm och Växjö. Trafiken ska till största delen flygas med ATR-maskinerna och det är söndagstrafik från samtliga destinationer.   Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingNyheten har en egen tråd i vårt Flygforum

RTC rules
Skrivet av Mr Allard, 2019-08-03 18:45:22
Jag trodde det skulle vara "remote tower" på Scandinavian Mountain Airport?
Det innebär att första kommersiella flygningen landar tidigast om två år om man jämför med de förseningar på övriga flygplatser som infört detta system.
Anmäl inlägget
Kalas
Skrivet av Gh, 2019-08-03 18:35:27
Grymt blir en resa till vintern med familjen.
Anmäl inlägget
“Stödja teknikutveckling och LFV”
Skrivet av Observer , 2019-08-03 08:45:17
Transportstyrelsen har i uppdrag att både stödja teknikutveckling och systermyndigheten LFV. Transportstyrelsen är därmed inte en oberoende tillsynsmyndighet. Ett problem för marknaden och säkerheten. Sverige ligger längst fram då det gäller att släppa fram obemannad lokal flygtrafiktjänst. Påtryckningar från sittande S-regering. Kan likna Boeings tillståndsprocess.
Anmäl inlägget
FR24?
Skrivet av ORD, 2019-08-03 01:01:01
Vet inte vilken källa FR24 har, men den har inte kommit in där ännu. Dock envisas FR24 med att ha Gävle-GVX/ESSK kvar där det inte finns någon service att tala om.
Anmäl inlägget
ICAO
Skrivet av Fråga, 2019-08-02 10:24:43
Vilken ICAO-kod har flygplatsen fått?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn