Skriv ut  

Kinesisk bank storägare i nya Norwegian

Flygnyheter, Redaktionen, den 20 maj 2020
Lånet från den norska regeringen är bärgat. Samtidigt innebär det att den kinesiska staten nu är en av storägarna i Norwegian.

Norwegian är nu klara med rekonstrueringen av ekonomin, det som var förutsättningen för att den norska regeringen skulle gå in med ett lån på tre miljarder norska kronor. Det har skett genom att 12, 7 miljarder i fodringar är omvandlat till aktier. 

- Norwegian har gjort ett imponerande jobb för att få med långivare och kreditorer på att öka det egna kapitalet. Trots det står bolaget, tillsammans med andra flygbolag inför fortsatt tuffa tider. Vi hoppas att Norwegian kan fortsätta att leverera god flygtrafik också efter covid-19-utbrottet, skriver Iselin Nybø, näringsminister i Norge i ett pressmeddelande.

I sig innebär rekonstruktionsarbetet att antalet aktier i Norwegian nu har ökat från 163 miljoner till sammanlagt 3,1 miljarder aktier i flygbolaget. Det gjorde att aktiekursen föll brant under onsdag morgon och handlas nu för ett par kronor. Det verkar dock som att den repar sig något.

I och med rekapitaliseringen har ägandeförhållandena i Norwegian ändrats. Största delägare är nu Aercap Holdings, leasingföretaget med säte på Irland som har 15,9 procent av aktierna. Ytterligare ett leasingssällskap, BOC Aviation är nu storägare i Norwegian med 12, 7 procent av aktierna. BOC Aviation ingår i en koncern kontrollerad av Bank of China som i sin tur ägs av den kinesiska staten.

Jacob Schram, vd i Norwegian, skriver i ett pressmeddelande att när lånet från Norska staten nu är på plats, går det att börja bygga upp flygbolaget igen.
- Den process som vi genomgått har stärkt tilltron för Nya Norwegian och bolagets strategi hos aktieägare, långivare, leasingföretag och andra kreditorer. I tillägg till att vi säkrat att flygbolaget överlever krisen, är vårt mål att Norwegian ska ha en stark position i den framtida flygbranschen, med ett tydligt mål och en utstakad strategi.Kommentera artikeln
Det finns 17 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Kina
Skrivet av Godtrogna, 2020-05-25 09:35:43
Kina äger redan en stor del av Arlanda, och halva Afrika, de största hamnar runt om i världen. som sagt så har SÄPO mm informerat mycket om det tidigare men ingen som bryr sig som vanligt, godtrogna Svenskar.
Men i detta fall så hade inte BOC Aviation något intresse av att få NAS aktier, något de blev påtvingande, och är ingen nyhet direkt, är det förhandlingarna har handlat om hela tiden.
Anmäl inlägget
svar till Röda baronen
Skrivet av Trallo, 2020-05-24 21:55:36
Vännen, jag har en volvo modell som inte skapades utav kinesiska ägandet och kan säga att den ser bättre invändigt än de nyare modellerna som har för mycket kolfiber och har plastigt utseende. Nej, avsäger allt med kinesiskt ägande. Definivt till områden där som aviation de har inflytande.
Anmäl inlägget
Volvo
Skrivet av @Tobbe, 2020-05-24 10:25:44
Jasså, och hur länge tror du att bolaget hade överlevt då.
När Volvo var svenskt, för länge sen hade man bara gammaldags och riktigt törstiga bilar som rostade bort i en rasande takt. Bra att utländska investorer har räddat bolaget, som annars hade konkat för länge sen
Anmäl inlägget
Volvo
Skrivet av Tobbe, 2020-05-22 20:58:21
Skulle ha stannat i svenskt ägo,,märks på kvaliten att kineser är där o pillar inte bra,,,mycket småfel
Anmäl inlägget
Liten del
Skrivet av Bjørn., 2020-05-22 16:05:04
De eier kun en liten del, ikke et flertall av aksjene. Og selskapet har fremdeles ledelsen i Norge. Kina styrer ikke selskapet som om de var eier av hele selskapet, slik noen her virker å late som? Svenskene kjøper fremdelse Volvo biler, slik som normenn og gjør, tross for at det eies av Kina! Det meste på Ikea er made in China også, men vi handler der?
Anmäl inlägget
Orolig
Skrivet av Kungen , 2020-05-21 16:32:16
Är det ingen som blir orolig över detta? Avslutar mitt medlemskap hos Norwegian. Tack och hej.
Anmäl inlägget
Made in China
Skrivet av Bengan, 2020-05-21 12:52:45
Kan inte kineserna passa på att köpa SAS också medan de ändå är igång.
Anmäl inlägget
Patetiskt
Skrivet av Röda Baronen, 2020-05-21 09:32:19
med alla frälsta kommentatorer här som inte vill resa med Norwegian, för att Kinesiska staten äger ugf 12 % av bolaget.
Vill ni då heller inte köpa en Volvo bil? eller nånting annat kinesiskt...
Vissa självgoda människor i det här landet borde läsa och reflektera över dagens ledare i SvD, omhandlande svensk arrogans.
Anmäl inlägget
Ingen som funderar på varför?
Skrivet av Mats, 2020-05-20 21:42:50
BOC Aviation äger inte Norwegian aktier för att de vill. De fick välja mellan att omvandla sin skuld till aktier, eller låta pengarna försvinna i en konkurs.
Jag skulle tro att de säljer så fort de kan få pengarna tillbaka.
BOC leasar ut flygplan, de driver inte flygbolag.
Anmäl inlägget
Va
Skrivet av Tobbe, 2020-05-20 18:58:57
Hur kan man jämföra Sveriges regering med kinas diktatur...de nå fel på folk...
Anmäl inlägget
Heja Kina!
Skrivet av Bengan, 2020-05-20 15:48:57
Spännande.
Anmäl inlägget
Volvo ägs av kinesiskt kapital
Skrivet av Tomas, 2020-05-20 13:10:20
Volvo ägs av kineser och vi har aldrig haft ett bättre utbud av modeller. De hade inte hänt om våra pensionsfonder haft ägandet. Sen kan man tycka att diktaturer inte är bra. Frågan är om en regering i Sverige med stort inflytande av V och MP är bättre. Inte lätta frågor. Norwegian kommer i vart fall överleva och växa....
Anmäl inlägget
SÄPO har tidigare varnat för Kinas strategiska köp
Skrivet av 767pilot, 2020-05-20 12:45:40
Smart av kina att först sprida virus och sedan strategiskt köpa in sig i nationella bolag billigt. Från den här positionen kan dom utöva politisk makt genom påtryckningar. Bara jag som blir mörkrädd?
Anmäl inlägget
Kina här och där
Skrivet av Göran, 2020-05-20 11:55:36
Kina äger väl snart halva världens näringsliv. Bilar, hamnar, flygbolag, hotell, IT etc.
Är ingen orolig?
Anmäl inlägget
Kommer Norwegian seg igjennom corona
Skrivet av pf, 2020-05-20 11:40:39
med kinesiske eiere, som kan øke sin portofølge, kan det bli enklere å få overflygingstillatelse over Russland til/fra Asia(Kina).
Kina, som stat, har en helt annen innflytelse
Anmäl inlägget
Hejdå Norwegian
Skrivet av Trallo, 2020-05-20 11:05:28
Tack och hej, norwegian! kommer avsäga mitt norwegian point reward efter detta. Nu kommer vi tyvärr se mer ägandenskap av kinesiska staten, nej till diktaturskap och ägande!
Anmäl inlägget
Intressant
Skrivet av Gullan Purser&AktieExpert, 2020-05-20 10:59:28
En ny twist med Norwegian, härligt med en ny ägare som kommer med nya Idéer och service koncept, Kommer nog att bli mer gott nybryggt the ombord iallafall.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn