Skriv ut  

Regionen: Utan flygplats i Västerås riskeras sjuktransporter

Notiser, Redaktionen, den 13 januari 2021
Region Västmanland tar nu ett steg in i den heta debatten om Västerås flygplats. Om den läggs ner riskerar antalet flygtransporter av sjuka att halveras när vädret är dåligt.

Västerås flygplats vara eller inte vara är en långbänk som nu är inne på andra året. Ett snabbt beslut från den lokala politiken om att lägga ner flygplatsen så snart som möjligt stötte på motstånd, bland annat i form av ett upprop som nu resulterat i en kommande folkomröstning. Frågan är alltså ännu helt öppen.

Nu har Region Västmanland tagit ett steg in debatten och menar att en nedläggning av flygplatsen i princip omöjliggör organtransplantationer på sjukhuset i Västerås. Donerade organ måste nå fram inom fyra timmar och med vägtransporter försvinner en stor del av möjliga givarområden.

Men den nuvarande pandemin har också satt fokus på behovet av flygburna sjuktransporter. Om flygplatsen läggs ner försvinner möjligheten att använda annat än helikopter. Men vid dåligt väder kan inte helikopterplattan vid sjukhuset användas eftersom landningarna där endast sker visuellt, till skillnad från instrumentlandningssystemen på flygplatsen. Regionen uppskattar att dåligt väder kan ställa in hälften av sjuktransporterna om inte flygplatsen finns kvar.Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Andra lösningar
Skrivet av Ali, 2021-01-16 17:32:09
Vi får börja göra som i Nya Zeeland. IFR-inflygningar till både flygplats och sjukhus i samma stad utan någon trafikledning. Det verkar som det funkar för dem så varför inte här?
http://www.aip.net.nz/pdf/NZKK_45.1_45.2.pdf
Anmäl inlägget
Regionen och flygplatsen
Skrivet av Insatt, 2021-01-16 10:28:12
Men det är ju just det som är problemet - Regionen blir inte inbjudna att vara med och finansiera, trots att de vill och kan. Sen ska de väl inte betala allt, det finns ju andra positiva effekter för staden än just sjukvårdstransporter.
Anmäl inlägget
Bidrag mer än 1 miljard till Västerås från Sverige
Skrivet av ekonom, 2021-01-15 09:11:16
Innan Västerås kan stå på egna ben och inte, som nu, vara en stor bidragsmottagare i det kommunala utjämningssystemet ska man inte gnälla över att tvingas ta hand om men flygplats man dessutom fått byggd gratis. Jag förväntar mig att man upprätthåller servicen till resten av Sverige så länge Sverige sponsrar Västerås egen ekonomi. Skärp er!
Anmäl inlägget
Regionen och flygplatsen
Skrivet av Insatt, 2021-01-15 08:55:13
Svar till ”Men hallå”. Problemet i Västerås är bara att Regionen aldrig har blivit inbjuden till samtal om medfinansiering av flygplatsen. Med andra ord - de vill vara med och betala men fpr inte, helt enkelt för att vissa politiker redan har bestämt sig för en nedläggning, oavsett konsekvenser för stadens/regionens invånare!
Anmäl inlägget
Men hallå!
Skrivet av Självmål, 2021-01-14 09:55:37
Om den är så viktig för regionen får väl regionen betala drftunderskottet som flygplatsen genererar eller helt enkelt ta över den. Lätt att tycka när man inte betalar.
Sjukvård är ingen kommunal angelägenhet.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn