Skriv ut  

Första brasilianska Gripen har flugit i Brasilien

Flygnyheter, Redaktionen, den 25 september 2020
Igår, den 24 september genomförde det första brasilianska Gripen E-flygplanet sin första flygning i Brasilien. Flygplanet flög från flygplatsen i Navegantes till Embraers anläggning i Gavião Peixoto.

Gripen
Gripen
 
Den officiella presentationen av flygplanet är planerad att äga rum vid en ceremoni på den brasilianska flygvapendagen i Brasilia den 23 oktober.

- Att Gripen nu är på plats i Brasilien och att hon har genomfört sin första flygning är viktiga milstolpar i det brasilianska Gripen-programmet. Vi är stolta över den här resan som vi gjort tillsammans med många kompetenta och engagerade personer från bägge länder. Programmet löper på enligt plan och vi fortsätter vårt långsiktiga engagemang i Brasilien, säger Micael Johansson, VD och koncernchef för Saab.

Embraer Defense & Securitys VD och koncernchef Jackson Schneider, betonar omfattningen av partnerskapet:

- Embraer spelar en ledande roll i genomförandet av Gripen-programmet i Brasilien och kommer att ansvara för systemutveckling, integration, flygtestning, slutmontering och leverans av flygplanet till det brasilianska flygvapnet. Vad gäller tekniköverföring utgör Gripenprogrammet en fantastisk möjlighet att öka vår kunskap inom utveckling och tillverkning av avancerade stridsflygplan.

Brasiliens försvarsminister Fernando Azevedo e Silva framhåller vikten av att dela erfarenheter från samarbetet mellan Brasilien och Sverige:

- Gripen ökar det brasilianska flygvapnets operativa förmåga och främjar ett partnerskap som gynnar forskning och industriell utveckling i båda länderna, säger försvarsministern.

- Att se flygplanet flyga i Brasilien är en enorm tillfredsställelse för det brasilianska flygvapnet. F-39 Gripen, det brasilianska flygvapnets nya stridsflygplan, kommer att utgöra ryggraden i vårt stridsflyg. Det bekräftar det brasilianska flygvapnets åtagande att upprätthålla landets suveränitet och att försvara de tjugotvå miljoner kvadratkilometer vi ansvarar för, sade den brasilianska flygvapenchefen generallöjtnant Antonio Carlos Moretti Bermudez,

Flygutprovningsprogrammet kommer att utökas och omfattas även av Gripen Flight Test Center på Embraer i Gavião Peixoto. Det kommer att vara helt integrerat med det utprovningsprogram som redan pågår för fullt på Saab i Linköping sedan 2017. Aktiviteterna i Brasilien kommer att omfatta testning av styrsystem, luftsystem samt tester av flygplanet under tropiska klimatförhållanden. Förutom de tester som är gemensamma för Gripen E-programmet, kommer unika egenskaper för det brasilianska flygplanet, som till exempel vapenintegration samt kommunikationssystemet Link BR2 – som tillhandahåller krypterad data- och röstkommunikation mellan flygplanen – att testas i Brasilien.

Serietillverkade flygplan kommer att levereras till det brasilianska flygvapnet på Wing 2 i Anápolis, i slutet av 2021.

Det brasilianska Gripen-programmet 
Partnerskapet med Brasilien startade 2014 med ett kontrakt gällande utveckling och produktion av 36 Gripen E/F för det brasilianska flygvapnet, inklusive relaterade system, support och utrustning. Ett omfattande program för tekniköverföring, som levereras under en tioårsperiod, driver på utvecklingen av den lokala flygteknikindustrin genom de partnerföretag som deltar i det brasilianska Gripen-programmet.

Brasilianska tekniker och ingenjörer medverkar vid utvecklingen och produktionen av den brasilianska Gripen E/F. Samarbetet ingår i tekniköverföringen som syftar till att ge den praktiska kunskap som behövs för att kunna utföra samma uppgifter i Brasilien. Under 2021 kommer montering av 15 kompletta flygplan att inledas lokalt i Brasilien. Utvecklingen av den tvåsitsiga Gripen F fortskrider med en rad aktiviteter vid Gripen Design and Development Network (GDDN) i Gavião Peixoto.Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

JAS Gripen
Skrivet av thomas, 2020-09-28 19:05:23
Det är dessutom ett vackert elegant och vasst plan,
så bra bild, tänk om man kunde ha ett vid garage infarten. Svensk ingenjörskonst i framkant innan den ens är producerad och så är det i mycket teknik i Sverige.
Anmäl inlägget
Sv. ABC
Skrivet av Bertil, 2020-09-25 21:42:05
Gripen E är ju faktiskt ett helt nytt flygplan även om utseendet liknar tidigare Gripen. Mjukvarumässigt är det helt nytt och det är framförallt därför det tar flera år med certifieringsflygningar för att få det färdigt.
Anmäl inlägget
Håller över tid
Skrivet av thomas, 2020-09-25 17:35:45
Att konceptet fortfarande håller och säljer
Visar hur framstående Svensk ingenjörskonst är.
Som superkritisk vinge, kunna flyga runt ett hörn,
Den snabba vändningen för nytt uppdrag på en skogsväg etc.
Anmäl inlägget
Hur länge kan JAS flyga?
Skrivet av ABC, 2020-09-25 11:29:20
Besluten om JAS togs av Fälldin och Palme för snart 40 år sedan. Det har nu 32 år i luften. Är det inte dags för något nytt?
Anmäl inlägget
JAS GRIPEN
Skrivet av thomas, 2020-09-25 08:00:23
JAS Gripen: Svensk ingenjörskonst i världsklass
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn