Skriv ut  

Ny organisation ska stötta danska flygbranschen

Flygnyheter, Redaktionen, den 4 juni 2020
Det är dags att agera nu, annars hotas den danska flygbranschen. Det menar en helt ny organisation som vill rädda flyget i Danmark.

Den heter ”Bevara Dansk Luftfart” kort och gott och har som syfte att göra just det: skapa uppmärksamhet och ge kunskap om flygbranschens betydelse i Danmark, särskilt i nuläget när hela flygbranschen går på knäna i skuggan av coronapandemin. Initiativet kommer från en av de fackliga organisationerna Cabin Union Denmark” som organiserar medlemmar ibland annat SAS, JetTime och Sunclass Airlines. Bakom den nya intresseorganisationen ligger en allvarlig oro för vad som ska hända med flygbranschen, inte bara i Danmark.

- Vi är kabinpersonal här i Danmark - men det är vi kanske inte så länge till, säger initiativtagaren till gruppen, Thomas Kondrup, själv kabinchef på JetTime.

Flygbranschen är en viktig del i det danska näringslivet. Kastrup är den största arbetsplatsen i landet och juvelen i kronan. Likaså är SAS betydelsefullt, återigen som en stor arbetsgivare och som det i särklass största flygbolaget på Kastrup. Den pågående krisen i flygbranschen slår alltså hårt mot Danmark.

Organisationens främsta mål är att genom påverkan och opinionsbildning dels visa på branschens betydelse, dels skynda på en återgång till någon form av normalitet. Främst handlar det om att gränserna mot utlandet ska öppnas i snabbare takt än vad som sker just nu. Det skulle ge effekt inte bara för SAS och andra linjebolag utan också på den fortfarande relativt stora chartertrafiken i Danmark. 

- Det handlar om danska arbetsplatser. Det handlar om skatteintäkter till Danmark. Det handlar om en kultur som är på väg att försvinna. Den danska chartern försvinner om vi inte gör något, skriver ”Bevara Dansk Luftfart” på sin hemsida. 

Ett fortsatt stopp och alldeles för långsamt öppnande av möjligheterna för danskar att resa ut och utländska turister att resa in, kan leda till konkurser bland flygbolagen, menar organisationen. 

- Då kan vi vara säkra på att utländska flygbolag tar chansen att etablera sig på den danska marknaden. Tyvärr erbjuder de inte samma goda danska löne- och anställningsvillkor och delar inte heller de danska flygbolagens ambitioner på ett grönare flygande.Kommentera artikeln
Det finns 8 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Branschen faller??
Skrivet av Gubben i månen, 2020-06-06 17:26:47
Du kan väl ändå inte mena, att charter branschens framtid hänger på aktivister?? Dina inlägg blir mer och mer verklighetsfrånvända.
Anmäl inlägget
Organisera er?
Skrivet av sv thomas, 2020-06-05 09:35:11
Men du är kvick på att kritisera andra. Tråkig och en besserwisser attityd.
Anmäl inlägget
Organisera er
Skrivet av thomas, 2020-06-04 22:13:00
Det är de som är i branschen som ska göra något, inte jag som är utanför charter branschen.
Men som vanligt inga initiativ andra ska göra, det är klart att branschen faller då.
Anmäl inlägget
Gäller hela branschen
Skrivet av Grounded, 2020-06-04 18:41:22
Varför skulle det bara stötta SAS. Initiativtagaren jobbar på Jettime och talar om charterflyget. Knappast bara SAS. Å andra sidan, det som gynnar SAS gynnar hela flygbranschen i Skandinavien...
Anmäl inlägget
Att låta andra göra jobbet.
Skrivet av sv thomas, 2020-06-04 14:40:04
För något själv, istället för att klanka på alla andra!
Anmäl inlägget
Svenskt demonstrerande
Skrivet av thomas, 2020-06-04 14:11:13
Gör en spektakulär grej, när corona restriktionerna släpper gå ut och demonstrera alla i resebranschen och berörda flygbolag.
(SAS har fått och får stöd ändå)
på Sergels torg utanför riksdagen, sätt tryck på politikerna. Vanliga människor kan delta då alla vill när oktober rusket sätter in kunna åka till solen även i fortsättningen, det är alltså en Nationell angelägenhet. Det här kan Lottie Knutsson organisera upp och hennes man ge publicitet i nyhetsrapporteringen.
Anmäl inlägget
Dansk?
Skrivet av ABC, 2020-06-04 13:31:47
De støtter bare SAS, og ingen andre.
Anmäl inlägget
Danskt bra
Skrivet av thomas, 2020-06-04 10:28:03
Väldigt bra initiativ, får vi en efterföljare i Sverige?
Kabin personalen kan inte alla bli sjuksköterskor.
Piloterna har en begränsad arbetsmarknad utanför cockpit. Alla kommer att behövas om något år men det blir mkt svårt för bolagen att överleva så länge.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
Pilotshop
Air-BP
HDI
Flygtorgets nyhetsbrev