Skriv ut  

Sverige erbjuder Gripen till Kroatien

Notiser, Redaktionen, den 9 september 2020
Idag överlämnade Sverige ett erbjudande om 12 nya stridsflygplan av typen Gripen C/D till Kroatien.

FMV och den svenska ambassaden i Kroatien lämnade idag in ett erbjudande om 12 nya stridsflygplan av typen Gripen C/D till de kroatiska myndigheterna. I anslutning till FMV:s erbjudande, offererar Saab ett skräddarsytt strategiskt samarbetspaket i syfte att skapa ett långsiktigt partnerskap med strategiska sektorer, vilket kommer att stärka den kroatiska försvarsindustrin skriver Saab i ett pressmeddelande.

– Sverige och Saab erbjuder en heltäckande och långsiktig lösning som kommer att bidra till att skydda Kroatiens befolkning och gränser under kommande decennier. Om Kroatien väljer Gripen är Saab redo att överföra kunskap och teknik samt etablera ett regionalt flygtekniskt servicecenter i Kroatien. Därigenom utvecklar vi ett långsiktigt samarbete med både den lokala försvarsindustrin och den akademiska sektorn, vilket skulle skapa cirka 500 högteknologiska jobb, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.
 
I pressmeddelandet beskriver Saab Gripen: 
Gripen C/D är ett modernt och beprövat multiroll-stridsflygplan byggd med den senaste tekniken. Flygplanet är i operativ tjänst i Sverige, Ungern, Tjeckien, Sydafrika och Thailand.

Gripen-flygplanen är fullt Nato-kompatibla och såväl de tjeckiska som ungerska flygvapnen deltar regelbundet i Natos operationer och övningar.

Gripen C/D ligger steget före sina konkurrenter tack vare en ständigt pågående utveckling av system och vapen.Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

JAS
Skrivet av thomas, 2020-09-11 09:25:33
Hur är det med Finland?
Vet att de inte är nöjda med US F planen
Tungjobbade kräver stor stab för att operera/ vända, de måste dessutom sopa rwy med en massa värnpliktiga före alla starter landningar.
Dessutom samövar nu Sverige och Finland med alla vapenslagen. Vi skulle behöva några hundra Jas för att försvara Sv Fi och kunna hjälpa Balterna. Rysslands expansion är inte klar, bara att se vad som nu händer i Minsk.
Anmäl inlägget
Plötsligt händer det
Skrivet av John Doe, 2020-09-10 11:21:04
@Enzo
Både Hungern & Tjekien är NATO medlemmar
och dom flyger Gripen, så vem vet

Men jag håller med dig, detta är inte en teknisk fråga, utan mer en politisk

/JD
Anmäl inlägget
Kommer inte hända
Skrivet av Enzo, 2020-09-09 20:25:46
Kommer inte hända att Kroatien köper Gripen. Kroatien är med i NATO och därmed kommer det enda alternativet vara Amerikanskt. Gripen har länge varit överlägsen det det Amerikanska motsvarigheterna, men USA kan erbjuda rabatter som gör att man i stort sätt får 2 amerikanska till priset av 1 Gripen.
Anmäl inlägget
KÖP JAS GRIPEN
Skrivet av thomas, 2020-09-09 14:12:58
Kroatien!
Köp Gripen, ni kan inte få ett bättre slagkraftigare kostnadseffektivare stridsflyg, som dessutom kan opereras även på Era vägar som baser. Det första som händer i alla krig/anfall är att alla flygplatser bombas sönder. Gripen tankar syre bränsle missiler på 4-5 man ute i skogen och på max 20 min, redo för nästa uppdrag, inget annat stridsflyg klarar detta.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn