Skriv ut  

Oslo klarar pandemin bäst och är störst i Norden

Flygnyheter, Redaktionen, den 14 januari 2021
Norge är det land i Norden som klarat nedgången i flyget bäst. Det gör bland annat att tre av de största nordiska flygplatserna nu är norska.

Pandemin fortsätter att plåga flygtrafiken även 2021 och än tydligare blir nedgången när siffrorna för förra året nu presenteras. De stora flygplatserna i Europa rapporterar regelmässigt om 70-80-90 procents nedgång förra året. Ett av många svindlande exempel är Heathrow som tappade nästan 59 miljoner passagerare förra året. Det motsvarar två normala Arlanda.

I Norden håller nu kartan på att ritas om när det gäller de fyra storstadsflygplatserna i Oslo, Stockholm, Köpenhamn och Helsingfors. I många år har rangordningen varit klar med Kastrup i topp även om Oslo stadigt har växt och vissa månader haft en bättre utveckling än Köpenhamn. Det fullföljs nu under coronaåret 2020 när Oslo tagit över som den klart största flygplatsen i Norden. 

Oslo: 9 miljoner (2019: 28,6 miljoner och en minskning med 63 procent)

Köpenhamn: 7,5 miljoner (2019: 30,3 miljoner och en minskning med 73 procent)
Stockholm: 6,5 miljoner (2019: 25,6 miljoner och en minskning med 85 procent)

Helsingfors: 4,9 miljoner (2019: 20,1 miljoner och en minskning med 75 procent)

I alla kommentarer kring passagerarsiffrorna pekas på den självklara orsaken, Covid-19. Det har i första hand drabbat de internationella flygningarna och räddningsplankan är istället inrikestrafiken. Det förklarar till viss del varför Norge med ett stort linjenät inrikes, numera har den största flygtrafiken i Norden. Den norska staten har också varit aktiv och upphandlat ett stort antal flygningar för att hålla igång möjligheterna att resa.

Den starka inrikestrafiken i Norge har också medfört att Göteborg Landvetter, som de senaste åren varit den femte största flygplatsen i Norden, nu halkat neråt och blivit passerad av två norska flygplatser:

Bergen 2,7 miljoner
Trondheim, 1,8 miljoner
Landvetter, 1,5 miljoner

En jämförelse av den sammantagna trafiken i hela respektive land visar att i Norge flög 20 miljoner människor under förra året medan den svenska siffran är 10,2 miljoner. Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Happ
Skrivet av Så är det, 2021-01-15 14:32:58
Våra grannländer har valt att gå den väg som i alla läroböcker förordas vid pandemi - vid minsta osäkerhet om smittan, ta det säkra före det osäkra. Försiktighetsprincipen betyder inte att man skall stänga ned samhällen - det innebär kontinuerlig testning och isolering av sjuka.

Vår svenska regering har dock använt folket som försökspersoner i något bedrövligt horribla experiment. Så kan det gå. Över 10.000 döda nu, och vi har ändå klarat oss sämst i norden rent ekonomiskt.
Anmäl inlägget
Spännande
Skrivet av Procenten, 2021-01-14 09:36:45
Intressant men får inte ihop minskning i % med de siffror ni anger för t.ex. Stockholm.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn