Skriv ut  

SAS på väg att åter bli Skandinaviskt

Flygnyheter, Redaktionen, den 16 juni 2020
Två års frånvaro kan vara på väg att vända. Norska regeringen för nu diskussioner om ett ekonomiskt stöd till SAS som också kan innebära att den norska staten åter blir delägare i flygbolaget.

Det tog den norska staten sju år att sälja innehavet i SAS. Affären blev klar sommaren 2018, när de sista 9, 88 procenten av flygbolaget såldes och sedan dess har SAS, som bildades 1946 av de tre skandinaviska länderna varit en angelägenhet enbart för Sverige och Danmark som i dagsläget äger drygt 14 procent var.
Men den pågående coronapandemin och den stora krisen för flygbranschen har kastat om spelplanen. Sedan tidigare har Norge gått in med ett stöd till både SAS och Norwegian, där SAS fått en lånegaranti på 1,6 miljarder i samband med det första krispaketet som alltså kom att omfatta alla tre länderna, trots att Norge formellt inte är ägare i SAS. Det är en generositet som kan komma att utökas än mer.

I dag blev det klart att både den svenska och danska staten ställer upp med pengar till den rekapitalisering som SAS behöver för att kunna fortsätta övervintringen under Coronapandemin. Målet är 12,5 miljarder för att komma upp i samma nivå på det egna kapitalet som innan krisen. Sverige och Danmark är villiga att tillsammans stå för 10 av de miljarderna, en insats som dragit igång en diskussion inom den norska regeringen om att även de ska ställa upp. En av orsakerna bakom det nyväckta intresset för ett norskt ägande är att SAS är en stor och viktig spelare på inrikesmarknaden, en trafik som i dagsläget har statligt stöd för att hållas igång. Ytterligare orsaker är den historiska kopplingen som trots allt finns till flygbolaget.

- Historiskt har flygbolaget varit i offentliga händer. Ett statligt ägande säkrar företaget både i den akuta krisen och bli en del i en långsiktig strategi för en grön omställning av luftfarten, säger Arne Nævra, SV-politiker och medlem i regeringens transportkomitee till dn.no.

Den allt mer generösa inställningen till SAS är dock inte kravlös och av allt att döma kommer den att innehålla miljökrav. Det bästa sättet att hålla igång de kraven är att också vara delägare. Inga beslut är ännu fattade men det är bekräftat att en politisk dialog pågår i Norge, en dialog som är övervägande positivt inriktad. Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Statligt ägande
Skrivet av Röda Baronen, 2020-06-20 10:15:58
har aldrig varit bra för SAS’ utveckling.
Bolaget borde ha privatiserats helt på 90 talet som Jan Carlzon föreslog.
Anmäl inlägget
Statligt stöd
Skrivet av SK, 2020-06-16 21:17:05
Oavsett Corona eller annat. SAS klarar inte att verka på en fri marknad. Bolaget har en gammal monopol kultur i ryggmärgen. Ett flygets SJ.
Anmäl inlägget
Stemmer ikke.
Skrivet av Erik, 2020-06-16 16:52:16
Dette er bare nonsense. Hvorfor skulle Norge sprøyte enda mer penger i SAS. Norske regjeringen, gjør som den svenske mot Norwegian, 0 kroner i støtte. Dette bekreftet statsminister Solberg, på nyhetene, igår. Konkurransen skal opprettholdes,
Anmäl inlägget
SAS
Skrivet av Ulf, 2020-06-16 13:36:01
Helt rätt och helt i linje med vad som krävs för att få en hållbar infrastruktur och SAS har hela tiden haft skandinavisk personal trots att man tvingats anpassa en del av produktionen till wetlease och SAIL för att kunna hålla nere priserna. SAS var innan Corona på rätt väg och förtjänar chansen att få fortsätta med sin utveckling mot ett mer
hållbart flyg med hjälp av sina ägare.
Anmäl inlägget
leva sas vidare
Skrivet av c crew, 2020-06-16 13:02:58
Så bra att regeringar tar tag i SAS, vi borde vara stolta om att kunna ha ett flygbolag som representerar och transporterar oss runt i världen, leva SAS vidare
Anmäl inlägget
EST IRL
Skrivet av Bo, 2020-06-16 12:44:30
Vore logiskt om Estland och Irland också blir delägare i SAS?
Anmäl inlägget
Toppen
Skrivet av Gullan Purser&ServiceExpert, 2020-06-16 10:24:05
Men vilka glada nyheter, cirkeln blir sluten.
klart Scandinavian skall stå för alla tre länderna och vår fina kultur.

När vi drar igång , blir det samma fina service igen, fast p ett nytt sätt.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn