Skriv ut  

Julklapp på 67 miljoner till regionala flygplatser

Flygnyheter, Redaktionen, den 19 december 2019
Det skulle varit 120 miljoner som kompensation för flygskatten men bantades först till 100 miljoner och nu slutligen till 67 miljoner. Dagarna innan jul kan alltså 11 regionala flygplatser i landet dela på de pengarna.
- Kanske vi ska se till helheten och glädjas åt de symboliska julklappar som staten nu ändå delat ut, säger Peter Larsson på Sveriges Regionala Flygplatser.

När flygskatten infördes i april förra året var ambitionen att minska flygandet. Att det skulle gå ut över de redan hårt prövade regionala flygplatserna var de flesta på det klara med, även regeringen. Därför utlovades en kompensation för det intäktsbortfall som ett minskat flygande skulle medföra, 120 miljoner på årsbasis att fördela på i första hand flygplatserna i Norrland. Den summan bantades sedan till 99,8 miljoner och efter ytterligare budgetjusteringar till 66,9 miljoner.

Men några pengar för 2019 betalades aldrig ut, bland annat med motiveringen att effekterna av flygskatten först skulle utvärderas. Inte heller i år kom några signaler om att pengarna var på väg samtidigt som skattens effekter på inrikesflyget blev allt mer tydligt. Men under hösten fick så Trafikverket i uppdrag att skapa en modell för hur pengarna skulle kunna betalas ut. Det slutade med två olika modeller för att komma fram nivån på kompensationen:

Det första alternativet var att göra en jämförelse mellan Trafikverkets prognos för den aktuella flygplatsen år 2013 och 2016 och sedan jämföra det med det hur många passagerare som i verkligheten passerade år 2018 och 2019. Av det verkliga bortfallet togs sedan 50 procent som en schablon för skattens påverkan på passagerarminskningen. Flygplatsen får sedan 499 för varje förlorad passagerare.

Alternativ två var en jämförelse av utfallet åren 2018 och 2019 med året 2017 eller ett genomsnitt för åren 2015-2017, alltså innan skatten infördes. Även här användes en schablon på att 50 procent av minskningen berodde på flygskatten och varje förlorad passagerare ersätts med 499 kronor. Trafikverket väljer det alternativ som ger högst ersättning till flygplatsen och i tillägg betalas också en engångssumma på en miljon ut till var och en av de elva flygplatserna som alltså får dela på sammanlagt 66,9 miljoner.

Att endast flygplatser i Norrland omfattas väckte tidigt kritik, även om de är extra utsatta. Ett flertal andra flygplatser, även i södra Sverige har även de drabbats av flygskatten och blivit av med flygtrafik. Men de får inga pengar.

-En annan märklig omständighet är att regeringen bestämt att man från nästa år helt tar bort dessa kompensationspengar. Var detta bara en engångsföreteelse eller ska man se dessa utbetalningar som en början på en kursändring när det gäller statens inställning och uppskattning av de regionala flygplatsernas betydelse, frågar sig Peter Larsson, vd för Sveriges Regionala Flygplatser.

De här elva flygplatserna blir kompenserade för flygskatten:
Pajala Airport
Gällivare Lapland Airport
Hemavan Tärnaby Airport
Arvidsjaurs flygplats
Lycksele flygplats
Vilhelmina South Lapland Airport
Härjedalen Sveg Airport
Skellefteå Airport
Örnsköldsviks Airport
Höga Kusten Airport
Sundsvall Timrå AirportKommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Subventioner
Skrivet av Thomas , 2019-12-23 01:40:10
Norrlandstrafiken är redan upphandla och får statliga subventioner. Nu får dom tydligen ännu mer men alla andra kommunala flygplatser som alla går med förlust får ingenting. Otroligt!! Se gärna på de vinster som flygbolagen gör som flyger dessa upphandlade linjer. Flygplatserna gör stora förluster. Rätt eller??
Anmäl inlägget
Hur mycket får tåget?
Skrivet av Per, 2019-12-19 16:07:07
Hur många miljarder kronor får tåget för att gå runt. Bortåt 40 miljarder kronor per år förmodligen. I alla fall så väldigt mycket pengar att det inte går att få reda på. Locket på från politiskt håll! Flyget betalar alla sina infrastrukturkostnader, kom ihåg det!

Anmäl inlägget
pax subventioner
Skrivet av thomas, 2019-12-19 10:28:21
Arne
och vad skulle studiebesöket till någon av de 11 vds ge? eller alla?
Vdar som får över 80.000 i lön/mån
utan några som helst prestationskrav och
utöver lönen betalas 36% på den i soc avgifter, sen avtal med ett antal mån löner om anställningen avslutas av någon av parterna.
Hungriga vargar jagar bäst.
Att debattera skicka insändare försöka meningslöst påverka staten tycker jag inte är särskilt produktivt eller hjälper flygplatsernas situation.
Anmäl inlägget
Ta en titt på verkligheten
Skrivet av Arne, 2019-12-19 10:01:42
Thomas bör nog göra ett studiebesök hos åtminstone någon av de 11 vd.
Anmäl inlägget
Subventioner
Skrivet av thomas, 2019-12-19 07:42:25
Skatter kan aldrig belastas med kostnader
Oavsett anledning, så ja en engångsutbetalning för att blidka opinionen. Det gäller bara för alla aktörer att dra ner sina kostnader. Ex att vdar på trafiksvaga flygplatser får en stor del av sin lön i provision.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev