Skriv ut  

Trots pandemin: Ny utrikeslinje till Skellefteå

Flygnyheter, Redaktionen, den 19 januari 2021
Skellefteå – Gdansk nonstop. Det är den stora batterifabriken i Skellefteå som drivit på den nya linjen som Wizz Air ska flyga året runt.

Wizzair
Wizzair
 
Det har varit på gång en längre tid och skulle ha kommit igång den 30 juni, vilket Flygtorget rapporterat om tidigare, men coronapandemin bromsade den slutliga överenskommelsen.

- Men jag har egentligen inte varit orolig, det här är en rätt självklar linje, säger Robert Lindberg, vd på Skellefteå Airport till Flygtorget.

Vad det handlar om är det faktum att Wizz Air den 30 mars startar en direktlinje mellan Gdansk i Polen och Skellefteå. Det självklara bottnar i den pågående etableringen av den Northvolts stora batterifabriken i Skellefteå, en av de största industriinvesteringarna i Europa för tillfället. Företaget har ytterligare en filial i just Gdansk vilket gör att Wizz Air räknar med att kunna flyga linjen året runt.
- Det klart att vi är både glada och lite stolta över att i dessa tider kunna presentera en helt ny internationell flyglinje, fortsätter Robert Lindberg.
Skellefteå tillhör de flygplatser som, bortsett från en kortare period i våras, haft flygtrafiken igång. Det är SAS som flyger upp mot tio avgångar i veckan.

- För oss här uppe i norr är det livsviktigt med flygtrafik, vi har ju inget val eftersom tåg inte är ett alternativ. 
Skellefteå har länge haft en positiv utveckling och nådde både 2017 och 2018 över 400 000 passagerare med all time high 2017 på 421 000 resenärer. Då flög både SAS och Norwegian på flygplatsen, en konkurrens som inte tog kraft från de två flygbolagen utan istället ökade den gemensamma marknaden. Under åren har även Ryanair trafikerat Skellefteå och en tid flög även SAS direkt till Malaga. Den nya egna utrikeslinjen blir dock den första på ett par år vid sidan av chartern.

- Vi har ju sett hur Wizz Air expanderar på Skandinavien så med den efterfrågan som vi kan visa här, finns goda framtidsutsikter. Över huvud taget är jag övertygad om att resandet kommer att återhämta sig. Vi ser redan nu att vi, om det går som planerat, kommer att ha cirka 60 charteravgångar i år och det är i nivå med hur det var innan pandemin.

Inledningsvis blir det två avgångar i veckan till Lech Walesa-flygplatsen i Gdansk, tisdagar och lördagar och trafiken ska flygas med A320 och A321. Kommentera artikeln
Det finns 8 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Wizz
Skrivet av Ehrmantrout, 2021-01-20 14:19:22
Det självklara nästa steg blir Skellefteå- Arn , Luleå vill ha Wizz till Arn oxå och Umeå !
Anmäl inlägget
Syns Polacken
Skrivet av Pizzair , 2021-01-20 13:55:02
Kan lova att det blir hög brottslighet i området. Flyger in för båtmotorstölder och byggverktyg. Sen mötas upp och stjäla och köra hem en kontant-köpt bil nedtyngd till bristningsgränsen med stöldgods. Grattis Skellefteå.
Anmäl inlägget
@Jens
Skrivet av Röda Baronen, 2021-01-20 09:04:45
Ja, och vem är det som gör det möjligt för denna Sweat shop att flyga? Det är snåljåpar som tror att det är en människo rättighet att få flyga till ” inga pengar” Samt kommun styrelserrunt om i Europa som sponsrar eländet.
Ryanair är samma skit. Men ingen passagerare bryr sig det minsta, bara biljetten är billig.
Anmäl inlägget
Sweat shop
Skrivet av Jens, 2021-01-20 00:37:17
Europas verste sweat shop in the air. De konkurrerer på helt andre vilkår. Lave lønninger, ingen ansatte har rett til å organisere seg, man kan få avskjedigelse på dagen. -
Anmäl inlägget
SFT
Skrivet av Alex, 2021-01-19 20:55:49
Gissar att Wizz får rejält med spons av Skelleftå flygplats som borgar för linjen
Anmäl inlägget
Northvolt
Skrivet av Mattsson, 2021-01-19 14:59:35
Det har dom inte gjort då jag själv har sökt Northvolt.

Det är omfattande tester och rigorös säkerhet kring själva anställningsförfarandet.

Linjen har inte endast med Northvolt att göra men dock så finns det ju naturligtvis ett större underlag. Jag tror på fler linjer för Wizz, och även inrikes kan bli aktuellt.
Anmäl inlägget
Äntligen
Skrivet av Gullan Purser&TrafikExpert, 2021-01-19 14:58:18
Men vilket spännande drag, en twist i hela trafikbilden. Gdansk är en jättefin stad att besöka, och dessutom nonstop. Detta bli en succé.
Anmäl inlägget
Jasså
Skrivet av Röda Baronen, 2021-01-19 12:48:27
Har Northvolt hyrd in en massa polska arbetare till batterifabriken..., inte att det förvånar mig..
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn