Skriv ut  

Snart tomt på parkeringsplatser på världens flygplatser

Flygnyheter, Redaktionen, den 26 mars 2020
Flygplatserna världen över svämmar över av parkerade flygplan. I Köpenhamn är två banor stängda och omvandlade till parkeringsplatser.

Uppställningsplatser, gater, taxibanor och landningsbanor, alla är möjliga parkeringsytor när flygbolagen jagar parkeringsplatser för de flygplan som egentligen borde vara uppe i luften. SAS har normalt cirka 160 flygplan igång men den flygande flottan är i dagsläget betydligt reducerad. När flygprogrammet är reducerat med upp till 80 procent.

- Vi har ett 40-tal flygplan i produktion just nu och av dem är 28 till 30 i luften medan de andra är i reserv, säger Freja Annamatz, presschef på SAS till Flygtorget.

Det lämnar ett stort antal flygplan att hantera och framför allt finna parkeringsplatser till. I huvudsak är de utspridda på respektive hemmabas, i Oslo, Stockholm och Köpenhamn. Ytterligare några enstaka exemplar står på någon av de regionala flygplatserna runt om i Skandinavien.

I Stockholm finns fortsatt plats kvar och eftersom alla tre banorna fortfarande är öppna kan inte taxi- eller rullbanor användas. I Köpenhamn däremot är två banor stängda och all trafik hänvisad till bana 22L/04R.

- Det betyder att två av de tre banorna på flygplatsen nu temporärt används som parkeringsplats för flygplanen, skriver Kastrup i en kommentar. 

I dagsläget har SAS närmare 40 maskiner parkerade i Köpenhamn, främst A320 och delar av långlinjeflottan. Norwegian å sin sida har valt Sola, flygplatsen i Stavanger som parkeringsplats och har placerat ett 30-tal maskiner, både B737-800 och B787 där. I USA brottas Delta med ett än större problem när cirka 600 flygplan ska parkeras någonstans. Visserligen tar flygbolaget nu coronakrisen som en anledning att helt ställa av ett antal åldrande B767 och MD-maskiner men fortfarande ska ett stort antal flygplan hållas på marken, bland annat i Pinal County Airpark i Arizona. Där samsas de aktiva maskinerna med sådan som nu gått till skroten.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn