Skriv ut  

Gardermoen stänger en bana

Flygnyheter, Redaktionen, den 26 mars 2020
När flygtrafiken nu minskar kraftigt stänger de stora flygplatserna banor och koncentrerar trafiken till en bana. På Kastrup är två banor stängda och nu senast har Oslo infört den regeln. På Arlanda finns ännu inga planer på att dra ner till en eller två banor.

När den norska regeringen stängde gränserna för en dryg vecka sedan tog, stannade även merparten av den internationella trafiken av. Stora Gardermoen i Oslo har därför i huvudsak bara inrikestrafik att hantera, bort sett från några evakueringsflygningar, bland annat från Alicante och Las Palmas under denna vecka. Dessutom kommer ytterligare ett fåtal internationella flygningar in till Oslo, bland annat från München, Bryssel och Helsingfors. Faktum är att även Qatar fortsätter att flyga på Oslo och har heller inga planer på att ställa in flighten från Doha. 

Sammantaget är dock antalet rörelser nere på cirka 40 ankomster per dag vilket gör att flygplatsen nu beslutat sig för att stänga en av banorna. Sedan i går morse är därför all trafik koncentrerad till den vänstra banan. Den östra banan kan dock öppnas snabbt, med bara 30 minuters varsel.

- Vi har behov av att anpassa den totala driften till den nedgång i trafiken som är just nu. Det här är en justering av vår infrastruktur så att den inte går ut över flygbolagens produktion. När flygtrafiken tar sig igen är vi klara att betjäna den med båda banorna, säger flygplatsdirektören Stine Ramstad Westby i en kommentar. 

Likt Arlanda har Oslo också stängt av vissa delar av terminalerna, bland annat incheckning och säkerhetskontroller och koncentrerat den verksamheten till en del av Gardermoen. 

Arlanda opererar dock fortsatt med alla tre banor igång trots att även där är trafiken kraftigt reducerad och i huvudsak inriktad på inrikestrafik. Det finns för närvarande inga planer på att stänga någon av de tre banorna där, enligt Swedavia.Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Arlanda
Skrivet av Spindeln, 2020-03-27 05:59:20
Vid SV-vind efter kl 22 får inte bana 1 användas pga NAPs/miljöhänsyn, därav svårt att stänga bana 3. Bana 1 är ej aktuell att stänga och bana 2 är öst-väst riktning. Troligtvis kommer alla banor vara igång.
Anmäl inlägget
Varför
Skrivet av Henrik, 2020-03-27 04:15:45
Vad är den stora poängen med att stänga en bana? Parkering på CPH, men i övrigt?
Anmäl inlägget
Nja..
Skrivet av Insider, 2020-03-26 18:11:02
Arlanda planerar för att stänga ner bana 3 (01R/19L)
Anmäl inlägget
Arlanda...
Skrivet av Nielsen, 2020-03-26 13:53:19
Fullrulle som vanligt på Världens största flygplats ??????
O fortsatt flygningar till Den mest smittade stad i USA New York. Kanske dax att avsluta med 903 / 904 så kan vi ev minska risken med fler Corona i Stockholm
Anmäl inlägget
Arlanda
Skrivet av Niclaspe, 2020-03-26 12:54:50
Arlanda har väl full kapacitet som vanligt och behöver fler banor :)
Anmäl inlägget
Dra ner ?
Skrivet av Robert, 2020-03-26 11:16:49
Dom kör både start och landning på en och samma bana!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Volflight
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn